Ambulanceleder og 112 AMK-Vagtcentralens samarbejde ved større hændelser

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 


 

Formål

At beskrive samarbejdet mellem 112 AMK-Vagtcentralen og de præhospitale enheder ved større hændelser.

Målgrupper og anvendelsesområde

Målgruppen er personale på 112 AMK-Vagtcentralen samt alt præhospitalt sundhedsfagligt personale med funktion på ambulancer, akutlægebiler og specialkøretøjer i Region Hovedstaden. Anvendes ved præhospital indsats og patientbehandling i henhold til egen kompetenceprofil og specifikke medicin- og behandlingsinstrukser. 

Ambulanceassistenter skal være bekendt med indholdet i denne VIP.

Tilbage til top


Definitioner

Præhospitalt sundhedsfagligt personale: Præhospitale akutlæger, anæstesisygeplejersker, paramedicinere, ambulancebehandlere og lægeassistenter, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Lægeassistent: Ambulancebehandler eller paramediciner med særlig kompetence som assistent for præhospital akutlæge.

Større hændelse: En hændelse hvor der altid er supplerende behov for koordination af de præhospitale enheder.

Ambulanceleder: Første ambulances behandler eller paramediciner med højeste kompetence/anciennitet.  

ISL SUND: Indsatslederuddannet Akutlæge.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Ved hændelser med tre eller flere bårepladser vil første præhospitale enhed på skadestedet vurdere behov for oprettelse af ambulancelederfunktion og varetage denne. Derefter fungerer ambulancen ikke længere som båreplads, medmindre der er alvorligt tilskadekommende (ambulanceleder vurderer dette). Ved disse hændelser kan ambulanceleder medtage sidste patient til hospitalet.

Ambulanceleder indstiller SINE-håndterminal til default skadestedssæt (ISL-talegruppe) til kommunikation med andre myndigheder og AMK-læge. Såfremt ambulanceleder ønsker kun at kommunikere med AMK-læge benyttes AMK-lægens talegruppe (519AMK0).

Ambulanceleder melder sin ankomst til den øvrige indsatsledelse på skadestedet (Indsatsleder Politi og Indsatsleder Brand).

Første melding via SINE fra ambulanceleder til dispatcher på 112 AMK-Vagtcentralen efter, at vedkommende er ankommet til skadestedet, er:

Disse oplysninger videregives af 112 AMK-Vagtcentralen til de øvrige præhospitale enheder, der sendes til samme skadested på tildelte SKS SUND.

Ambulancelederen skal løbende, og i den akutte fase jævnligt give meldinger til 112 AMK-Vagtcentralen om den aktuelle situation.

Ambulancelederen har det sundhedsfaglige ansvar på skadestedet, indtil akutlæge eller Indsatsleder Sundhed ankommer. Ambulanceleder indgår indtil da i samarbejde med Indsatsleder Politi og Indsatsleder Brand.

Når Indsatsleder Sund har overtaget det sundhedsfaglige ansvar for skadestedet, refererer ambulanceleder til Indsatsleder Sundhed.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Præhospital Leder, Enhedschef for 112 Præhospital Akutmedicin i Region Hovedstaden har ansvaret for udarbejdelse og vedligeholdelse af denne vejledning.

Ambulanceansvarlig overlæge i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til ambulancebehandlere og paramedicinere, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Præhospital lægelig chef i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til lægeassistenter og anæstesisygeplejersker, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Ambulanceansvarlig overlæge i Akutberedskabet er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen i ambulanceberedskabet. Ambulanceleverandørerne er ansvarlige for den lokale implementering hos ambulancepersonalet.

Sektionsledere ved 1-1-2 Præhospital Akutmedicin er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen blandt personalet, der varetager tjeneste ved akutlægebiler og øvrige specialkøretøjer.

Præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden har et selvstændigt ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Præhospital vejledning: Kommunikation og skadestedssæt mellem enheder i Region Hovedstaden, Anvendelse af

Retningslinjer for indsatsledelse 2018.pdf

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top