Medarbejdere med funktion ved Psykiatrisk akutberedskab, 1-1-2, APT og Akuttelefonen 1813.
Psykiatrisk akutberedskab vil typisk blive anvendt når der er tale om en psykotisk patient, el. en tilstand sidestillet hermed, som har et uopsætteligt psykiatrisk behandlingsbehov inden for 24 timer, hvor vedkommende grundet sin psykiske tilstand ikke er i stand til at opsøge den fornødne hjælp – eksempelvis henvende sig i en psykiatrisk akutmodtagelse.
Psykiatrisk akutberedskab skal ikke aktiveres ved situationer, hvor patienten kan motiveres eller vejledes til at lade sig transportere til hospital ved behov for akut psykiatrisk vurdering, undersøgelse eller indlæggelse.
PAB: Psykiatrisk akutberedskab yder akut psykiatrisk bistand til psykotiske patienter og borgere der befinder sig i en psykisk tilstand, der forhindrer dem i at søge den fornødne psykiatriske hjælp (fx selvmordsfare), hvor det somatiske akutberedskab ikke selv kan behandle/visitere patienten, fx til en af Region Hovedstadens psykiatriske akutmodtagelser. Akut psykiatrisk bistand ydes enten per telefonisk konsultation eller efter udrykning til patienten.
APT: Akut Patient Transport (en del af Vagtcentralen)
SFV: Sundhedsfaglig visitator på 1-1-2 AMK-Vagtcentralen/Akuttelefonen 1813.
SP: Sundhedsplatformen.
Rekvirering
Aktivering af PAB skal foregå via Vagtcentralen: 1-1-2, APT eller Akuttelefonen 1813.
PAB kan aktiveres af borgere, pårørende, Politi, Den Sociale Døgnvagt i Københavns Kommune, almen praksis, somatisk akutlæge, botilbud o.lign. Der er mulighed for akut telefonrådgivning eller/og udkørsel.
Vagtcentralen: 1-1-2, APT eller Akuttelefonen 1813 kontakter den vagthavende psykiater.
Som udgangspunkt håndteres opkald om psykiatriske problemer på vanlig vis i henhold til Dansk Indeks for Akuthjælp kapitel 27 eller Visitationsguide 1813 ved brug af den stationære psykiatris eller kommunernes behandlingstilbud.
Ved samtidig somatisk problemstilling (forgiftning, selvskade, vold) visiteres sideløbende ambulance / akutlæge / politi efter vanlige kriterier. I tvivlstilfælde aktiveres primært det somatiske akutberedskab (ambulance, akutlægebil) mhp. nærmere afklaring.
Visitation
Opgaven oprettes i Logis-CAD, hvis den ikke allerede er oprettet som en somatisk opgave, med angivelse af patientens opholdsadresse, navn og cpr. nr., samt kort resumé af problematikken. Hvis opgaven er oprettet som somatisk opgave, ændres Dansk Index kriteriet iht. Kapitel 38.
Tildeling af prioritet udløser en opgave hos dispatcherne, men den skal kun effektueres umiddelbart for kørsel "APsyk". Alle andre skal afvente tilsagn fra vagthavende psykiater. SFV/APT skriver ’Afvent psykiater’ i bemærkningsfeltet ved BPsyk og CPsyk og klikker Psyk-telefon af i markeringsfeltet. På den måde bliver det registreret at psykiateren yder telefonkonsultation.
Vagthavende psykiater kan evt. telefonisk søge etableret aftale om, at patienten tager til psykiatrisk akutmodtagelse, og psykiater kan evt. rekvirere transport via 1-1-2 AMK-Vagtcentralen. Psykiater kan, hvor det er relevant, søge oplysninger hos patienter, pårørende eller andre, som har udløst opkaldet.
Ansvaret for det videre patientforløb overgår fra det somatiske akutberedskab til Psykiatrisk akutberedskab, når vagthavende psykiater vurderer, at sagen ikke kan håndteres alene ved telefonrådgivning.
Rådgivende telefonsamtaler har status svarende til telefonrådgivning fra en specialafdeling til den afdeling/instans, der har det primære behandlings-/håndteringsansvar for patienten.
