Akutbil med Præhospital Visitator funktion (AKB-PHV), beskrivelse af PHV funktionen

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At sikre korrekt og ensartet håndtering af PHV-funktionen.

At beskrive PHV-funktionen som en del af den nye Akutbil (AKB).

PHV’s primære formål er at vurdere patientens behov for akut behandling på sygehus eller om behandlingen kan varetages i hjemmet. Dvs en vurdering i samarbejde med sundhedsfaglig støtte fra 1813-bagvagts læge i tidsrummet 16-08 og egen læge i tidsrummet 08-16. Såfremt patienten skal indlægges, er det AKB-PHV´s ansvar at bestille transport samt melde patienten til rette afdeling.

Vurdering foretages ved at PHV tilgår patient, pårørende og samarbejdspartnere med en udpræget serviceorienteret indstilling, hvor fokus kredser omkring at finde en løsning, som alle parter er trygge ved.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Paramedicinere og ambulancebehandlere i Region Hovedstadens Akutberedskab, samt personale på Akutbil Bornholm, Sundhedsfaglige visitatorer, PHV-koordinator, 1813-bagvagts læge, AMK-læger, akut dispacher, vagtleder 112, vagtleder 1813.

Tilbage til top

Definitioner

AKB-PHV: enhed der består af 2 funktioner, hhv Akutbil der vil disponeres som A-kørsel, hvorimod AKB-PHV vil disponeres som B-kørsel.

AKB: AKutBil

AKS: Akut Koronar Syndrom

CRP: C Reaktivt Protein

PHV: PræHospital Visitator

B3-PHV: Specialrespons som vælges af SFV i situationer, hvor der ønskes en vurdering på stedet

SFV: Sundhedsfaglig visitator på Region Hovedstadens Vagtcentral.

DI: Dansk Indeks

CVI: CentralVIsitationen

VC: VagtCentral

PPJ: præhospital Patient Journal

VIP: Vejledninger, Instrukser og Politikker

Tilbage til top

Fremgangsmåde

AKB kan disponeres til A-kørsler, hvor patientens tilstand formodes at være tidskritisk og hyperakut, eks. Hjertestop eller blokeret luftvej, samt akut ved eks. AKS, anafylaksi eller hypoglykæmi og hvor nærmeste ambulance eller akutlægebil forventes at have en urimelig lang responstid. I disse situationer skal der desuden altid medsendes ambulance (ved hypoglykæmi ikke nødvendigvis behov for ambulance) og akutlægebil (ved hjertestop, blokeret luftvej eller behov for lægelig assistance).

NB: AKB-PHV kan disponeres til indsats, hvor der kræves ambulanceleder for ikke at binde ambulance beredskab.

AKB kan disponeres som assistance til Ambulance ved manglende PM kompetence. Såfremt Paramediciner fra AKB ledsager patienten i ambulance under transport til hospital, da køres AKB-PHV som udgangspunkt af assistent/behandler fra primærambulancen. I nødstilfælde må AKB-PHV efterlades og PM´er må efterfølgende køres med Taxi til AKB-PHV´ens placering. 

Når AKB-PHV disponeres til en opgave, vil det altid være PHV-koordinator på VC, som i sidste ende beslutter om det er relevant og forsvarligt at køre ud på den pågældende opgave. Hvis PHV-koordinator vurderer, at opgaven ikke er relevant for AKB-PHV, skal opgaven disponeres til en ambulance.

Hvis patienten befinder sig udendørs, bør der – under en konkret hensyntagen til vejrsituation og oplysninger om patientens tilstand – foretages en kritisk vurdering af om AKB-PHV bør sendes på opgaven. Det bør endvidere tages i betragtning om det er sikkert for AKB-PHV´en at ankomme som eneste ressource. Gul jakke bør altid bæres ved kontakt med borger.

Når AKB-PHV ankommer til opgave, trykkes optaget og PHV-koordinator informeres om patientens tilstand og om patienten skønnes umiddelbart dårlig eller stabil i forhold til om AKB-PHV evt. kunne disponeres til A-kørsel. I de tilfælde, hvor AKB disponeres til en A-kørsel, skal AKB afgå på A-kørslen hurtigst muligt (mål - inden for 180 sekunder). Inden en eventuel patient forlades, skal der tages stilling til om vedkommende kan efterlades uden opsyn eller om der skal tilkaldes en ambulance. Personalet på AKB-PHV har ansvaret for at rekvirere den nødvendige hjælp via regionens vagtcentral.  

 

Den Præhospitale Visitators rolle

Kompetencer

AKB-PHV bemandes med en paramediciner, som har modtaget sidemandsoplæring.

