ISL-SUND: vejledning i præhospital sundhedsfaglig indsatsledelse

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At definere Indsatsleder Sundheds (ISL-SUND) ansvar og opgaver som indsatsleder ved større ulykker og hændelser.

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Alt præhospitalt sundhedsfagligt personale med funktion på ambulancer, akutlægebiler og specialkøretøjer i Region Hovedstaden. Anvendes ved præhospital indsats og patientbehandling i henhold til egen kompetenceprofil og specifikke medicin- og behandlingsinstrukser. 

Ambulanceassistenter skal være bekendt med indholdet i denne VIP.

Tilbage til top


Definitioner

Præhospitalt sundhedsfagligt personale: Præhospitale akutlæger, anæstesisygeplejersker, paramedicinere, ambulancebehandlere og lægeassistenter, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden. 

Lægeassistent: Ambulancebehandler eller paramediciner med særlig kompetence som assistent for præhospital akutlæge.

ISL- SUND: Indsatsleder for Sundhedsberedskabet

ISL- POLITI: Indsatsleder for Politiet

ISL- BRAND: Indsatsleder for Redningsberedskabet

AMK: AMK-Vagtcentralen

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Præhospitalt beredskab, generelt

Det præhospitale beredskab, herunder ambulanceberedskabet, er en del af sundhedsberedskabet. Den præhospitale indsats er den sundhedsfaglige indsats over for akut syge, tilskadekomne og fødende inden ankomsten til et hospital. Denne indsats har til formål at redde liv, forbedre helbredsudsigter, formindske smerter og andre symptomer, afkorte det samlede sygdomsforløb, yde omsorg og skabe tryghed.

ISL-SUND har det øverste ansvar for den samlede præhospitale indsats i et indsatsområde. ISL-SUND er sundhedssektorens indsatsleder og indgår i en indsatsledelse sammen med Indsatsleder Politi (ISL-POLITI) og Indsatsleder Redningsberedskab (ISL-BRAND). Ved større ulykker/hændelser vil indsatsledelsen normalt blive etableret i tilknytning til politiets kommandostade (KST), hvorfra indsatsen bliver koordineret.

Ansvarsfordeling:

En række beslutninger vedrørende ressourcestyring og en hensigtsmæssig løsning af de sundhedsfaglige opgaver træffes bedst i samråd med den øvrige indsatsledelse.

Alle regionens sundhedsfaglige enheder, herunder ambulancetjenesten, akutlægebilerne, akutlægehelikopterne refererer til ISL-SUND. Undtaget herfor er de statslige sundhedsfaglige ekspertberedskaber herunder lægen fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som er statslig myndighedsrepræsentant, og som selvstændigt rådgiver indsatsledelsen om særlige forhold vedrørende udsatte (men ikke tilskadekomne/syge patienter) personer respektivt risici og forholdsregler for eksponerede personer.

Indtil ISL-SUND er fremme, varetages de sundhedsfaglige opgaver af først ankomne akutlæge eller ambulancelederen, der normalt vil være højeste sundhedsfaglige kompetence på den først ankomne ambulance. Denne foretager i samråd med ISL-POLITI og ISL-BRAND en foreløbig vurdering af behandlingsbehovet og igangsætter den præhospitale indsats.

Ved fremmøde af flere akutlægebiler er det den mest erfarne/kompetente akutlæge, der varetager ISL-SUND-funktionen, indtil evt. indsatslederuddannet ISL-SUND overtager.

Opgaver

En del af nedenstående opgaver kan uddelegeres ad hoc på lavere organisatorisk niveau, men ISL-SUND har det overordnede ansvar for at opgaverne bliver løst:

Ledelse af behandlingspladsen

Til hver behandlingsplads udpeger ISL-SUND en leder, som typisk kan være en akutlæge fra en akutlægebil, men det kan også være en rutineret paramediciner eller ambulanceleder.

Behandlingspladslederen har ansvaret for de på behandlingspladsen indsatte behandlerhold. Bilag 6.

Kommunikation/visitation

Afhængig af situationen kan ISL SUND beslutte, at behandlingspladsleder(ne) melder patienter enten til ISL SUND eller direkte til AMK med henblik på visitation og registrering. Tæt kommunikation og løbende opdatering af ISL SUND er under alle omstændigheder påkrævet.

ISL SUND's lægeassistent anvendes med fordel som "radiogast" og varetager telefon/radiokommunikation mellem ISL SUND-funktionen, AMK og behandlingspladserne.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Ambulanceansvarlig overlæge i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til ambulancebehandlere og paramedicinere, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Præhospital lægelig chef i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til lægeassistenter og anæstesisygeplejersker, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Ambulanceansvarlig overlæge i Akutberedskabet er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen i ambulanceberedskabet. Ambulanceleverandørerne er ansvarlige for den lokale implementering hos ambulancepersonalet.

Sektionsledere ved Ambulance og Køretøjer er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen blandt personalet, der varetager tjeneste ved akutlægebiler og øvrige specialkøretøjer.

Præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden har et selvstændigt ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Tilbage til top


Bilag

Bilag 1: Actioncard_ALB Større Ulykke.pdf

Bilag 2: Action Card for indsats på i Københavns Lufthavn - Kastrup for Akutlægebil (ALB).pdf

Bilag 3: Actioncard_ALB Metro.pdf

Bilag 4: Actioncard ALB Øresundsforbindelsen.pdf

Bilag 5: Tjekliste til Triagefunktion version 14.05.18.pdf

Bilag 6: Tjekliste for BHPL leder.pdf

Bilag 7: TRIAGE SIEVE.png

Bilag 8: Tjekliste for ISL SUND.pdf

Tilbage til top