Nefroureterektomi

Nefroureterektomi, sygeplejevejledning

 

Formål

Vejledning til plejepersonalet vedr. forberedelse til og pleje af patienter i forbindelse med operation med nefroureterektomi.

Vejledningen skal understøtte, at alle patienter, der indlægges til operation med nefroureterektomi, får tilbudt en ensartet sygepleje, der baserer sig på en faglig vurdering sammenholdt med patientens egen vurdering under indlæggelsen. Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Sygeplejevejledning 

Definitioner

Nefroureterektomi: Kirurgisk fjernelse af nyre og ureter, samt synlige og palpaple lymfeknuder. Patienten er typisk aflastet med KAD i 7-10 dage efter indgrebet (se operationsbeskrivelsen).

POD = Post Operative Døgn Tilbage til top

Fremgangsmåde

Dagen før indgrebet:

Patienten taler med en læge som skriver indlæggelsesjournal.

Sygeplejersken laver indledende sygeplejevurdering iht. VIP'en. Der oprettes plejeplan for nefroureterektomi. Patienten kan forvente at være indlagt i 3 dage.

Patientvejledningen for indgrebet udleveres til og gennemgås med patienten.

Hvis patienten overnatter hjemme inden indgrebet, informeres patienten omkring: Rasering, Faste og tørste, præoperativt bad samt mødetid og -sted næste morgen. Patienten medgives præ-medicin og informeres om administrationstid. Medgivet medicin og aftaler med patienten, dokumenteres i SP.

Blodprøver:

Der bestilles følgende blodprøver på patienten; BAC-test, Blodtype, Calcium-ion frit, Kreatinin, Hæmoglobin, Natrium, Kalium, INR, Leukocytter, Trombocytter.

Urinprøver:

Der tages urin stix. Er urin stixen positiv for leukocytter eller nitrit, adspørges patienten om tegn på urinvejsinfektion. Urinen sendes til D+R efter ordination.

Øvrige prøver:

EKG tages efter ordination

Røntgen af thorax udføres efter ordination

Renografi efter ordination

Anæstesitilsyn:

Anæstesien foretager skærm-prætilsyn dagen inden OP. Det vil sige, at de som udgangspunkt ikke skal se patienterne før på operationslejet.

Ved patienter med komorbiditet såsom resp- eller hjerte problematikker eller kroniske smerter, da kontaktes koordinerende AN læge på 5-1012, som vurderer om der er behov for at se og tale med patienten dagen før op.

Thromboseprofylakse:

Patienten får taget mål til anti-trombosestrømper dagen inden operationen.

Patienten får efter ordination injektion med Innohep 4500 IE kl. 20 aftenen efter operationen.

Rasering:

Patienten raseres (og sygeplejersken sikrer, at dette er gjort efter retningslinjerne) aftenen før operationen. Se vejledning vedr. dette.

Faste:

Patienten skal faste 6 timer samt tørste 2 timer før indgrebet. Dvs. patienten skal være fastende fra kl. 02 og tørstende fra kl. 6.

Vejledning:

Patienten modtager en mundtlig vejledning om det præoperative forløb, og om det umiddelbare postoperative forløb. Desuden får patienten en skriftlig vejledning om indgrebet.

Medicinpakke:

Al medicin frigives. OBS patienter, som er til FUS om fredagen, men først skal opereres mandag. I disse tilfælde frigives kun præmedicin (såfremt det gives med hjem) og resten frigives søndag i DV.

 

Operationsdagen:

Præmedicin samt 2 glas saft gives til patienten kl. 6.00.

Evt. Blodsukkermåling og GI- eller GIK-drop efter ordination.

Patienten går i bad og får rent hospitalstøj på. Sygeplejersken sikrer, at patientens navle er rengjort tilstrækkeligt. (Alternativt kan patienten bade aftenen inden operationen og så ”nøjes” med at tage rent tøj på om morgenen).

Patienten får TED strømper på.

Der laves EWS.

Patienten skal veje sig på stuens vægt (noter hvilken) og vægten registreres i SP.

Sikre at patienten har armbånd på. Samt at der er sengekort på sengen.

Patientens værdigenstande låses inde.

Sørge for at sagsmappen er klar.

Udfyld Kirurgisk klargøring i SP.

 

Postoperativt (operationsdøgnet):

Patienten kommer retur i afdelingen med blærekateter, epidural kateter, forbinding og CVK/PVK og evt. dræn.

Observationer:

Alle nedenstående observationer dokumenteres i SP og udføres som minimum 1 gang i hver vagt, hyppigere hvis der er afvigelser fra det normale.

EWS måles ved ankomst i afdelingen. Herefter følges algoritmen for EWS under hele indlæggelsen.

Epidural kateteret: Indstiksted, funktion, sensitivitet og mobilitet af underekstremiteterne vurderes og dokumenteres i SP.

Smerter: Patienten smertescores vha. NRS ved ankomst – dette dokumenteres i SP.

Kvalme: Patienten kvalmescores og der gives antiemetika efter behov. Effekten heraf dokumenteres i SP.

