Akutkald i Region Hovedstaden, præhospitale retningslinjer for

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At beskrive retningslinjerne for visitation af akutkald i Region Hovedstaden. 

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Alt præhospitalt sundhedsfagligt personale med funktion på 1-1-2 AMK-Vagtcentral, akutlægehelikopter, ambulancer, akutlægebiler og specialkøretøjer i Region Hovedstaden. Anvendes ved præhospital indsats og patientbehandling i henhold til egen kompetenceprofil og specifikke medicin- og behandlingsinstrukser.

Ambulanceassistenter skal være bekendt med indholdet i denne VIP.

Visitationskriterierne for akutkald er gældende i hele Region Hovedstaden.  

Tilbage til top


Definitioner

Præhospitalt sundhedsfagligt personale: Præhospitale akutlæger, anæstesisygeplejersker, paramedicinere, ambulancebehandlere og lægeassistenter, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Lægeassistent: Ambulancebehandler eller paramediciner med særlig kompetence som assistent for præhospital akutlæge.

Akutkald: Akutmedicinsk team respons i Akutmodtagelsen.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Akutte medicinske patienter kan visiteres til akutkald efter retningslinjerne angivet i "Flowdiagram for præhospital akutkald i Region Hovedstaden" (se bilag).

Flowdiagrammet angiver hvilke kriterier bør medføre visitation til lokal Akutmodtagelse og hvilke tilstande bør visiteres til Rigshospitalets Traume Center.

Patienter, der tænkes visiteret til akutkald skal ses af/konfereres med præhospital akutlæge/AMK-læge mhp. visitation. Lægen har den endelig visitationsret. 

Bemærkninger

Retningslinjerne er udarbejdet under størst mulig hensyntagen til patientsikkerheden. Heri indgår en samlet vurdering af de enkelte hospitalers specialesammensætning og kapacitet til at modtage og færdigbehandle specifikke akutte medicinske tilstande lokalt, herunder intensiv kapacitet og speciallægebemanding.

Vejledningen forholder sig ikke til holdsammensætningen ved akutkald på de enkelte hospitaler, men præhospital akutlæge kan anmode om specifikt tilkald fra relevant speciale afhængig af situationen.

Traumepatienter visiteres jf. VIP Traumevisitation i Region Hovedstaden, præhospitale retningslinjer for.

Retningslinjerne er udarbejdet i samarbejde med SFR Præhospital og Akutmodtagelse og har været i høring hos øvrige SFR i Region Hovedstaden.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Delegation:

Ambulanceansvarlig overlæge i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til ambulancebehandlere og paramedicinere, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Præhospital lægelig chef i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til lægeassistenter og anæstesisygeplejersker, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Implementering:

Ambulanceansvarlig overlæge i Akutberedskabet er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen i ambulanceberedskabet. Ambulanceleverandørerne er ansvarlige for den lokale implementering hos ambulancepersonalet.

Sektionsledere ved 1-1-2 Præhospital Akutmedicin er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen blandt personalet, der varetager tjeneste ved akutlægebiler og øvrige specialkøretøjer.

Præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden har et selvstændigt ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

-

Tilbage til top


Bilag

Flowdiagram for præhospital visitation til akutkald i Region Hovedstaden:

Akutkald i Region Hovedstaden.pdf

Tilbage til top