Bevidsthedspåvirkning, Præhospital håndtering af

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

At sikre at:

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Alt præhospitalt sundhedsfagligt personale med funktion på ambulancer, akutlægebiler og specialkøretøjer i Region Hovedstaden. Anvendes ved præhospital indsats og patientbehandling i henhold til egen kompetenceprofil og specifikke medicin- og behandlingsinstrukser.

Ambulanceassistenter skal være bekendt med indholdet i denne VIP.

Tilbage til top


Definitioner

Præhospitalt sundhedsfagligt personale: Præhospitale akutlæger, anæstesisygeplejersker, paramedicinere, ambulancebehandlere og lægeassistenter, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Lægeassistent: Ambulancebehandler eller paramediciner med særlig kompetence som assistent for præhospital akutlæge.

Bevidsthedspåvirket patient: En patient med nedsat bevidsthedsniveau, dvs. GCS < 15.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Mulige årsager:

Akronymet MIDASH kan være et hurtigt og praktisk redskab til afdækning af hyppige årsager til bevidsthedspåvirkning:

Herudover bør følgende tilstande overvejes:

Symptomer:

Vurdering og behandling:

Monitorering:

En kritisk patient revurderes minimum hvert 5. minut.

Bemærkninger

Den bevidsthedspåvirkede patient er en af de vanskeligste patientkategorier at vurdere præhospitalt og det er let at fejlvurdere alvorligheden af patientens tilstand. Samtidig kan det under tiden være vanskeligt at få denne patientkategori til at samarbejde til undersøgelse, behandling og evt. transport til hospital.

Der er mange årsager til bevidsthedspåvirkning, og patienten kan have flere, samtidige årsager til dette. Tilstanden er ofte dynamisk og kan hurtigt ændre sig. Derfor er hyppig revurdering vigtig.

Der er således al mulig grund til at være ekstra opmærksom på denne patientkategori og på vid indikation transportere dem til hospital til videre udredning og observation.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Delegation

Cheflæge i afdeling for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til ambulancebehandlere, paramedicinere, lægeassistenter og anæstesisygeplejersker, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Implementering

Cheflæge i afdeling for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab er ansvarlig for udarbejdelse, implementering og vedligeholdelse af denne vejledning.

Sektionslederne i afdeling for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til vejledningen blandt personalet, der varetager tjeneste ved ambulancer, akutlægebiler og øvrige specialkøretøjer i afdelingen. Ambulanceleverandørerne er ansvarlige for den lokale implementering hos ambulancepersonalet.

Præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden, har et selvstændigt ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

VIP-vejledninger:

Tilbage til top

Bilag

Ingen

Tilbage til top