Forbinding: Observeres for gennemsivning. forbindingen skiftes kun ved gennemsivning – dette skal i så fald gøres sterilt.

Kateter: Urinfarve / hæmaturigrad observeres og dokumenteres i SP. Der måles timediureser til POD 1 kl. 06. Lejring og korrekt fixering af kateteret kontrolleres ved ankomst til afdelingen.

Dræn: Lejring, drænsekretets mængde og udseende.

IV-adgang: Observation iht. relevant VIP.

Væskestatus: Der oprettes væskeskema på patienten. Det sikres at iv-væske fra operationen / POTA er korrekt afsluttet eller videreført til afdelingen i SP. Obs om patienten er i overskud af væske fra operationen.

Kost: Patienten må spise normal kost efter operationen. Tilbydes mad + drikke.

Mobilisering: patienten må mobiliseres frit efter operationen. Mobiliseres efter evne til gående / siddende i stol.

Blodprøver: Der bestilles væsketal (Kalium, natrium, kreatinin, hæmoglobin) til POD1

 

POD 1

Epidural kateteret: Indstikssted, funktion, sensitivitet og mobilitet af underekstremiteterne vurderes og dokumenteres i SP. POTA kontaktes ved evt. problemer.

Smerter: Patienten smertescores med NRS.

Kvalme: Patienten kvalmescores og der gives antiemetika efter behov. Effekten heraf dokumenteres i SP.

Forbinding: Forbindingen fjernes hvis der ikke er sekretion. Cikatricen observeres for infektionstegn. Ved fortsat sekretion fra cikatricen anlægges ny forbinding.

Kateter: Timediuresemåling seponeres. Der skiftes til lang steril kateterpose. Urinfarve / hæmaturigrad + mængde observeres. Patienten hjælpes med kateterpleje.

Dræn: Lejring, drænsekretets mængde og udseende (Seponeres efter ordination - se operationsbeskrivelsen).

IV-adgang: Observation iht. relevant VIP

Vægt: Patienten vejes på samme vægt som præ-vægt er målt på.

Væskestatus: Der føres væskeskema. Patienten opfordres til væskeindtag på 1,5-2 liter.

Udskillelse af affaldsstoffer: Patienten spørges til flatus eller afføring.

Kost: Patienten tilbydes fuldkost.

Mobilisering: Patienten skal så vidt som muligt være siddende i stol eller på sengekant ved alle måltider. Patienten skal så vidt som muligt mobiliseres evt. med hjælpemiddel morgen, middag og aften i henhold til standard plejeplan.

Oplæring: Patienten oplæres i kateterpleje samt korrekt fixering af kateteret.

Hvis patienten ikke er i stand til at varetage kateterplejen efter udskrivelse, laves PFP mhp. Hjemmesygepleje indtil kateterseponering.

 

POD2 og frem til udskrivelse:

Smerter: Epidural kateteret seponeres på POD2. Der opstartes peroral analgetika forinden, dette frigives i Best./ord. Patienten smertescores med NRS.

Kvalme: Patienten kvalmescores og der gives antiemetika efter behov. Effekten heraf dokumenteres i SP.

Forbinding: Fjernes og skiftes efter behov. Forbindingen fjernes hvis der ikke er sekretion. Cikatricen observeres for infektionstegn.

Kateter: Urinfarve / hæmaturigrad + mængde observeres. Patienten hjælpes med kateterpleje eller opfordres til selv at gøre dette. Kateter skal seponeres POD 3 (se mere under ”Inden udskrivelse”) .

Dræn: Lejring, drænsekretets mængde og udseende (Seponeres efter ordination - se operationsbeskrivelsen).

IV-adgang: Observation iht. relevant VIP

Vægt: Patienten vejes på samme vægt som præ-vægt er målt på.

Væskestatus: Der føres væskeskema. Patienten opfordres til væskeindtag på 1,5-2 liter.

Udskillelse af affaldsstoffer: Patienten spørges til flatus eller afføring. Obs behov for yderligere laksantia.

Blodprøver: Kun efter ordination.

Kost: Patienten tilbydes fuldkost.

Mobilisering: Patienten skal være siddende i stol eller på sengekant ved alle måltider. Patienten skal mobiliseres evt. med hjælpemiddel morgen, middag og aften.

Inden udskrivelse:

Kateter seponeres POD 3. Obs for spontan og fri vandladning samt hæmaturi. Ved hæmaturi udsættes kateter seponering indtil der er klar urin i mindst 2 dage. Smerter i abdomen efter kateter seponering kræver, at kateter genanlægges så hurtigt som muligt. Kontakt læge ved behov eller tvivl.

Sygeplejersken sikrer at:

Patienten er orienteret om forholdsregler ved udskrivelsen som anført i patientvejledningen. Denne skal gennemgås med patienten.

Patienten er informeret om at der sendes tid til svar på histologi i ambulatoriet 2-3 uger postoperativt.

Patienten informeres om seponering af suturerne ved egen læge på POD10. Medgiv agraf-tang hvis cikatricen er lukket med clips.

Behov for smertestillende efter udskrivelse vurderes i samarbejde med patienten, og der medgives smertestillende iht. dette.