Anæstesiafdelingen, Hvidovre Hospital
SOP nr. 253
Hvem skal indrapportere? Som ansat er man forpligtet til at indrapportere UTH’er som man selv er impliceret i, eller som man observerer hos andre. En patient eller pårørende kan ligeledes rapportere en utilsigtet hændelse.
Hændelser, der er omfattet af rapporteringspligt
En person, der udfører sundhedsfaglige opgaver har pligt til at rapportere hændelser som:
Hvordan indrapporteres en UTH? Indrapportering foregår elektronisk via Dansk PatientSikkerheds Database 2. ikonet ligger tilgængeligt på alle afdelingens pc'er.
Skal indrapportering være med navn eller anonymt? Det er frivilligt. Da en sundhedsperson ikke kan underkastes disciplinære undersøgelser og foranstaltninger som følge af sin indrapportering (Sundhedslov, kapitel 61, 201) og den største læring fra UTH erfaringsmæssigt sker lokalt i afdelingen, er det vigtigt at håndtering af UTH sker i et åbent miljø. Felterne bør derfor udfyldes så beskrivende som muligt og gerne med patientens navn og cpr.nr. Anmelderens navn bruges udelukkende til at uddybe sagen.
Hvad sker der efter indrapporteringen? Efter afsendelse modtages indrapporteringen i DPSD2. K-PSK modtager sagen, færdigbehandler og indsender sagen til Patientombuddet.
Faktuelle alvorlige hændelser, hvor kerneårsagsanalyse eller lignende overvejes, diskuteres med og omvisiteres til Patientsikkerhedsenheden.
Afdelingsledelsen og PSK’er modtager dagligt ”Gårsdagens hændelser”.
Analyse og læring: Se den tilhørende LOP nr. 253 under 'Bilag'.