Terminal sygdom, Præhospital håndtering af

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Formålet er at sikre, at terminalt syge patienter i det præhospitale miljø modtager en værdig, respektfuld, støttende og lindrende behandling.

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Alt præhospitalt sundhedsfagligt personale med funktion på ambulancer, akutlægebiler og specialkøretøjer i Region Hovedstaden. VIP’en gælder også kørende 1813-læger. Anvendes ved præhospital indsats og patientbehandling i henhold til egen kompetenceprofil og specifikke medicin- og behandlingsinstrukser. 

Ambulanceassistenter skal være bekendt med indholdet i denne VIP.

Tilbage til top


Definitioner

Præhospitalt sundhedsfagligt personale: Præhospitale akutlæger, 1813-læger, anæstesisygeplejersker, paramedicinere, ambulancebehandlere og lægeassistenter, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Lægeassistent: Ambulancebehandler eller paramediciner med særlig kompetence som assistent for præhospital akutlæge.

 

Terminal syge: Patienter, der på baggrund af erkendt sygdomsforløb inkl. en verificeret diagnose er uafvendeligt i slutstadiet af livet.

Palliativ behandling: Palliativ behandling er en lindrende behandling med det formål at afhjælpe eller lindre smerter og lidelse i forbindelse med et sygdomsforløb, hvor aktiv kurativ behandling ikke er muligt.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Ved kontakt med terminalt syge patienter, som er boende på institutioner eller privat, skal præhospitalt personale efterspørge skriftligt beslutningsmateriale, som eksempelvis epikriser, livstestamentedokumentation eller andre relevante journalnotater. 

Som et konkret eksempel kan anføres, at ambulancepersonale kan afstå fra at påbegynde genoplivning, hvis medfølgende/fremvist journalmateriale klart angiver, at der er taget beslutning om, at patienten ikke ønsker genoplivning, eller at genoplivning er kontraindiceret. Erklæringen skal være aktuel (se afsnit dokumentation).

Hvis relevant beslutningsmateriale ikke forefindes, må pludseligt opståede livstruende situationer håndteres aktivt i overensstemmelse med gældende behandlingsvejledninger. Beslutning om behandlingsniveau konfereres med AMK-læge/akutlæge hurtigst muligt.

Det er en konkret lægelig beslutning at iværksætte en palliativ, lindrende behandling eller indstille igangværende genoplivningsforsøg.

Palliativ behandling kan på lægelig ordination delegeres til autoriseret sundhedspersonale (f.eks. fra akutlæge til hjemmesygeplejerske) omfattende angstdæmpende og/eller smertestillende medicin. Ordinationen skal indeholde dosis, administrationsform og evt. dosisinterval.

Denne fremgangsmåde kræver accept fra det autoriserede sundhedspersonale og dokumenteres i såvel de præhospitale patientjournal som i institutionens patientjournal, hvor en sådan findes, herunder også hjemmesygeplejerskens journal.       

Alle tvivlsspørgsmål vedrørende terminalt syge skal konfereres med AMK-lægen eller tilstedeværende akutlæge.

Ordination og håndtering af tryghedspakke sker i regi af egen læge og hjemmesygeplejen og er således ikke en opgave for Akutberedskabet.  

Dokumentation
I den præhospitale patientjournal skal det dokumenteres, såfremt der er truffet beslutning om, at der ikke skal forsøges genoplivning i tilfælde af hjertestop.

Dokumentationen foretages konkret ved, at der med det indbyggede kamera i PPJ-tablet, tages billede af det journalafsnit i patientens journal, som beskriver, at der ikke skal forsøges genoplivning i tilfælde af hjertestop. 

Det er den behandlingsansvarlige læges ansvar, at journalnotatet er gældende. Journalnotatets gyldighed er således ikke afhængig af, at behandlingsansvarlig læge har skrevet under på journalnotatet.

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Delegation

Cheflæge i afdeling for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til ambulancebehandlere, paramedicinere, lægeassistenter og anæstesisygeplejersker, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Implementering

Cheflæge i afdeling for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab er ansvarlig for udarbejdelse, implementering og vedligeholdelse af denne vejledning.

Sektionslederne i afdeling for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til vejledningen blandt personalet, der varetager tjeneste ved ambulancer, akutlægebiler og øvrige specialkøretøjer i afdelingen. Ambulanceleverandørerne er ansvarlige for den lokale implementering hos ambulancepersonalet.

Præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden, har et selvstændigt ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

VEJ nr 9934 af 29/10/2019 Vejledning om genoplivning og fravalg af genoplivningsforsøg

Tilbage til top

Bilag

Ingen

Tilbage til top