Akut koronart syndrom, Præhospital håndtering

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

Sikre korrekt behandling og visitation af patienter med akut koronart syndrom præhospitalt.

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Alt præhospitalt sundhedsfagligt personale med funktion på ambulancer, akutlægebiler og specialkøretøjer i Region Hovedstaden. Anvendes ved præhospital indsats og patientbehandling i henhold til egen kompetenceprofil og specifikke medicin- og behandlingsinstrukser.

Ambulanceassistenter skal være bekendt med indholdet i denne VIP.

 

Tilbage til top


Definitioner

Præhospitalt sundhedsfagligt personale: Præhospitale akutlæger, anæstesisygeplejersker, paramedicinere, ambulancebehandlere og lægeassistenter, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Lægeassistent: Ambulancebehandler eller paramediciner med særlig kompetence som assistent for præhospital akutlæge.

Akut koronart syndrom (AKS) omfatter STEMI (ST-Elevations-MyocardieInfarkt), non-STEMI og ustabil angina (UAP).

VKA: Vitamin K antagonister (f.eks. Marevan)

NOAC: Nye orale antikoagulantia, f.eks. Rivaroxaban (Xarelto®), Apixaban (Eliquis®) eller Dabigatran (Pradaxa®)

1-1-2 AMK-VCT: 1-1-2 AMK-Vagtcentralen

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

EKG12 optages hurtigst muligt, med samtidig monitorering af RF, SpO2, BT, P, Smertescore og GCS-score.

Der optages kort anamnese med vægt på SAMPLER, jf VIP: Vurdering, revurdering og observation af præhospital patient

Ved inkonklusivt EKG og/eller ændringer/forværring i symptomer, gentages EKG med korte intervaller som led i revurdering af patienten, evt. under transport.

STEMI

ST-segment elevation i minimum 2 samhørende EKG-afledninger med følgende kriterier:  

eller

Obs. Ved inferolateralt infarkt kan ses beskedne ST-segment elevationer i II, III og aVF med ST-segment depression i V1-V3 med den terminale del af T-takken positiv. Dette fund betragtes som STEMI.

Patienter med STEMI bør revaskulariseres hurtigst muligt med primær PCI.

Hvis STEMI ikke kan udelukkes, transmitteres EKG fra defibrillator til PCI-vagten på Rigshospitalet.

PCI-vagten ringer tilbage med henblik på eventuel visitation af patienten til Rigshospitalet. I ventetiden på telefonkonference klargøres patient til transport.

Ved manglende tilbagemelding skal kardiologisk bagvagt kontaktes på telefon: ###TELEFON###.

Ved kardiogent shock uden STEMI kan patienten ligeledes konfereres med kardiologisk bagvagt på telefon: ###TELEFON### med henblik på primær visitation.

Hvis det af tekniske årsager ikke er muligt at overføre EKG elektronisk til kardiologisk bagvagt, skal kardiologisk bagvagt kontaktes telefonisk. EKG'et beskrives mundtligt og visitationen foretages ud fra dette.

Non-STEMI

Kan have ST-segment depression, horisontal eller descenderende ≥ 0,5 mm i to sammenhørende afledninger og/eller T-taks invertering ≥ 1,0 mm i to afledninger.

En del patienter vil have uspecifikke EKG-forandringer eller normalt EKG.

Fokus på at minimere tidsforbrug

Procedurer og medicingivning bør som udgangspunkt foretages under transport under hensyntagen til personale- og patientsikkerheden.

Patienter, der visiteres primært til PCI skal, om muligt, have lægeledsagelse. Hvis akutlægebil ikke er primært disponeret, skal ambulance hurtigst muligt ved EKG verificeret STEMI, rekvirere denne via 1-1-2 AMK-VCT med henblik på rendezvous. Rekvirering af akutlægebil sker før der transmitteres EKG til Rigshospitalet.

Akutlægebil tilkaldes ligeledes, hvis kriterier for tilkald i øvrigt er opfyldt jf. ”Tilkald og afmelding af akutlægebil

Såfremt rendezvous med akutlægebil vil medføre en væsentlig forsinkelse i transporttid til PCI-center, kan der afviges fra lægeledsagelse, efter konference med AMK-læge. 

Præhospital medicinsk behandling af AKS:

Præhospitalt sundhedsfagligt personale administrerer medicin i henhold til egen kompetenceramme og generelle delegerede rettigheder.

Ved behandling af AKS anvendes FONA:

Ved STEMI visiteret til primær PCI suppleres efter ordination fra PCI-vagten med:

Anlæggelse af 2. IV-adgang må ikke forsinke transporten yderligere.

Bemærkninger

Beslutning om medicinsk forbehandling før PCI tages af PCI-vagten, efter dialog med det præhospitale sundhedsfaglige personale.

Tilstande som f.eks. dissekerende aorta, thorakalt aortaaneurisme og intracerebrale katastrofer kan medføre signifikante ST elevationer som imiterer stenose på coronarkar. Forbehandling til PCI kan i disse tilfælde være fatal.

Supplerende behandling:

Monitorering

Monitorering via stødelektroder

Særligt vedrørende Bornholm

Grundet Bornholms særlige geografiske forhold, er umiddelbar kontakt til 1-1-2 AMK-VCT ved EKG-verificeret STEMI afgørende mhp disponering af akutlægehelikopteren. Rekvirering af akutlægehelikopter sker således før der transmitteres EKG til Rigshospitalet.

Hvis akutlægehelikopteren ikke er tilgængelig, meldes patienten til modtagelse på BOH med henblik på bestilling af helikoptertransport med Forsvaret via 1-1-2 AMK-VCT.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Delegation

Cheflæge i afdeling for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til ambulancebehandlere, paramedicinere, lægeassistenter og anæstesisygeplejersker, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Implementering

Cheflæge i afdeling for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab er ansvarlig for udarbejdelse, implementering og vedligeholdelse af denne vejledning.

Sektionslederne i afdeling for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til vejledningen blandt personalet, der varetager tjeneste ved ambulancer, akutlægebiler og øvrige specialkøretøjer i afdelingen. Ambulanceleverandørerne er ansvarlige for den lokale implementering hos ambulancepersonalet.

Præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden, har et selvstændigt ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke.

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Dansk Cardiologisk Selskabs retningslinier for behandling af AKS 2014: http://nbv.cardio.dk/aks

ERC Guidelines 2015 for behandling af akut koronart syndrom

Tilbage til top

Bilag

 

 

Tilbage til top