Kommunikation og melding mellem 112 AMK-Vagtcentral og præhospitale enheder

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At sikre, at: 

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Alt præhospitalt sundhedsfagligt personale med funktion på ambulancer, akutlægebiler, specialkøretøjer og 1-1-2 Vagtcentralen i Region Hovedstaden.

Vejledningen anvendes ved kommunikation og melding mellem 1-1-2

Vagtcentralen og præhospitale enheder.

Tilbage til top


Definitioner

Præhospitalt sundhedsfagligt personale: Præhospitale akutlæger, anæstesisygeplejersker, paramedicinere, ambulancebehandlere og lægeassistenter, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Lægeassistent: Ambulancebehandler eller paramediciner med særlig kompetence som assistent for præhospital akutlæge.

Præhospitale enheder: Ambulancer, akutlægebiler, akutlægehelikopter og Psykiatrisk Akutberedskab.

CAD: Visitations- og disponeringssystem på 1-1-2 Vagtcentralen.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Denne vejledning samler information og retningslinjer om kommunikation og melding på det præhospitale område. Vejledningen omhandler primært kommunikation og melding mellem 1-1-2 Vagtcentralen og præhospitale enheder.

1. Kommunikation og melding fra 1-1-2 Vagtcentralen og præhospitale enheder

Den primære kontakt fra 1-1-2 Vagtcentralen til præhospitale enheder varetages af dispatcher og omhandler logistik og sikkerhed for de præhospitale enheder på et skadested.

Udkald af præhospitale enheder prioritet A- og B, der er på gaden, foregår via SINE-vognterminal og melding afgives efter svar fra enhed. Hvis SINE-vognterminalen ikke svares inden for kort tid, foretages et alle-kald og melding afgives. Dette gælder ikke ved planlagte kørsler.

1.1 Radioprocedure og sikker mundtlig kommunikation

Ved melding fra 1-1-2 Vagtcentralen til præhospitale enheder skal radioproceduren følges. Se procedure i bilag 1: Radio-procedure på 112 AMK-Vagtcentralen.pdf.

Ved afgivelse af melding via SINE skal dispatcher give følgende information: 

Generelt skal principperne for sikker mundtlig kommunikation benyttes ved afgivelse og modtagelse af melding. 

1.2 Supplerende information

1-1-2 Vagtcentralen skal altid orientere præhospitale enheder om nedenstående ved behov for ændring af tidligere melding eller supplerende information:

Ambulancer og akutlægebiler under fremkørsel prioritet A skal kun kaldes, hvis det er med oplysninger, som kan have indvirkning på den aktuelle opgave.

Hastende, supplerende oplysninger videregives af dispacther via SINE. Øvrige supplerende oplysninger videregives af sundhedsfaglig visitator via CAD, i bemærkningsfelt.

2. Kommunikation og melding fra præhospitale enheder til 1-1-2 Vagtcentralen

SINE-opkald fra præhospitale enheder besvares af dispatchere på 1-1-2 Vagtcentralen. 1-1-2 AMK-Vagtcentralen gentager melding, så ambulancemandskabet ved, at meldingen er modtaget jf. radioprocedure.

2.1 Kommunikation og melding fra præhospitale enheder på skadested

Personale på den først ankomne enhed på et skadested (ambulance eller akutlægebil) skal hurtigst muligt melde til 1-1-2 Vagtcentralen ved behov for yderligere ressourcer eller afmelding af allerede afsendte ressourcer. Det samlede respons fremgår af primær melding.

Tilmelding og afmelding af akutlæge sker via 1-1-2 Vagtcentralen se VIP-vejledning: Tilkald og afmelding af akutlægebil, Vejledning for ambulancetjenester. Oprettelse af funktion som ambulanceleder skal ligeledes meldes til 1-1-2 Vagtcentralen. For yderligere information om melding og opgave angående ambulancelederfunktion se VIP-instruks: Ambulanceleder og 112 AMK-Vagtcentralens samarbejde ved større hændelser.

Ved afgang fra skadested med patient melder ambulancemandskab til 1-1-2 Vagtcentralen, hvilket hospital der køres til og med hvilken hastegrad. Ved større beredskabshændelser kan AMK-læge bestemme modtagehospital i samarbejde med Indsatsleder Sundhed.

Hvis en ambulance er fremme på et skadested og derefter bliver frigivet af enten ambulanceleder eller akutlæge, skal ambulancen melde det til 1-1-2 Vagtcentralen. 1-1-2 Vagtcentralen aflyser og dokumenterer opgaven i CAD med årsagsangivelse, i drop down menu ”vælg årsag til fjernelse”.

