Epidural, smerter, ort.kir.

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Anæstesiafdelingen, Hvidovre Hospital

SOP nr.  56


Målgrupper og anvendelsesområde

Formål: At beskrive omfang, varighed, behandlingsmål og problemløsning i forbindelse med epidural smertebehandling af ortopædkirurgiske patienter.

Indledning: Epidural smertebehandling anvendes ved større ortopædkirurgi på underekstremiteterne, hvor perifere nerveblokader ikke er optimale. Til velfungerende epiduralblokader er der knyttet en række forhold omkring observation, pleje, bivirkninger og ansvarsområder, som kræver særlig viden for at sikre optimal patientbehandling. Disse forhold vil fremgå af denne SOP.

 

Tilbage til top


Definitioner

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Procedure: Se nedenfor.

LOP nr. 56

Postoperativ epidural smertebehandling af ortopædkirurgiske patienter

 

Omfang

Følgende patienter kan komme på tale til epidural smertebehandling, og med følgende planlagte behandlingsvarighed:

Ved costa fraktur vil epiduralkateteret blive anlagt torakalt af anæstesiafdelingen.

 

Behandlingsmål

Patienterne tilses første dag efter anlæggelsen, og derefter ved behov, af Smertesygeplejerske til vurdering af epiduralblokadens effektivitet og eventuel indikation for nyanlæggelse eller supplerende behandling. Indhold og omfang af den supplerende behandling fremgår af Samarbejdsaftalen mellem Akut Smerteenhed og stamafdelingerne, jf. SOP 139. Behandlingsmålet er beskedne smerter i hvile (VAS<4) og acceptable smerter under aktivitet (VAS <6), under hensyntagen til eventuel motorisk blokade. Behandlingsmålet vil således være et kompromis mellem analgesi og motorisk evne. Ved manglende analgetisk effekt, mistanke om uensartet udbredning eller accidentel seponering vil der ved det daglige tilsyn fra Akut Smerteenhed blive truffet beslutning om nyanlæggelse, hvis det skønnes at patienten ikke i tilstrækkelig grad vil kunne smertedækkes på konventionel vis.

 

Epiduralblanding

Den foretrukne epiduralblanding består af

Epiduralblanding og infusionshastighed må kun ændres efter konference med Akut smerteenhed eller vagthavende anæstesiolog. Ved Costaefrakturer bør der anvender samme blanding som til abdominalkirurgi nemlig bupivacain 2.5 mg/ml - morfinindhold og infusionrate iøvrigt ens.

 

Observation af epiduralkatetret

Forhold omkring pleje og observation af epiduralkatetret fremgår nedenfor. Det er stamafdelingens ansvar at tilgodese, at disse retningslinier efterleves.

 

Problemer knyttet til epiduralblokade

 

1. Blodtryksfald

Kan skyldes delvis sympatisk blokade med manglende evne til at kompensere for den svage tonus i modstandskarrene i det område, epiduralen virker. Ses som BT < 100 systolisk, eller ortostatisk hypotension med svimmelhed og besvimelsestendens. Behandling:

 

2. Motorisk blokade af underekstremiteterne

Kan skyldes delvis blokade af de motoriske nerver i det område, epiduralen virker. Hyppigt ses dog også nedsat motorik på grund af det kirurgiske indgreb, almen muskelsvækkelse eller træthed. Fortolkning:

3. Kvalme og opkastninger

Kan have mange forklaringer, som ikke nødvendigvis er knyttet til epiduralblokaden, herunder restsmerter, psykisk ubehag, hypotension, hypoxi og det kirurgiske traume. Kvalme udløst af morfin i epiduralblandingen er også en mulighed. Behandling:

 

4. Andre bivirkninger

 

5. Restsmerter

Undertiden er epiduralblandingen ikke af tilstrækkelig styrke til at reducere de postoperative smerter til et acceptabelt niveau. Behandling:

 

POSTOPERATIV EPIDURAL SMERTEBEHANDLING

 

INFORMATION VEDR. PLEJE OG OBSERVATION AF PATIENTER MED EPIDURALKATETER

Indstiksstedet

 

Bakteriefilter og slanger

 

Bolus-injektioner i epiduralkatetret

 

Seponering af epiduralkatetret

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Ansvar: Akut smerteenhed, anæstesiafdelingen og ortopædkirurgisk afdeling er ansvarlig for, at indholdet i denne SOP efterleves. Ansvarsfordelingen fremgår af procedurebeskrivelsen.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Miller's Anesthesia Expert Consult. 7th edition.

DASAIM rekommendationer: Rekommendation for anæstesi 2012

DASAIM rekommendationer: Målsætning for det anæstesiologiske speciale 2012

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top