Interhospital transport af børn i kuvøse

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag




Formål

Sikring af optimale forhold ved interhospitale kuvøsetransporter samt kendskab til procedurer for bestilling og udførelse af transporterne.

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Alt præhospitalt sundhedsfagligt personale med funktion på ambulancer, akutlægebiler og specialkøretøjer i Region Hovedstaden. Anvendes ved præhospital indsats og patientbehandling i henhold til egen kompetenceprofil og specifikke medicin- og behandlingsinstrukser.

Ambulanceassistenter skal være bekendt med indholdet i denne VIP.

Tilbage til top


Definitioner

Præhospitalt sundhedsfagligt personale: Præhospitale akutlæger, anæstesisygeplejersker, paramedicinere, ambulancebehandlere og lægeassistenter, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Lægeassistent: Ambulancebehandler eller paramediciner med særlig kompetence som assistent for præhospital akutlæge.

Babylance (baby-ambulance): Akutberedskabets specialkøretøj med plads til transportkuvøse, mandskab og pårørende. Køretøjet benyttes kun til kuvøsetransporter med Rigshospitalets GN- transporthold. Køretøjet er bemandet med én lægeassistent fra Akutberedskabet samt Rigshospitalets GN-transporthold under udførelse af transporter.

XL-ambulance: Specialkøretøj med ekstra stort bårerum, som tillader transport af forsvarligt fastspændt kuvøse. Bruges til transporter af kuvøser, som ikke udføres af Rigshospitalets GN-transporthold, eller som alternativ til Babylancen, hvis Babylancen er ude af drift.

Optageadressen: Den første adresse, hvor køretøjet skal køre til, hvad enten der er tale om afhentning af personale og udstyr, eller det sted hvor patienten transporteres fra. 

Afsætningsadresse: Det hospital, som patient og kuvøse skal afhentes fra.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Rekvirering af interhospital kuvøsetransport, herunder bestilling af helikopter ved overflytning fra Bornholm og evt. fra sygehuse i Jylland, sker ved opkald til "1-1-2 AMK-Vagtcentralen".

Akutberedskabet stiller med egnet køretøj og tilstrækkelige mængder ilt og atmosfærisk luft. Helikoptertransport rekvireres, når muligt, fra JRCC (Forsvarets Sø- og flyredningstjeneste).

Hospitalerne sørger for kuvøse og andet relevant udstyr, medicin og personale.

Rekvirering af Babylance eller XL-ambulance

I forbindelse med rekvirering oplyses:

  1. Optageadresse: Hospital, center/afdeling og afsnit.
  2. Afsætningsadresse: Hospital, center/afdeling og afsnit.
  3. Tidspunkt for ankomst til optageadresse (skal accepteres af rekvirent og skal overholdes af AMK-vagtcentralen).
  4. Navn og direkte telefonnummer til rekvirent. 

Såfremt Babylancen undtagelsesvis er ude af drift orienteres rekvirent om, at kørslen gennemføres med XL-ambulance (med begrænset antal siddepladser).

Køretøj og medicinsk gas

Transporten sker i Babylancen eller i XL-ambulance jf. afsnit om definitioner. Akutberedskabet sikrer, at der findes udstyr, som sikrer forsvarlig fastspænding af kuvøsen og andet udstyr, samt connections mellem ilt og atmosfærisk luft til kuvøsen. Der skal være udtag til 220 volt AC.

Ved påbegyndelse af en neonatal transport skal der være mindst én 10 liters flaske med ilt og én 10 liter flaske indeholdende atmosfærisk luft, begge fyldte. Hertil skal de to flasker á 10 liter (hhv. ilt og atmosfærisk luft), som er i brug, indeholde mindst 25 bar.  

Hjemtransport

Babylancen (anvendes kun til neonatal/kuvøsetransporter af Rigshospitalets GN-transporthold)

Rigshospitalets GN-transporthold transporteres altid retur med Babylancen sammen med kuvøsen.  Det samme gør sig gældende, hvis transporten for Rigshospitalets GN-Transporthold udføres med en XL-ambulance. Når en XL-ambulance har afhentet specialudstyr og personale i Kastrup eller Roskilde lufthavn for transport til Rigshospitalet, transporteres udstyret og evt. personale altid retur til det ventende ambulancefly.

XL- ambulancer

Hvis XL-ambulancen er indsat til Rigshospitalets GN-transporthold, fordi Babylancen er ude af drift, gælder ovenstående regler.

Ved transporter, som ikke sker for Rigshospitalets GN-transporthold, gælder følgende:

Personale transporteres retur med taxa. Kuvøse og andet udstyr transporteres tilbage med vognmand, medmindre driften tillader returkørsel med ambulance. Det hospital, som ejer udstyret, bestiller tilbagetransport og afholder udgiften. I undtagelsestilfælde, hvor afsendende afdeling har akut brug for kuvøsen til ny transport, kan det aftales, at ambulancen returnerer med kuvøse.

Helikoptertransport (JRCC)

Ved bestilling af helikoptertransport (JRCC) – af Rigshospitalets GN-afdeling i forbindelse med rekvirering af helikopter ved overflytning af barn fra Bornholm og evt. fra sygehuse i Jylland oplyses:

1-1-2 AMK-Vagtcentralen kontakter JRCC, og såfremt anmodningen kan imødekommes, oplyses/aftales ovenstående.

Såfremt transporten udgår fra Bornholm følges retningslinjer vedr. landtransport procedure, som beskrevet i VIP-instruksen: Helikoptertransport fra Bornholms Hospital.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Delegation

Cheflæge i afdeling for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til ambulancebehandlere, paramedicinere, lægeassistenter og anæstesisygeplejersker, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Implementering

Cheflæge i afdeling for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab er ansvarlig for udarbejdelse, implementering og vedligeholdelse af denne vejledning.

Sektionslederne i afdeling for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til vejledningen blandt personalet, der varetager tjeneste ved ambulancer, akutlægebiler og øvrige specialkøretøjer i afdelingen. Ambulanceleverandørerne er ansvarlige for den lokale implementering hos ambulancepersonalet.

Præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden, har et selvstændigt ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke.

 

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Ingen 

Tilbage til top

Bilag

Ingen 

Tilbage til top