Delegeret instruks til medicinordination for SFV på 1813

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At sikre retningslinjer for sygeplejersker ved Akuttelefonen 1813, omkring vejledning og ordination af behandling med håndkøbsmedicin til borgere.

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

SFV’ere på Akuttelefonen 1813.

Tilbage til top


Definitioner

Ingen

Tilbage til top


Fremgangsmåde

  1. En SFV kan ordinere og give råd ud fra listen om håndkøbsmedicin jf. Lægemiddelstyrelsens hjemmeside og pro.medicin.dk. Hermed har vi en ajourførtliste liste (se bilag 2)
  2. Der skal altid laves et opslag på FMK ved medicinvurdering.
  3. Afviger vurderingen af en ordination fra håndkøbslisten, eller p.g.a. anden sygdom eller interaktioner, skal SFV viderestille til læge, for faglig vurdering og videre ordination. Man kan bruge interaktionsdatabasen til vurdering af interaktioner.
  4. Ved en ordination udover den på håndkøbslisten angivne, skal der henvises til egen læge (i dagstiden 8-16) eller viderestilles til læge på 1813 i tidsrummet 16-8.
  5. Ved kontakt med hjemmesygepleje, plejehjem eller andre institutioner, omstilles til læge mhp ordination i FMK.
  6. Herudover må der af SFV gives råd om følgende håndkøbsmedicin:
    1. Mixtur, tabletter eller suppositorie paracetamol til børn, ved feber og smerter, jf bilag 1. Behandlingsvarigheden er maksimalt tre dage, og skal herefter revurderes (bilag 1)
    2. Tablet ibuprofen 200 mg max 2 x 3, til voksne som supplement eller erstatning for paracetamol ved smertetilstande som ikke dækkes tilstrækkeligt af paracetamol.

 

Det forventes at præparaterne kendes, herunder specielt kontraindikationer, jf pro.medicin.dk.

Der laves en basisliste, som er grundrepertoiret for at kunne rådgive ud fra.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

En sundhedsperson, der bemyndiges til at udføre forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed, har et selvstændigt ansvar for at frasige sig den forbeholdte opgave, hvis vedkommende ikke ser sig i stand til at udføre opgaven. Hvis en sundhedsperson, der bemyndiges til at udføre forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed, udfører denne iht. instruktionen, vil ansvaret for udførelsen af den delegerede forbeholdte opgave som hovedregel være overlægens, hvis noget skulle gå galt.

Hvis den bemyndigede sundhedsperson ikke følger den instruktion, der er udstukket for den delegerede opgave, vil personen selv have det fulde ansvar for opgavens udførelse. Den ansvarlige overlæge på 1813 kan delegere, at sundhedspersonen ud fra en detaljeret instruks må vurdere indikationen og iværksætte og justere behandling af en veldefineret patientgruppe med et forudbestemt sortiment uden forudgående lægelig ordination. Det skal altid være tilladt for en SFV’er, ikke at ønske at lave en vurdering om medicinordination, ud fra håndkøbslisten, og viderestille til en læge.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

VIP Lægemiddelordination Region Hovedstaden

Sundhedsministeriet VEJ nr 9079 af 12/02/2015 om ordination og håndtering af lægemidler

Sundhedsministeriets LBK nr. 506 af 20/04/2013 om lægemidler

Sundhedsministeriets LBK nr. 990 af 18/08/2017 Bekendtgørelse om lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed

Styrelsen for Patientsikkerheds BEK nr 1606 af 08/12/2015 om ændring af bekendtgørelse om autoriserede sundhedspersoners patientjournaler (journalføring, opbevaring, videregivelse og overdragelse m.v.)

www.interaktionsdatabasen.dk

www.pro.medicin.dk

www.min.medicin.dk

Tilbage til top


Bilag

Bilag 1: Paracetamol bilag 1.pdf

Bilag 2: Basisliste til håndkøbsmedicin bilag 2.pdf

Tilbage til top