Akutlægebiler, Visitation og disponering af

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Medarbejdere på 112 AMK-Vagtcentralen og præhospitalt sundhedsfagligt personale med funktion på akutlægebiler i Region Hovedstaden.

Tilbage til top


Definitioner

Præhospitalt sundhedsfagligt personale: Præhospitale akutlæger, anæstesisygeplejersker, paramedicinere, ambulancebehandlere og lægeassistenter, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Lægeassistent: Ambulancebehandler eller paramediciner med særlig kompetence som assistent for præhospital akutlæge.

Akutlægebil: Enhed bemandet med en lægeassistent (paramediciner) og en anæstesiologisk speciallæge godkendt til præhospital tjeneste.

HEMS: Akutlægehelikopter

Akutbil: Enhed bemandet med en paramediciner og en anæstisisygeplejerske eller anæstesiologisk speciellæge godkendt til præhospital tjeneste.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Visitation og disponering af akutlægebiler til primæropgaver via 112 AMK-Vagtcentralen:

  1. Akutlægebiler kan visiteres og disponeres i hele driftstiden ud fra sædvanlige kriterier (A1) i Dansk Index og nærhedsprincippet. Køretøjet disponeres via SINE.
  2. Hvis opgaveløsningen forventeligt vil strække sig ud over driftstiden for den konkret akutlægebil, skal 112 AMK-Vagtcentralen undersøge, om en anden akutlægebil kan løse opgaven, idet det skal tilstræbes, at akutlægebiler (i lighed med andre enheder) er hjemme på basen til mandskabsskift/ophør af driftstid.
  3. Såfremt 112 AMK-Vagtcentralen skønner, at der ikke er acceptable alternativer, skal akutlægebilen udføre opgaven uden forsinkelse.
  4. Ved afslutning af en opgave efter ophør af driftstid er akutlægebilen ikke til rådighed for disponering, før mandskabsskift har fundet sted/ordinær driftstid starter igen. Dette kan kun fraviges i helt ekstraordinære og umiddelbart livstruende situationer fx:

Visitation og disponering af interhospitale transporter med akutlægebils-ledsagelse:

  1. En given akutlægebil anvendes ikke til interhospitale transporter, hvis transporten ikke kan forventes afsluttet indenfor driftstid eller kort tid efter (under 30 minutter).
  2. Dette kan fraviges i de sjældne tilfælde, hvor transporten er behandlingsmæssig tidskritisk (indenfor en tidsramme på 15-30 minutter). I tvivlstilfælde inddrages AMK-lægen i visitationen.

Se også vejledningen: Ambulancetransport af patienter mellem hospitaler i Region Hovedstaden.

Særligt i forhold til Bornholm

Akutbilen er enten bemandet med lægelige kompetencer eller ikke-lægelige kompetencer.

Ved behov for præhospital lægefaglig indsats på Bornholm når præhospital akutlæge ikke er i tjeneste, kan HEMS disponeres primært eller rekvireres sekundært Akutlægehelikopter, Visitation og disponering af.

Alle præhospitale faggrupper refererer til AMK-lægen.

Generelt

Der skal altid udvises gensidig respekt og kollegial adfærd mellem 112 AMK-Vagtcentralen og kørende enheder både i handling og sprogbrug.

112 AMK-Vagtcentralen skal i videst mulig omfang imødekomme kortere pauser til spisning og lignende, og akutlægebils-mandskabets skal have forståelse for, at det i sjældne tilfælde ikke vil være muligt.

Ved uenighed om en given opgave er i overensstemmelse med ovennævnte regelsæt, skal AMK-Vagtcentralens disponering efterkommes umiddelbart, og hændelsen efterfølgende evalueres på ledelsesplan.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Præhospital lægelig chef i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til lægeassistenter og anæstesisygeplejersker, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Sektionsledere ved 1-1-2 Præhospital Akutmedicin er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen blandt personalet, der varetager tjeneste ved akutlægebiler og øvrige specialkøretøjer.

Præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden har et selvstændigt ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Ingen

Tilbage til top

Bilag

Ingen

Tilbage til top