Hjerteteam består af:
Overlæge James Keith Dodd (Jim) (JD) telf 2-0179 og overlæge Dorthe Lisbeth Jeppesen (DJ) telf 2-5522.
Akutte symptomatiske hjertepatienter inkl. cyanotiske nyfødte skal efter vanlige retningslinjer overflyttes akut til RH, neonatal afdeling GN eller børneafdeling GGK (4144), efter aftale med vagthavende der. Vagthavende børnekardiolog kan kontaktes via omstilling på Rigshospitalet telefonnr: ###TELEFON###, eller evt. på telefon ###TELEFON###, med henblik på videre diagnose og behandling.
Nyfødte på neonatalafsnittet eller barselsgang med mislyd uden symptomer bør undersøges snarest muligt, helst inden 2-4 uger. Dette kan enten foregå ved fra neonatalafdeling at sende en best ord. på EKG og EKKO efter aftale med enten JD eller DJ. Fra barselsgangen foregår det ved at sende en henvisning til børneafdelingen med beskrivelse af hjerteproblemstillingen, hvorefter hjertespecialet visiterer.
Subakutte og ikke akutte hjertepatienter uden symptomer fra børneafdelingen. Der laves en bestord på EKKO og EKG i SP. Der bedes i bestord, være anført om pt. er drøftet med en fra hjerteteamet. Generelt kan det være en god ide, mhp at afklare hvor hurtigt hjertetilsyn/EKKO bør foregå ved at have kontaktet en af hjertelægerne inden.
Ikke akutte hjertepatienter ude fra byen henvises som alle andre børn, og bliver visiteret af JD eller DJ. Børn > 1 år med nyerkendt mislyd ved hjertet vil ofte blive visiteret til "Mislyds-listen" i børneamb. På denne liste er der IKKE planlagt EKKO, men kan blive vurderet efter behov af en af EKKO-lægerne.
Alle børn skal have taget EKG inden de ses, EKG må ikke være over 1 måned gammelt.
Patient udredningsforløb
Patienten møder op til forudbestilt EKG på afsnit 130 ca. 1 time før at patienten har tid i børneambulatoriet til hjerteundersøgelse. Efter EKG-tagning går patienten til 531 og melder sig i ekspeditionen og registreres som mødt. Der måles og vejes efter alm. retningslinjer.
Der findes som anført to typer hjertelister: EKKO-lister hvor der udføres EKKO og Mislydslister, hvor ptt. blot ses og lyttes på, men ej for foretaget EKKO.
Efterfølgende optages relevant anamnese og udføres objektiv undersøgelse, og EKG gennemgåes. Derefter udføres der EKKOkardiografi på EKKO-listerne. Urolige patienter gives enten 20% sukkervand efter behov og alder, mens børn efter 1 års alder typisk underholdes med aldersbestemt videofilm. Meget sjældent kan der planlægges sedering med kloralhydrat efter vanlige retningslinjer. Søvninduktion med Melatonin bruges også i enkelte tilfælde.
Efter endt EKKO-kardiografi, gennemgåes undersøgelses resultatetet med familien, og der lægges en relevant plan for patienten. Nogen gange medfører dette henvisning til børnekardiologisk afdeling på Rigshospitalet, mens lettere hjertesygdom følges af børneafdelingen her. Hvis patienten ikke har hjertesygdom afsluttes denne, eller hvis nødvendigt henvises denne til andet speciale indenfor børneafdelingen.
Den samlede undersøgelse kan tage op til 2-3 timer afhængig af ventetider.