Ortopædkirugiske operationer, organisering af forus. af patienter til større operation

 

Målgrupper og anvendelsesområde
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 


 

Baggrund

Børne- og Ungeafdelingen modtager børn til ortopædkirurgisk operation – dels fra Region Hovedstadens øvrige børneafdelinger, dels fra specialinstitutioner og dels fra børneafdelinger i region Sjælland. Disse har som oftest ikke et forløb i vores afdeling. Der er derfor behov for at vurdere disse børn i god tid inden operationen. I visse tilfælde er det mange måneder siden, der er taget stilling til og informeret om operationen.

 

Langt de fleste børn, som får foretaget større ortopædkirurgiske operationer er ikke kendt i afsnit 415 gruppe 8, hvor det postoperative forløb finder sted. Af hensyn til et optimalt forløb og planlægning af udskrivelsen, er det af stor betydning, at barnets plejebehov samt behov for hjælpemidler og genoptræning er identificeret inden operationen.

Formål

Formålet med førforløb er:

Målgrupper og anvendelsesområde

Patientgruppe.

Alle børn med cerebral parese uden gangfunktion (GMFCS klasse 4 + 5*) , samt øvrige børn, som skal have foretaget hofteoperation, samtidig operation af begge ben og/eller have anlagt hoftegibs.

Særligt opmærksomhedsområde for disse børn er trivsel (ernæringstilstand) samt kronisk respirationssvækkede børn

Børn, som skal have opereret 2. hofte fem uger efter 1. hofte, skal ikke indkaldes til forundersøgelse.

Når barnet henvises til operation og indlæggelse i Børneafdelingen, angiver den henvisende børneortopædkirurg, om patienten skal indkaldes til førforløb.

Hvis der er tvivl, om barnet hører til den patientgruppe, som skal indkaldes til førforløb, sendes barnets navn og CPR. nummer til sygeplejeske  

###NAVN###, alternativt afd. sygeplejerske ###NAVN###. Disse kan konferere med neuropædiater.

 

Forløb

 

Ortopædkirurgisk speciallæge indstiller børn og unge med svær cerebral parese (GMFCS 4 + 5*) til operation, og giver samtidig gives besked til sekretær i 429 om indkaldelse (inbasket). Det skal her anføres, hvis der er behov for tolk.

  1. Første kontakt (førforløb) Ca 3 uger før planlagt operationsdag indkaldes patienten til Førforløb i Børne- og Ungeafdelingens dagafsnit 429. Ved dette besøg indgår en multidisciplinær vurdering og  Ortopædkirurgisk afdeling kan tilkaldes ved behov af sygeplejerske. Neuropædiater kan ligeledes  initiere konference med Anæstesiafdelingen/ortopædkirurgisk afdeling. Ved konference tages stilling til, hvorvidt barnet/den unge kan opereres som planlagt, og/eller om der skal iværksættes særlige foranstaltninger inden operationen.
  2. Anden kontakt er en egentlig forundersøgelse 2-3 dage før operation v. sygeplejerske
  3. Tredie kontakt er indlæggesesdagen i 429 til videre indlæggelse i sengeafsnit 415 efter operation. Ved akut nedbrud i hjælpehold/manglende vagtdækning for patienter der er tilknyttet RCØ involveres anæstisiologisk afdeling og der henvises samtidigt til denne aftale: https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/information-til-praksis/hovedstaden/almen-praksis/patientforloeb/visitation-hovedside/visitationsmeddelelser/internmedicin-lungemedicin/rcoe-patienter/

* GMFCS klasse 4 + 5, børn/unge som anvender kørestol, helt eller delvist

 

Tilbage til top

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

 

 

 

 Organisering

 

1. Første kontakt- Førforløb (tværfagligt)- ambulant besøg

Førforløbs-besøget finder sted 3-3,5 uger før operationen og bookes dels på sygeplejeliste samt på Ort liste. Familien skal afsætte en hel dag (indtil ca kl 14)

 

###TABEL_1###

 

Ved behov for socialrådgiver sendes besked via inbasket. Oftest har familien kontakt til egen socialrådgiver i egen hjemkommune.

 

I tidsrummet efter kl 12 følges patienten til anæstesitilsyn, ved særlige omstændigheder kan anæstesien komme og foretage tilsynet  på afsnittet.

Sygeplejerske og neuropædiater sparrer undervejes, evt konf med ortopæd kirurgerne

MinSP aktivering- (se notater samt henvende sig til afd op til forundersøgelse)

 

 

Tidsrum, hvor familierne har ventetid, kan benyttes til:

 

2. Anden kontakt, - Forundersøgelse v. sygeplejerske: Ambulant besøg

 

Forundersøgelse finder sted mandag i den uge, hvor patienten skal opereres; ved sygeplejeske (429 pleje liste) a 30 minutter i tirsrummet 10-11

 

Bookes initialt som fremmøde, men kan efter særlig aftale ændres til telefonkonsultation, hvis der ikke er indikation for fremmøde (blodprøver, sociale årsagen eller andet). Bookes patienten som telefonkonsultation, er det vigtigt, at de orienteres om, at har de ydeligere spørgsmål denne dag, der ikke kan håndteres af sygeplejerske og/eller der er temperaturforhøjelse weekenden op til, skal de fremmøde i stedet). Såfremt der ved fremmøde er usikkerhed om operation pga eks nytilkommen feber eller lignende, skal bagvagt (eller forvagt) tilkaldes mhp stestoskopi før anæstesien kontaktes for vurdering

 

 

3. Tredie kontakt- indlæggelse på operationsdagen- vanlige procedurer følges (PEWS, smertescoring, markering ved ort.kir., frigive smertepakker).

    Recepter til udskrivelse ordineres under indlæggelsen, ikke nødvendigvis på indlæggelsesdagen

 

 

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Opgaver og tjekliste

Ortopædkirurger:

 

###TABEL_2###

 

 

Sekretærer:

 

###TABEL_3###

 

 

Plejepersonale:

 

###TABEL_4###

 

 

Neuropædiater:

 

###TABEL_5###

 

 

Fys/ergo:

 

###TABEL_6###

 

 

Socialrådgiver:

 

###TABEL_7###

 

Diætist:

 

###TABEL_8###

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

 Oplysningsskema fra stamafdeling til kirurgisk forundersøg.pdf

Oplysningsskema fra stamafdeling til kirurgisk forundersøgelse.doc

Tilbage til top