Praktisk fremgangsmåde ved udkørsel
Ved behov for udkørsel ved BPsyk og CPsyk kontakter psykiater 1-1-2 AMK-Vagtcentralen med angivelse af patientdata og opholdsadresse, hvis det ikke allerede er registreret. Derudover aftales opsamlingssted for psykiater, hvis det ikke allerede er registeret i Logis, sammen med tidspunkt for afhentning af psykiater samt kørselsform. SFV/APT skriver ’Psykiater OK, - KØR’ i bemærkningsfeltet med tidspunkt for opsamling, ændrer evt. kørselsprioritet og trykker ’Send til Disponent’.
Dispatcher opretter kørsel til afhentning af psykiater som kørsel til A-Vagt (højreklik på vognen, ’Opret’, ’A-Vagt’, Vælg den aktuelle psykiater fra rullelisten, som alle er oprettet med ’Psyk’ forrest). Såfremt psykiateren befinder sig på en anden adresse end den anførte, skrives dette i bemærkningsfeltet, og lægeassistenten gøres opmærksom på dette. Når psykiater er i vognen, påbegyndes den egentlige tur med vanlige statustryk. Ved behov for indkørsel til Akutmodtagelse fortsættes på samme rapport. Når patientkontakt er afsluttet køres psykiateren tilbage på en A-Vagt’s rapport. På den måde kan 1-1-2 AMK-Vagtcentralen dokumentationsmæssigt skelne mellem den patientrettede ydelse og til- og frakørsel.
Lægeassistenten, som er chauffør ved udkørslen, fungerer som psykiaterens assistent under hele udrykningen. Ved udkørslens afslutning transporteres psykiateren tilbage til afhentningsadressen, medmindre andet aftales.
Håndholdte SINE-terminaler skal altid medbringes af både akutlægeassistent og psykiater, når bilen forlades, og personalet går ind på respons adressen.
Er der mistanke om, at patient kan være farlig (og der ikke er rekvireret politi), foretages opkald via SINE-terminal til 1-1-2 AMK-Vagtcentralen, inden personalet går ind. Dispatch informeres om, at personalet går ind til en muligt ustabil patient. Dispatch skærper opmærksomhed på opkald fra Psykiatrisk akutberedskab.
Journalføring /dokumentation
Psykiateren fører journal i SP. Hvis patientens cpr. nr. ikke er kendt fra begyndelsen, så meldes det tilbage til 1-1-2 AMK-Vagtcentralen efter indsatsen.
Følgende journalføres:
Interventionsmuligheder
Vagthavende psykiater vurderer, rådgiver, visiterer eller behandler patienten, som i enhver anden akut situation. Hyppigst vil aftale om transport til psykiatrisk akutmodtagelse på psykiatrisk center være løsningen. Der kan også laves aftale om kontrol hos en anden instans fx den efterfølgende dag. Dette gælder især, hvis patientens tilstand "klinger af" før eller under samtalen med psykiater. Psykiateren kan i øvrigt benytte hele det eksisterende spektrum af visitationsmuligheder.
Psykiateren kan søge oplysninger om patientens tidligere kontakter/igangværende behandling på optageområdets psykiatriske center og har adgang til SP. Såvel ved akut henvisning/transport til hospital/psykiatrisk center som ved andre aftaler med patienten, påhviler det psykiateren at informere den modtagende instans om den foretagne disposition. Hyppigst vil der være tale om telefoninformation til modtagende afdeling eller telefonkontakt eller via sikkermail i SP til egen læge.
PAB skal kunne behandle alle akutte psykiatriske tilstande, idet disse kan optræde hos den primære gruppe, som Psykiatrisk akutberedskab skal betjene: psykotiske patienter, el. tilstande sidestillet hermed, som har et uopsætteligt psykiatrisk behandlingsbehov inden for 24 timer, hvor vedkommende grundet sin psykiske tilstand ikke er i stand til at opsøge den fornødne hjælp – eksempelvis henvende sig i en psykiatrisk akutmodtagelse.
