Anæstesiafdelingen, Hvidovre Hospital
SOP nr. 139
Indledning:
Formål med denne SOP er at facilitere samarbejdet mellem anæstesiologisk afd / opvågningsafsnittet og stamafdelingerne med henblik på håndtering af patienter i det perioperative forløb med enten regional eller neuroaksial smertekateter, PCA-pumpe. Herunder at klarlægge kompetenceområderne for de fagpersoner, der er involveret i smertebehandlingen.
For patienter med en kompleks smerteproblematik i det perioperative forløb kan stuegangsgående/vagthavende læge ved behov rekvirere smertetilsyn ved 25532. Såfremt der er behov for smertetilsyn, bedes der laves oplæg i journalen indeholdende - den konkrete problemstilling, smertescore i hvile og ved aktivitet, samt aktuelle smerteregime (f.eks. iv, po, epidural, perifer nerveblokade).
PCA-pumpe - Patient controlled anaesthesia.
Samarbejdsaftalens omfang:
Samarbejdsaftalen er gældende for Gastroenheden, gynækologisk-obstetrisk afd, ortopædkirurgisk afd, og pædiatrisk afdeling
For følgende patientkategorier: alle patienter med epidural smertebehandling, patienter med kontinuerlig regional blokade eller patienter med i.v. PCA-funktion
Samarbejdsaftalen dækker ikke kritisk syge, særligt udsatte eller neonatale/spæde børn.
Aftalegrundlag:
Samarbejdsaftalen supplerer de gældende retningslinier, som alle forefindes i VIP-portalen eller i afdelingernes kvalitetshåndbøger.
Procedure:
Anæstesioloisk afdeling varetager tilsynsfunktion med samtlige patienter, der i det perioperative forløb har fået lagt et epiduralkateter, et perifert nervekateter eller iv PCA (patient controlled anaesthesia) infusion. Patienterne tilses første dag efter anlæggelse, og derefter kun ved behov. Undtaget fra dette er patienter indlagt på børneafdelingen, gynækologisk-obstetrisk sengeafdeling eller på medicinsk afdeling. Disse vil blive tilset dagligt.
Tilsynsfunktion varetages frem til kl.15.00 af en opvågningssygeplejerske (tlf. 25-176). Denne kan, ved behov, kontakte anæstesilæge på søger 25-319 for patienter på ortopædkirurgiske afd eller 25-532 for øvrige patienter på alle andre afdelinger incl. børneafdelingen. Ved behov for tilsyn efter kl.15.00 kontaktes 25-531 eller 25-532 ved børn.
På stamafdelingerne (ortopædkirurgisk afdeling, gastrokirurgisk afdeling, gynækologisk afdeling og børneafdelingen) er det principielt kun afdelingernes læger, der har ordinationsret, mens ordinationer fra tilsynsgående sundheds-personale skal godkendes af afdelingens læger før de implementeres. For postoperative patienter er det imidlertid hensigtsmæssigt at sikre en hurtig og effektiv behandling af smerter og beslægtede problemer. Der er derfor et behov for ordinationsret for anæstesiafdelingen for en begrænset og nøje defineret mængde behandlingstiltag på stamafdelingen. Denne ordinationsret er beskrevet i samarbejdsaftalen, og er godkendt af afdelingsledelserne.
For at imødegå unødvendig forsinkelse fra anæstesiafdelings behandlingsforslag til effektuering udvides anæstesiafdelingens kompetenceområde med følgende:
Aftalens ikrafttrædelse og revision:
Samarbejdsaftalen er en forpligtelse mellem anæstesiafdelingen og stamafdelingerne og kræver gensidig godkendelse. Fravigelser fra allerede beskrevne procedurer skal beskrives i patientens journal. Overordnede ændringer i behandlingsvejledninger må ikke finde sted uden gensidig godkendelse.
Ansvar:
Det er tilsynsgåendes ansvar at vurdere, om eventuelle ændringer eller særlige smerteklager betyder behov for konference med overlæge eller afdelingslæge ved anæstesiafdelingen.
Stamafdelingens VIP vedrørende smertebehandling skal, så vidt muligt, respekteres, og ved eventuel mistanke til kirurgisk komplikation, skal stamafdelingens læge kontaktes.