Sundhedsfaglig vurdering af borgere i kontakt med Sociolancen

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At sikre:

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Sundhedsfaglig medarbejder (behandler/paramediciner) på Sociolancen.

Tilbage til top


Definitioner

Sociolance: Et køretøj,  bemandet med både socialfaglige og sundhedsfaglige kompetencer som led i pilotprojekt i samarbejde mellem Region Hovedstaden, Københavns Kommune og Hovedstadens Beredskab. 

SAMPLER: Symptomer, Allergi, Medicin, Past medicin historik, Last meal, Event, Risk.

DI: Dansk Index for akuthjælp.

LP1000: AED med mulighed for at EKG-rytme.

PPJ: Præhospital Patientjournal.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Ved Sociolancens første kontakt med den udsatte borger skal det sundhedsfaglige personale på Sociolancen undersøge borgerens helbredstilstand via triageringsværktøjer, beskrevet og gældende for ambulanceberedskabet i Region Hovedstaden, jf.: VIP-vejledning: Vurdering, revurdering og observation af præhospital patient. Det gælder objektiv undersøgelse via primær- og sekundær gennemgang af patienten ved hjælp af ABCDE-princippet samt anamnese via SAMPLER. Ud fra anamnese og objektiv undersøgelse dannes et overblik over patientens samlede tilstand (symptombillede), umiddelbare behandlingsbehov og eventuelt behov for rekvirering af yderligere assistance. 

Livstruende- og akut sundhedsfaglig tilstand

En akut sundhedsfaglig tilstand er, når patienten løbende skal overvåges eller have medicin.

Er patienten i en akut sundhedsfaglig tilstand, skal mandskabet på Sociolancen kontakte 1-1-2 AMK-Vagtcentralen i Region Hovedstaden med henblik på at rekvirere præhospital assistance. Det er afgørende, at en eventuel livstruende tilstand erkendes hurtigst muligt, da Sociolancen kun har behandlingsmuligheder.

Sociolancen er ikke en erstatning for en ambulance. Til alle livstruede patienter skal der rekvireres præhospital assistance med respons i henhold til Dansk Index.

Hvis Sociolancen har behov for lægefaglig rådgivning, kontaktes AMK-lægen jf. VIP-vejledning: Lægefaglig rådgivning af præhospitalt personale, Fremgangsmåde ved

Udstyr i Sociolance

I Sociolancen findes LP1000 (AED med mulighed for at se EKG-rytme), blodsukker-, saturations- og blodtryksmåler, ventilationsudstyr samt relevant udstyr til brug for livredende førstehjælp til borgeren, indtil ambulancens ankomst.

Den socialfaglige medarbejder på Socioloancen kan bistå med basal HLR/genoplivning efter nationale instrukser for dette og være hjælper til den sundhedsfaglige i en given situation.

Dokumentation

Alt sundhedsfagligt arbejde dokumenteres i PPJ, ambulancejournal eller tilsvarende godkendt journalføringssystem for at sikre dokumentation og mulig analyse af det udførte sundhedsfaglige arbejde. Jvf. VIP- vejledning: Patientjournalføring præhospitalt

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Delegation

Cheflæge i afdeling for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til ambulancebehandlere, paramedicinere, lægeassistenter og anæstesisygeplejersker, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Implementering

Cheflæge i afdeling for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab er ansvarlig for udarbejdelse, implementering og vedligeholdelse af denne vejledning.

Sektionslederne i afdeling for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til vejledningen blandt personalet, der varetager tjeneste ved ambulancer, akutlægebiler og øvrige specialkøretøjer i afdelingen. Ambulanceleverandørerne er ansvarlige for den lokale implementering hos ambulancepersonalet.

Præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden, har et selvstændigt ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Præhospitale VIP retningslinjer: 

Vurdering, revurdering og observation af præhospital patient

Lægefaglig rådgivning af præhospitalt personale, Fremgangsmåde ved

Patientjournalføring præhospitalt

Tilbage til top


Bilag

-

Tilbage til top