Differentialdiagnostiske overvejelser kan desuden komme på tale. Her tænkes først og fremmest på akut organisk psykosyndrom, eksaltationstilstande, truende delirøse tilstande, forvirringstilstande og demenstilstande. Forvirring og demenstilstande kan ofte i mindre udtalt grad have stået på længe, men en akut forværring kan vælte det sociale system omkring patienten. Behandlingen vil i disse tilfælde ofte være at motivere patienten til frivillig henvendelse til somatisk behandling/skadestue. Akut psykofarmakologisk indsats overfor forvirring og demenstilstande vil sjældent være en behandling der ordineres.
Abstinenstilstand som følge af alkohol- eller medicinmisbrug bør ikke forsøges behandlet ambulant og især ikke hos en med psykotisk grundmorbus. Patienterne bør motiveres til afrusning under indlæggelse og opsyn. Benzodiazepin etableres kun akut, såfremt man kan opnå en sikker aftale med patienten om videre behandling i afrusningsafsnit. Antabus-alkoholreaktion visiteres til observation i afrusnings- og abstinensbehandlingsenhed.
Depressionstilstande henvises enten til akut psykiatrisk modtagelse eller til behandling via distriktspsykiatrisk center. Etablering af egentlig behandling med antidepressiva har ingen relevans for Psykiatrisk akutberedskab.
Ved mistanke om forgiftning indlægges patienten på somatisk akutmodtagelse. Behandling af patienter med narkotikamisbrug udgør et særligt visitationsmæssigt problem. Ofte er tilstanden kompliceret af psykiske og somatiske lidelser. Kun såfremt patienten er psykotisk eller suicidaltruet henvises til akutmodtagelsen på psykiatrisk center.
PAB involverer sig ikke i akut ambulant behandling af patienter med narkotikamisbrug, men kan vejlede om det kommunale misbrugsbehandlingstilbud.
Psykiatrisk akutberedskab vil kunne komme ud for akut krise intervention og vil i den forbindelse kunne have brug for behandling med benzodiazepiner.
Tvangssituation
I tilfældet, hvor psykiateren finder tvangsindlæggelse nødvendig (jf. bestemmelserne i loven om anvendelse af tvang i psykiatrien) sker denne på sædvanlig vis ved politiets medvirken. Politiet skal altid medvirke ved transporten til det regionale psykiatriske center. En psykiater kan dog ikke tvangsindlægge på det psykiatriske center eller den psykiatriske afdeling hvor vedkommende udrykningslæge evt. har sin hovedbeskæftigelse.
Psykiateren afventer politiets ankomst i forbindelse med tvangsindlæggelse. Tvangsindlæggelse vil enten være på fareindikation eller behandlingsindikation.
Sidstnævnte form for tvangsindlæggelse vil også kunne gennemføres af patientens egen læge. Det lægelige somatiske akutberedskab foretager i øvrigt selv tvangsindlæggelser og Psykiatrisk akutberedskab involveres kun deri, hvis der hersker tvivl om sagen, hvis man skønner, at der er mulighed for at motivere patienten til en frivillig indlæggelse eller såfremt problemet om tvangsindlæggelse opstår efter, at psykiateren er kommet på hjemmebesøg hos patienten.
Mulige faretruende situationer
I tilfælde af overhængende fare for psykiateren eller lægeassistenten, eller hvis der er formodning om, at en sådan fare er nærliggende, tilkaldes politiet, som er den eneste myndighed, der kan udøve fysisk magt uden for psykiatrisk afdeling. Personalet fra Psykiatrisk akutberedskab trækker sig i sådanne situationer tilbage og afventer politiets ankomst. Herefter kan udrykningspersonalet, i samarbejde med politiet, forsøge af deeskalere situationen. I sådanne situationer har politiet den overordnede ledelse af forløbet.
I tilfældet hvor psykiateren og lægeassistenten måtte have været udsat for stærkt belastende oplevelser (trusler, patientdødsfald og lign.) kontaktes lederen af Psykiatrisk akutberedskab, som vil foranledige, at den fornødne intervention etableres.
