Instruksens formål er at beskrive den psykosociale indsats ved hændelser, der har resulteret i akut psykisk påvirkede patienter, pårørende, vidner eller andre involverede personer, efter en psykisk traumatiserende begivenhed.
Den psykosociale indsats omfatter akut opståede hændelser i det offentlige rum og i private hjem, i det følgende ”på optageadressen”. Ved større hændelser træder Region Hovedstadens Sundhedsberedskabsplan og Region Hovedstadens Psykiatris beredskabsplan i kraft.
Alt præhospitalt sundhedsfagligt personale med funktion på de psykiatriske akutmodtagelser, 1-1-2 AMK-Vagtcentralen, ambulancer, akutlægebiler og specialkøretøjer i Region Hovedstaden. Anvendes ved præhospital indsats og patientbehandling i henhold til egen kompetenceprofil og specifikke medicin- og behandlingsinstrukser.
Ambulanceassistenter skal være bekendt med indholdet i denne VIP.
Præhospitalt sundhedsfagligt personale: Præhospitale akutlæger, anæstesisygeplejersker, paramedicinere, ambulancebehandlere og lægeassistenter, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.
Lægeassistent: Ambulancebehandler eller paramediciner med særlig kompetence som assistent for præhospital akutlæge.
AMK: Akut Medicinsk Koordinationscenter.
AMK-læge: Vagthavende AMK-læge på 112 AMK-Vagtcentralen.
ISL-SUND: Den speciallæge i indsatsområdet, der har det sundhedsfaglige ansvar og ledelsen af den præhospitale indsats i indsatsområdet.
PCK: Psykiatrisk Center København
KOP: Koordinerende Psykiatrisk Kontaktperson
###TABEL_1###
Generelt gælder det, at personer med behov for psykosocial intervention skal bringes væk fra optageadressen og stimuli herfra. Man bringer således ikke kriseteams ud til optageadressen. Ved større hændelser opretter politiet et opsamlingssted, et EPC.
Som udgangspunkt skal de berørte personer selv transportere sig til det konkrete psykiatriske center. Der vil dog altid skulle foretages en konkret sundhedsfaglig vurdering af det præhospitale personale på optageadressen.
Hvis der opstår behov for transport til psykiatrisk center, koordineres dette med AMK-lægen. Der kan både være tale om transport af enkeltpersoner og fælles transport af en større gruppe af personer.
Ansvar for transport påhviler sektor sundhed. Hvor der er tale om en større forsamling af mennesker, der har behov for transport, vil politiet som oftest være behjælpelige med at stille ressourcer til rådighed for eksempel bus. Dette afklares i dialog mellem AMK-lægen og de indsatte myndigheder på adressen.
Ved egentlige større ulykker, er det politiet, der tager sig af uskadte og lettere tilskadekomne, som bringes til et opsamlingssted (EPC). Hertil vil også "psykisk tilskadekomne" transporteres. Politiet har ansvaret for driften af opsamlingsstedet. Transport herfra til et af PCK definereret psykiatriske center vil således sorteres under politiet.
Langt de fleste personer, der overværer en potentiel psykisk traumatiserende hændelse, kan ofte klare sig med hjælp fra pårørende eller venner. Kommer der efterfølgende reaktioner med behov for hjælp, kan egen læge kontaktes med henblik på henvisning til psykolog eller psykiater.
Politiets og redningsberedskabets indgang ved hændelser uden forudgående involvering af sundhedsfagligt personale er altid via AMK-lægen.
Delegation:
Ambulanceansvarlig overlæge i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til ambulancebehandlere og paramedicinere, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.
Præhospital lægelig chef i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til lægeassistenter og anæstesisygeplejersker, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.
Implementering:
Ambulanceansvarlig overlæge i Akutberedskabet er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen i ambulanceberedskabet. Ambulanceleverandørerne er ansvarlige for den lokale implementering hos ambulancepersonalet.
Sektionsledere ved 1-1-2 Præhospital Akutmedicin er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen blandt personalet, der varetager tjeneste ved akutlægebiler og øvrige specialkøretøjer.
Præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden har et selvstændigt ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke.
VIP: Region Hovedstadens Sundhedsberedskabsplan
Ingen