2.2 Modtagelse af melding i præhospitale enheder

Melding modtages forskellige i de præhospitale enheder afhængigt af, hvordan den afsendes fra 1-1-2 Vagtcentralen:

  1. Kvittering på SINE-terminal i ambulance eller akutlægebil. Kvittering logges i CAD
  2. Informationsdeling multilateralt i præhospital patientjournal
  3. Gentages mundtligt jf. radioprocedure og retningslinjer for sikker mundtlig kommunikation. 

2.3 Sundhedsfaglig rådgivning fra 1-1-2 Vagtcentralen

Såfremt præhospitale enheder har behov for yderligere informationer fra sundhedsfaglig visitator kontaktes 1-1-2 Vagtcentralen via SINE vognterminalen eller pr. telefon. Ved opkald kan den præhospitale enhed vælge at opkald til dispatcher eller sundhedsfaglig visitator/AMK-læge. Dispatcher skal orienteres af sundhedsfaglig visitator, hvis melding medfører ændring i respons.

Hvis præhospitale enheder har behov for lægefaglig rådgivning kontaktes AMK-lægen jf. VIP-vejledning: Lægefaglig rådgivning af præhospitalt personale, Fremgangsmåde ved

2.4 Melding fra præhospitale enheder til andre aktører

Ambulancetjeneste og akutlægebiler skal melde patienter til akutmodtagelser og akutklinikker via faste procedurer. Se VIP-instruks: Melding af patienter fra ambulancetjenesten og akutlægebil til akutmodtagelser og akutklinikker.

3. Øvrig information vedrørende kommunikation og melding

3.1 Sikkerhed på et skadested og nødkald

Sikkerheden på et skadested vurderes af sundhedsfaglig visitator og meldes til præhospitale enheder via SINE-vognterminal. Se også VIP-vejledning: Sikkerhed på skadested, Disponering til Kode Rød-/Standby- /Sikkerhedshændelser.

Præhospitalt personale kan kontakte 1-1-2 Vagtcentralen via nødkald på SINE-terminal, hvis der er akut behov for kontakt. Disse meldinger svares før alt andet. Se VIP-instruks: Nødkald og prioriteret opkald fra præhospitale enheder, Procedurer ved.

3.2 Koder og forkortelser ved kommunikation og melding

Følgende koder og forkortelser benyttes i melding fra 112 AMK-Vagtcentralen til præhospitale enheder.

###TABEL_1###

 

3.3 Kommunikationskanaler mellem 1-1-2 Vagtcentralen præhospitale enheder og øvrige aktører

Se VIP-vejledning: Kommunikation og skadestedssæt mellem enheder i Region Hovedstaden, Anvendelse af.

3.4 Kommunikationsudstyr og sekundære kommunikationsveje

Se VIP-vejledning: Kommunikations- og dispatchudstyr, Fejlmelding af.

3.5 Log af kommunikation mellem 1-1-2 Vagtcentralen og præhospitale enheder

Al skriftlig kommunikation fra 1-1-2 Vagtcentralen til præhospitale enheder dokumenteres i CAD. Al mundtlig kommunikation via ip-telefoni og SINE-kommunikation gemmes som voicelogs. For yderligere information se VIP-vejledning: Datasikkerhed og -fortrolighed i Region Hovedstadens Akutberedskab.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen for 1-1-2 Vagtcentralen Region Hovedstaden har ansvaret for udarbejdelse og vedligeholdelse af denne vejledning/instruks.

Delegation:

Cheflægen i Ambulancetjenesten i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til ambulancebehandlere og paramedicinere, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Cheflægen i Ambulancetjenesten i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til lægeassistenter og anæstesisygeplejersker, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Implementering:

Cheflægen i Ambulancetjenesten i Akutberedskabet er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen i ambulanceberedskabet. Ambulanceleverandørerne er ansvarlige for den lokale implementering hos ambulancepersonalet.

Sektionsledere ved 1-1-2 Præhospital Akutmedicin er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen blandt personalet, der varetager tjeneste ved akutlægebiler og øvrige specialkøretøjer.

Præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden har et selvstændigt ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Præhospitale VIP-retningslinjer:

Tilbage til top

Bilag

Radio-procedure på 112 AMK-Vagtcentralen.pdf

Tilbage til top