Ebola og andre blødningsfebervirus, Præhospital håndtering af

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Præhospitalt personale i Region Hovedstaden og personale på 1-1-2 AMK-Vagtcentralen.

Tilbage til top


Definitioner og baggrund

Ebolavirus udgør sammen med Marburgvirus og Lassafebervirus de tre afrikanske blødningsfebervirus (viral haemorraghisk feber, VHF).

VHF er alvorlige virussygdomme med blødningstendens og betydelig risiko for progression til multiorgansvigt. Dødeligheden er meget høj. Der findes ikke godkendte vacciner eller lægemidler mod sygdommen og behandlingen er understøttende.

Inkubationstiden varierer fra 2-21 dage. Patienten er ikke smittefarlig i inkubationstiden, men er smitsom efter symptomdebut. Ebolavirus smitter gennem direkte kontakt med blod, sekreter og andre kropsvæsker fra levende eller afdøde inficerede personer. Luftbåren smitte er ikke beskrevet. Menneske-til-menneske smitte er den hyppigste smittemåde ved udbrud, og sundhedspersonale og pårørende er dermed mest udsat.

Ebolavirus kan overleve seks dage i væske eller indtørret materiale. Virus kan inaktiveres med klor, sprit, UV-eller gammastråling, kogning i 5 minutter eller opvarmning en time ved 60 grader.

Tabel 1. Smitterisiko for sundhedspersonale ved kontakt med patient med ebola virussygdom

###TABEL_1###

 

Symptomer forenelige med ebola virussygdom er i den tidlige fase bl.a. feber, muskelsmerter, træthed, hovedpine og ondt i halsen. Senere ses kvalme, opkastning, diarré, mavesmerter, konfusion, udslæt samt blødninger fra hud, slimhinder, øjne, næse, mavetarmkanal og urinveje, og til slut multiorgansvigt.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Visitation og disponering

1-1-2 AMK-Vagtcentralen involveres i alle tilfælde af mistanke om ebolavirus eller anden VHF-sygdom. AMK-læge konfererer straks med vagthavende infektionsmediciner på Hvidovre Hospital med henblik på risikovurdering og visitation inden disponering af præhospitale ressourcer. AMK-læge sikrer orientering af embedslæge.

Såfremt VHF ikke umiddelbart kan afkræftes i visitationsfasen på 1-1-2 AMK-Vagtcentralen, afsendes:

Ved disponering skal 1-1-2 AMK-Vagtcentralen sikre rendezvous enten ved adressen eller ved kontaktpunkt, afhængig af situationen.

Procedure hos patienten

Ambulancepersonale skal afvente akutlægens ankomst, før der tages kontakt til patienten.

Alle patienter med mistænkt eller verificeret VHF-sygdom håndteres som isolationspatienter. Overholdelse af de generelle infektionshygiejniske retningslinjer – rent/urent, håndhygiejne etc. er forudsætningen for afbrydelse af smittevejene.

Rengøring

Rengøring af udstyr og ambulance (se bilag 2).

Affald

Affald og brugt linned fra ambulancen anbringes i to forseglede plastaffaldssække og bortskaffes som risikoaffald via modtagende hospital. Personalet ved Infektionsmedicinsk Afdeling yder ved behov assistance og rådgivning vedrørende de hygiejniske forholdsregler. På Hvidovre Hospital kan modtagende sygeplejerske/ansvarshavende sygeplejerske på Infektionsmedicinsk Afdeling kontaktes på tlf. nr.: ###TELEFON###.

Iklædning og aftagning af værnemidler beskrives i bilag 3.

Forholdsregler for personale

Bemærk! Præhospitalt personale, som evt. kunne være smittet, kan ikke føre smitten videre i inkubationstiden.

Dokumentation

Der foretages dokumentation i den præhospitale patientjournal.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Region Hovedstadens Akutberedskab har ansvaret for udarbejdelse og vedligeholdelse af vejledningen.

Ledere af ambulancetjenesten og akutlægebiler har ansvar for at formidle kendskab til vejledningen i egen organisation og sikre den fornødne træning i relevante procedurer.

Præhospitalt sundhedsfagligt personale med funktion på ambulancer og akutlægebiler har et selvstændigt ansvar for at overholde anvisningerne i vejledningen.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Tilbage til top

Bilag

Bilag 1: Værnemidler i forbindelse med præhospital håndtering af patient med mistænkt eller verificeret ebolavirus- eller anden blødningsfebervirus sygdom.pdf

Bilag 2: Rengøring af ambulance og udstyr efter håndtering af patient med mistænkt eller verificeret ebolavirus- eller anden blødningsfebervirus sygdom.pdf

Bilag 3: Bilag 3 Iklædning og aftagning af beskyttelsesudstyr.pdf

Tilbage til top