Epidural, smerter, gas.kir.

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Anæstesiafdelingen, Hvidovre Hospital

SOP nr.  58


Målgrupper og anvendelsesområde

Målgruppe: Akut smerteenhed, anæstesiafdelingen og gastroenterologisk afdeling.

Formål: At beskrive omfang, varighed, behandlingsmål og problemløsning i forbindelse med epidural smertebehandling (analgesi) af gastroenterologiske patienter.

Indledning: Epidural analgesi er den bedste postoperative smertebehandling efter stor mavetarmkirurgi og er afdelingens foretrukne smertebehandlingsregime til disse operationer. Epidural analgesi reducerer desuden tiden med postoperativ ileus, risikoen for pulmonale komplikationer, opioidforbruget og letter mobiliseringen af patienterne. Til velfungerende epiduralblokader er der knyttet en række forhold omkring observation, pleje, bivirkninger og ansvarsområder, som kræver særlig viden for at sikre optimal patientbehandling. Disse forhold vil fremgå af denne SOP.

Procedure: Se nedenfor.

Tilbage til top


Definitioner

Epidural smertebehandling består i en kontinuerlig infusion af et lokalanalgetikum typisk i kombination med et opioid givet via et kateter anlagt i epiduralrummet. 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

LOP nr. 58a

Anæstesiologisk afdeling varetager tilsynsfunktion med patienter, der i det perioperative forløb har fået lagt et epiduralkateter.

 

Postoperativ epidural smertebehandling af gastroenterologiske patienter

Følgende patienter kan komme på tale til epidural smertebehandling, og med følgende planlagte behandlingsvarighed:

Samtlige epiduralblokader vil blive anlagt thorakalt (niveau TH7-10) af anæstesiafdelingen.

 

Behandlingsmål

Patienterne tilses første dag efter anlæggelsen af Akut Smerteenhed, og derefter kun ved behov. Undtaget fra dette er patienter indlagt på børneafdelingen, der tilses dagligt ligesom patienter med særligt komplekse smerteproblematikker kan tilbydes dagligt tilsyn. Ved tilsynet vurderes epiduralblokadens effekt og ved insufficient smertelindring vurderes indikation for supplerende behandling eller omlæggelse af epiduralkateter.                  Indhold og omfang af den supplerende behandling fremgår af Samarbejdsaftalen mellem Akut Smerteenhed og stamafdelingerne, jf. SOP nr. 139. Behandlingsmålet er beskedne smerter i hvile (VAS<4) og acceptable smerter under aktivitet (VAS <6). 

Epiduralblanding

Den foretrukne epiduralblanding består af

Ved morfin-intolerans findes alternativet

Epiduralblanding og infusionshastighed må kun ændres efter konference med Akut Smerteenhed eller vagthavende anæstesiolog (25-531, 25-532).

 

Observation af epiduralkatetret

Forhold omkring pleje og observation af epiduralkatetret fremgår nedenfor. Det er stamafdelingens ansvar at tilgodese, at disse retningslinier efterleves.

 

Problemer knyttet til epiduralblokade

 

1. Blodtryksfald ved mobilisering

Kan skyldes delvis sympatisk blokade med manglende evne til at kompensere for den svage tonus i modstandskarrene i det område, epiduralen virker. Ses som BT < 100 systolisk, eller ortostatisk hypotension med svimmelhed og besvimelsestendens. Behandling:

Ved alment upåvirket patient kan langsom og tålmodig mobilisering fortsætte under tæt observation af BT.

Ved alment påvirket patient: mobilisering stoppes.

 

2. Blodtryksfald efter indgift af medicinbolus i epiduralkateteret. 

Er forventeligt. Ved alment påvirket patient gøres som ovenfor. BT monitoreres indtil normalisering af BT og patienten er velbefindende. 

 

3. Motorisk blokade af underekstremiteterne

Kan skyldes delvis blokade af de motoriske nerver i det område, epiduralen virker. Hyppigst ses dog at patienten er motorisk begrænset på grund af det kirurgiske indgreb, almen muskelsvækkelse eller træthed. Fortolkning:

 

3. Kvalme og opkastninger

Kan have mange forklaringer, som ikke nødvendigvis er knyttet til epiduralblokaden, herunder restsmerter, psykisk ubehag, hypotension, hypoxi, det kirurgiske traume samt tarmparalyse. Kvalme udløst af morfin i epiduralblandingen er også en mulighed. Behandling:

 

4. Andre bivirkninger

 

5. Restsmerter

Undertiden er epiduralblandingen ikke af tilstrækkelig styrke til at reducere de postoperative smerter til et acceptabelt niveau. Behandling:

 

LOP nr. 58b

POSTOPERATIV EPIDURAL SMERTEBEHANDLING

 

INFORMATION VEDR. PLEJE OG OBSERVATION AF PATIENTER MED EPIDURALKATETER

 

Indstiksstedet

 

Bakteriefilter og slanger

 

Bolus-injektioner i epiduralkatetret

 

Seponering af epiduralkatetret

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Ansvar: Akut smerteenhed, anæstesiafdelingen og gastroenterologisk afdeling er ansvarlig for, at indholdet i denne SOP efterleves. Ansvarsfordelingen fremgår af procedurebeskrivelsen ovenfor.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Miller's Anesthesia Expert Consult. 9th edition.

PRAB_2016_WEB.pdf (dsth.dk)

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top

 


Bilag

 

Tilbage til top