Apopleksi, præhospital håndtering og visitation

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Alt præhospitalt sundhedsfagligt personale med funktion på ambulancer, akutlægebiler og specialkøretøjer i Region Hovedstaden. Anvendes ved præhospital indsats og patientbehandling i henhold til egen kompetenceprofil og specifikke medicin- og behandlingsinstrukser.

Ambulanceassistenter skal være bekendt med indholdet i denne VIP.

Tilbage til top


Definitioner

Præhospitalt sundhedsfagligt personale: Præhospitale akutlæger, anæstesisygeplejersker, paramedicinere, ambulancebehandlere og lægeassistenter, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Lægeassistent: Ambulancebehandler eller paramediciner med særlig kompetence som assistent for præhospital akutlæge.

TCI: Transitorisk cerebral iskæmi.

EVT: Endovaskulær terapi

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Ved mistanke om akut opstået apoplexia cerebri, skal der tilbydes umiddelbar udredning og evt. trombolytisk eller endovaskulær behandling.

Kørsel A: Symptomdebut af mulig apopleksi inden for 24 timer.

Kørsel B: Til øvrige rekvireres kørsel B, med mindre patientens øvrige tilstand kræver en kørsel A.

Trombolysevagten har visitationsretten til trombolyse- og trombektomibehandling og skal kontaktes ved alle patienter med debut af neurologiske symptomer inden for 24 timer (se inklusionskriterier nedenfor).

Døgnvagten for trombolysebehandling starter kl. 08.00 og går på skift hver anden dag mellem Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet.

Med start på lige datoer kl. 08.00 og 24 timer frem til kl. 07.59 det efterfølgende døgn kontaktes: Trombolysevagten på Bispebjerg Hospital – tlf. ###TELEFON###. (Alternativt telefonnummer såfremt telefonen ikke svares: ###TELEFON###)

Med start på ulige datoer kl. 08.00 og 24 timer frem til kl. 07.59 det efterfølgende døgn kontaktes: Trombolysevagten på Rigshospitalet – tlf. ###TELEFON###(Alternativt telefonnummer såfremt telefonen ikke svares: ###TELEFON###)

Hvis patienten visiteres til trombolyse eller EVT, indbringes patienten med kørsel A.

Overdragelse af patienten skal ske til trombolyse/EVT-holdet.

Hvis patienten visiteres til trombolyse på Rigshospitalet, meldes patienten til Traumecentret 2-5 minutter før forventet ankomst på tlf. ###TELEFON###

Hvis patienten ikke visiteres til trombolyse/EVT, skal trombolysevagten tage stilling til hvorvidt patienten skal indbringes til Akutmodtagelse/Akutklinik på hospital med neurologisk ekspertise, dvs visiteres patienten som neurologisk eller medicinsk patient.

Ambulancen venter maximalt 15 min på svar, om patienten skal overflyttes til andet hospital.

Bornholm:

Ved mistanke om akut opstået apopleksi konfererer ambulancepersonalet med trombolysevagten med henblik på trombolyse/EVT. Såfremt patienten er mulig trombolysekandidat, meldes patienten til Bornholms Hospitals triagevagt. Personalet i ambulancen følger patienten til scanneren, hvor patienten overleveres til sundhedsfagligt personale (ansvarlige læge). Hvis trombolysevagten ønsker patienten overflyttet mhp. vurdering til akut EVT kontaktes vagtcentralen mhp. akut helikoptertransport.

Inklusionskriterier for trombolyse er:

Symptomdebut inden for 24 timer og et af nedenstående symptomer

Neurologiske undersøgelser:

Eksklusionskriterier er:

Trombolysevagten skal kontaktes uanset patientens alder, kramper ved symptomdebut, igangværende blodfortyndende behandling (uanset præparat).

KUN disse undersøgelser før kontakt til trombolysevagt:

Prioritér kortest mulig tid på adressen. Hurtig transport til trombolyse/EVT har første prioritet. Konference med trombolysevagt kan med fordel foretages under kørsel mod trombolyse/EVT-center.

Efter kontakt til trombolysevagt er prioriteret rækkefølge:

  1. Kørsel A
  2. Under kørsel: Læg ét PVK i en stor vene - gerne albuebøjningen. Hvis det er muligt, så anlæg endnu ét PVK i modsatte side i håndryg eller underarm. Hvis PVK er svært at anlægge – så meld det til trombolysevagten før ankomst, så anæstesien kan stå klar. Anlæggelse af PVK må ikke forsinke påbegyndelse af transport.
  3. Fortsæt standardmonitorering/undersøgelser under kørsel.
  4. EKG-4 – kun hvis muligt i forhold til tid

 Tilbage til top


Ansvar og organisering

Delegation:

Ambulanceansvarlig overlæge i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til ambulancebehandlere og paramedicinere, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Præhospital lægelig chef i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til lægeassistenter og anæstesisygeplejersker, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Implementering:

Ambulanceansvarlig overlæge i Akutberedskabet er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen i ambulanceberedskabet. Ambulanceleverandørerne er ansvarlige for den lokale implementering hos ambulancepersonalet.

Sektionsledere ved 1-1-2 Præhospital Akutmedicin er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen blandt personalet, der varetager tjeneste ved akutlægebiler og øvrige specialkøretøjer.

Præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden har et selvstændigt ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke.

 

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 Tilbage til top


Bilag

Ingen 

Tilbage til top