Organisatoriske og praktiske forhold inkl. journalføring
Under funktionen ved Psykiatrisk akutberedskab er lægen ansat ved Region Hovedstadens Akutberedskab og refererer organisatorisk til cheflæge i Ambulance. Den daglige ledelse og faglige reference er den lægelige sektionsleder for Psykiatrisk akutberedskab.
For hverdage kl. 08.00-16.00 gælder, at lægen under funktionen vil referere organisatorisk til cheflæge i Ambulance. Den daglige ledelse og faglige reference i forhold til funktionen er den lægelige sektionsleder for Psykiatrisk akutberedskab.
Den faglige indsats følger retningslinjerne for Region Hovedstadens Psykiatri.
Medicin
Generelt er det ikke indiceret at ordinere psykofarmaka i PAB og hvis noget sådant findes indiceret skal det foregå på recept til afhentning på apotek. Det er derimod ofte indiceret at foreslå ændringer i en allerede etableret psykofarmakologisk behandling.
PAB's køretøj er udrustet med genoplivningsudstyr, herunder medicin svarende til paramedicinerkompetence, idet køretøjet kan blive omdirigeret til at være First responder ved en somatisk akut hændelse i nærheden, hvor der kræves hurtig intervention.
Journalføring
Journalnotatet noteres i SP. Den organisatoriske tilknytning i SP hedder CUDR og skrives under Dokumentation-behandling uden besøg og afregning. Alle journalnotater skrives hurtigst muligt og ved behov for orientering af samarbejdspartner, inden et notat kan blive skrevet foregår det telefonisk.
Journalnotatet svarer til et skadesnotat i en psykiatrisk akutmodtagelse og er underlagt journalføringspligten ved lægeligt arbejde.
Vagtplanlægning
Vagtplanen udarbejdes af den lægelige sektionsleder for PAB. Vagtplanen skal foreligge 4 uger før månedens start. Ved sygdom er det vagthavendes læges ansvar at forsøge at finde en afløser - det endelige ansvar ligger hos sektionslederen, subsidiært dennes afløser ved ferie o.lign. Sygdom meldes uopsætteligt via telefon eller mail til den samlede lægegruppe der arbejder i PAB.
Arbejdet ved Psykiatrisk akutberedskab indebærer en forpligtelse til, bortset fra personlig force majeure situationer, at påtage sig vagt ved en anden vagthavendes sygdom. Dette svarer ganske til forholdene ved almindelig vagt på en hospitalsafdeling. Udrykningsvagten er døgndækkende.
Krisestøtte
Ved afgrænsede hændelser med et begrænset antal personer med behov for akut krisestøtte og behandling, kan disse indbringes på det lokale psykiatriske center med psykiatrisk akutmodtagelse i det optageområde, hvor hændelsen er indtruffet.
1-1-2 AMK-Vagtcentralen kan kontaktes af medarbejdere i Region Hovedstadens Akutberedskab, ambulancetjenesten, redningsberedskabet og politi. 1-1-2 AMK-Vagtcentralen kontakter Psykiatrisk Center København, der udpeger modtagesteder for de involverede. Hyppigst er der tale om trafikuheld, ulykkestilfælde med alvorligt tilskadekomne, voldsomme dødsfald, voldsepisoder og lignende.
Cheflæge for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab er ansvarlig for indhold og implementering af instruksen.
Medarbejderne er ansvarlige for at følge instruksen på 1-1-2 AMK-Vagtcentralen, Akuttelefonen 1813 og ved Psykiatrisk akutberedskab.
Lægelig sektionsleder ved Psykiatrisk akutberedskab er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen blandt personalet, der varetager tjeneste ved Psykiatrisk akutberedskab.
Sektionsledere ved 1-1-2 er ansvarlige for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen blandt personalet, der varetager tjeneste ved Psykiatrisk akutberedskab.
Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien.
Overenskomst mellem FAS og regionerne.
Forløbsbeskrivelse på sundhed.dk: Tvangsindlæggelse, Voksne og unge over 15 år
Arbejdsgang for APT