Kommunikationsformer mellem aktører, Procedurer for

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Sikring af:

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Alt præhospitalt sundhedsfagligt personale med funktion på ambulancer, akutlægebiler, specialkøretøjer i Region Hovedstaden samt dispatchere på 1-1-2 AMK-Vagtcentralen. Anvendes ved præhospital indsats og patientbehandling i henhold til egen kompetenceprofil og specifikke medicin- og behandlingsinstrukser.

Ambulanceassistenter skal være bekendt med indholdet i denne VIP.

Tilbage til top


Definitioner

Præhospitalt sundhedsfagligt personale: Præhospitale akutlæger, anæstesisygeplejersker, paramedicinere, ambulancebehandlere og lægeassistenter, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Lægeassistent: Ambulancebehandler eller paramediciner med særlig kompetence som assistent for præhospital akutlæge.

ALB: Akutlægebil

AMB: Ambulance

AMK: Akut Medicinsk Koordinationscenter

AKC: Akut KoordineringsCenter på enkelte hospital til melding af akutte patienter

ISBAR: Identifikation, Situation, Baggrund, Analyse og Råd

SINE: SIkkerhedsNEttet er et nationalt TETRA-baseret radionet, der dækker Danmark

Terminaler: Der skelnes mellem faste terminaler på faste geografiske lokaliteter (fx AMK-Vagtcentral), håndholdte terminaler og vognterminaler i præhospitale enheder

ISSI-nummer: Hver SINE-terminals entydige kaldenummer (7 cifre)

Skadestedssæt: Alarmcentralen 112/Politiets vagtcentral kan ved en større (præhospital) hændelse beslutte at anvende et givet skadestedssæt, som udmeldes til Politi, Redningsberedskab og Akutberedskabet

Mobiltelefoni: Kommercielt tilgængelig mobiltelefoni på ikke privilegerede linier 

Indsatsleder Sundhed (ISL-SUND): I forbindelse med en større præhospital hændelse overgår en af akutlægerne til at blive ISL-SUND. ISL-SUND indgår på lige fod sammen med Indsatsleder Redningsberedskab (ISL-BRAND) og Indsatsleder Politi (ISL-POLITI) i indsatledelsen på skadestedet.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Kommunikationen mellem enheder foregår på følgende måde:

  1. AMK-Vagtcentral og ALB/AMB: Udkald sker SINE-baseret via håndterminal og vognterminal. AMK-Vagtcentral giver et auditivt signal og overordnet geografisk køreretning. I vognterminalen fremgår adressen og den medicinske melding svarende til Dansk Index for 112-opkaldet. Personale ved ALB/AMB kvitterer for udkald på vognterminalen. Kald fra ALB/AMB til AMK-Vagtcentral sker via SINE-terminalen.
  2. ALB/AMB og AKC: Kommunikation mellem ALB/AMB og AKC sker via SINE-håndterminal eller mobiltelefoni med anførelse af meldende enhed, kørselsform (A eller B), forventet ankomsttidspunkt, patientens identitet, en tentativ/aktionsdiagnose, oplysning om stabil eller ikke stabil ABC, oplysninger om evt. intubation og ønske om tilstedeværelse af andre specialer/traumekald/akutkald.
  3. ALB/AMB-enhed internt mellem besætning: Håndterminalen anvendes med et direkte kald ved tryk på terminalens taletast.
  4. Præhospitale enheder indbyrdes: Håndterminalen anvendes med et direkte kald via tildelt SKS, terminalens liste over præhospitale enheder eller relevant del af ISSI-nr.
  5. ISL-SUND i forhold til øvrige indsatsledelse. I det udmeldte skadestedssæt vælges talegruppe ”ISL”.
  6. ISL-SUND i forhold til egne styrker: I det udmeldte skadestedssæt vælges talegruppe ”SUND”.

Principperne i ISBAR-kommunikation anvendes i kommunikationen.

Ved bogstavering anvendes det fonetiske alfabet.

ALB kan enten direkte eller via AMK-lægen (evt. med oprettelse af konferencetelefon) konferere patienter med modtagende afdeling med henblik på bl.a. visitation og iværksættelse af behandling.

I situationer, hvor primærambulancerne har brug for sundhedsfaglig rådgivning, kaldes AMK-lægen, der til enhver tid er den operative sundhedsfaglige reference for de præhospitale enheder.

Hvis AMB har fysisk behov for lægestøtte, disponeres den nærmeste ledige ALB med angivelse af SKS/talegruppe, SINE-nummer eller mobiltelefonnummer. Kriterier for tilkald af ALB er angivet i VIP-instruks: Tilkald og afmelding af akutlægebil, vejledning for ambulancetjenester

Al kommunikation med AMK-Vagtcentral via SINE og fastnettelefoner er voice-logget.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Region Hovedstadens Akutberedskab har ansvaret for at udarbejde overordnede vejledninger for kommunikation mellem aktører.

Delegation:

Ambulanceansvarlig overlæge i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til ambulancebehandlere og paramedicinere, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Præhospital lægelig chef i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til lægeassistenter og anæstesisygeplejersker, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Implementering:

Ambulanceansvarlig overlæge i Akutberedskabet er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen i ambulanceberedskabet. Ambulanceleverandørerne er ansvarlige for den lokale implementering hos ambulancepersonalet.

Sektionsledere ved 1-1-2 Præhospital Akutmedicin er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen blandt personalet, der varetager tjeneste ved akutlægebiler og øvrige specialkøretøjer.

Præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden har et selvstændigt ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

  1. Vejledning til bekendtgørelse nr. 262 af 22. april 2008 om tilslutning til og anvendelse af det landsdækkende radiokommunikationsnet.
  2. http://www.bartransport.dk/Files/Billeder/BAR%20Transport/pdf/Radiokommunikation.pdf.
  3. Bekendtgørelse nr. 1150 af 9. december 2011 om planlægning af sundhedsberedskabet og det præhospitale beredskab samt uddannelse af ambulancepersonale m.v.
  4. Vejledning om planlægning af sundhedsberedskab, Sundhedsstyrelsen, 2011.
  5. Retningslinjer for indsatsledelse, Beredskabsstyrelsen, 2013.
  6. VIP-instruks: Tilkald og afmelding af akutlægebil, vejledning for ambulancetjenester

Tilbage til top


Bilag

Sepura SPT 8000 håndterminal_Akutlægebil.pdf

Tilbage til top