AKB-PHV kan ved behov opstarte samme behandling, som ligger inden for de delegerede kompetencer for paramedicinere i Region Hovedstaden. AKB-PHV har overordnet de samme kompetencer som de paramedicinere, som bemander Region Hovedstadens ambulancer, medmindre andet er beskrevet i dokumentet her.

AKB-PHV kan foretage måling af CRP eller Urin stix ved mistanke om infektion eller på konkret lægelig ordination fra egen læge, 1813-bagvagslæge eller AMK-læge. Resultatet af CRP-måling skal altid konfereres med læge.

AKB-PHV kan ikke foretage spinal stabilisering eller i øvrigt mobilisere eller transportere patienter, idet der ikke medbringes udstyr til dette.

AKB-PHV sendes ikke på lægevisiteret B- eller C-kørsel, medmindre det er aftalt med visiterende læge.

AKB-PHV er begrænset af at være enmandsbetjent og kan derfor ikke udføre opgaver, som kræver to personer.

Tilgangen til patienten følger de allerede kendte teknikker og algoritmer, som paramedicineren er bekendt med i sit virke som paramediciner i ambulance og/eller akutlægebil.

 

AKB-PHV har følgende muligheder for visitation af patienter:

###TABEL_1###

 

Fælles for alle ovenstående visitationer er, at borger, pårørende og samarbejdspartnere skal inddrages i beslutningen og være trygge ved udfaldet.

Patienter som visiteres til egen transport, siddende sygetransport eller liggende sygetransport meldes telefonisk af AKB-PHV til triagen hos modtagende akutmodtagelse/akutklinik.

Flowchart for valg af respons, se bilag 2 – Responstyper.pdf

 

Lægelig reference

###TABEL_2###

 

Dokumentation

Der dokumenteres i PPJ jf. VIP – Patientjournalføring præhospitalt.

Alle målinger, som foretages af AKB-PHV, skal dokumenteres i PPJ.

AKB-PHV bør være opmærksom på at dokumentere i PPJ løbende under besøget, i tilfælde af at AKB ønskes frigjort til A-kørsel, således at den udførte observation af patienten kan tilgås fra VC eller evt. anden disponeret enhed til patienten.

I situationer, hvor patienten visiteres til ambulance, kørsel A, B eller C, laves der et kort notat i PPJ, inkl. vitalparametre. Den endelige dokumentation i PPJ foretages af det ambulanceberedskab som overtager patienten.

Alvorlighedsscore og resultat af visitation dokumenteres i projektfanebladet i PPJ efter hver enkelt tur.

Ved afslutning til hjemmet skal Epikrise modulet i PPJ udfyldes jf. VIP ”Epikrise ved afslutning til hjemmet” (Kommer snart)

Oplæring

Foretages af erfaren paramediciner fra AKB-PHV. Oplæringen foretages som udgangspunkt ved følvagt, 12 timers dag- eller aftenvagt.

Oplæring i måling af CRP foretages ved sidemandsoplæring ved vagtens begyndelse og ved at se videoen: Instruktion i måling af CRP

Fra 1.juni 2023 vil nyt personale der tilknyttes AKB-PHV modtage 1 dags teoriundervisning foretaget af instruktør samt præhospitalleder.  

 

Særligt for Bornholm:

Ovenstående er gældende for Akutbil Bornholm med følgende tilføjelser/ændringer:

  • Paramedicineren og anæstesisygeplejersken på Akutbil Bornholm indgår i et ligeværdigt samarbejde på akutbilen med de samme kompetencer, som kendes fra den eksisterende rammedelegation.
  • Akutbil Bornholm går i drift som PHV den 20. september 2021 og er tilgængelig på alle hverdage i tidsrummet 08.00-15.00
  • Dokumentationen foregår på vanligvis i PPJ. Anæstesisygeplejersken skal ved ankomst til BOH sikre en overlevering af dokumentation til lægesekretær i akutmodtagelsen, som herefter er ansvarlig for at sende epikrise til egen læge og kommunal akutfunktion’
  • Oplæring foretages på samme måde som i de øvrige AKB-PHV’er i regionen. Særligt for Bornholm er dog, at paramedicineren og anæstesisygeplejersken modtager oplæring samtidig i par på en AKB-PHV i Hovedstadsområdet. Som udgangspunkt med start i Ballerup.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Delegation:

Præhospitalleder (Overlæge) i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Implementering:

Præhospitalleder (Overlæge) i Akutberedskabet er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen i ambulanceberedskabet. 

Sektionsledere ved Ambulance og Køretøjer er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen blandt personalet, der varetager tjeneste på AKB-PHV.

Præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden har et selvstændigt ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag​​​​​​