Reumatologi og Rygkirurgi - Indlæggelse af reumatologiske patienter på rygkirurgisk sengeafsnit GLO fra udefunktionerne og efterfølgende opfølgning

 

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At sikre ensartede og operationelle retningslinjer for indlæggelse af reumatologiske patienter på RLB sengeafsnit på RH Glostrup og RH Blegdamsvej samt for overgang herfra til udefunktionernes udredningsenheder/ambulatorier.

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

 

Tilbage til top


Definitioner

FAM: akut medicinsk modtagelse. Dokumentet omhandler dog kun FAM på følgende matrikler: Nordsjælland, Gentofte og Frederiksberg.

Akutklinik: akut modtagelsen på RH Glostrup.

Speciallæge i reumatologi: Færdiguddannet speciallæge i reumatologi eller læger på 5. år af hoveduddannelsen.

Akut/subakut: indenfor henholdsvis 12/48 timer.

Udredningsenhed: På samtlige udefunktioner og RH Glostrup er etableret en enhed (daghospital/subakut ambulatorium) som kan varetage subakut udredning og behandling af patienter med reumatologiske problemstillinger samt overtage patienternes forløb efter udskrivelse fra sengeafdelingen RH Glostrup.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Langt de fleste reumatologiske forløb kan varetages ambulant som beskrevet i forløbsbeskrivelser. Kun ved mistanke om arteritis temporalis og progredierende parese/cauda equina kan indlæggelse være indiceret. Ofte indlægges mhp. differentialdiagnostik i forhold til infektion, malignitet eller medicinsk co-morbiditet. Det er derfor besluttet at alle patienter med reumatologiske primærdiagnoser i planområde Nord, Midt og Byen indlægges på lokal FAM i de enkelte planområder.

 

Indlæggelse på kirurgisk sengeafsnit 11 på RH Glostrup

En patient kan overføres til sengeafsnittet, RH Glostrup, såfremt følgende kriterier ALLE er opfyldt:

  1. at patienten er gennemgået ved reumatologisk speciallæge på udefunktionen
    1. at der er tale om specifik reumatologisk problemstilling (f.eks. arteritis temporalis, svær artritis, rodtryk), som kræver akut behandling eller akut observation
    2. at intern medicinske differentialdiagnoser er skønnet udelukket ved medicinsk vurdering (fx osteoporotisk sammenfald, malignitet og infektion)
    3. at der foreligger relevant billeddiagnostik
    4. at patienten ikke kan sove hjemme og møde til fortsat behandling i reumatologisk udefunktions udredningsenhed
  2. at der ved gennemgangen er udarbejdet et gennemgangsnotat med en entydig og detaljeret plan for indlæggelse inklusiv relevante ordinationer og fuld afstemning af FMK (sikre at FMK er ajourført og at status er ændret til udskrevet).

Det er den gennemgangsgående reumatologiske speciallæge, som har indlæggelsesretten på det reumatologiske sengeafsnit på Glostrup.

Indlæggelse er absolut sidste løsning i håndtering af patientforløbet.

Indlæggelse til kirurgisk vurdering følger flowchart for cauda equina, mistanke om inkarceration af radix og progredierende parese.

Arbejdsgang ved overflytning fra FAM:

  1. Gennemgangslæge kontakter ansvarshavende sygeplejerske på sengeafsnit 11 på telefon ###TELEFON###, der aftales overflyttelsestidspunkt, der kan afhænge af pladssituationen på sengeafsnittet
  2. Gennemgangslæge orienterer modtagende reumatolgisk forvagt telefon ###TELEFON### om patienten
  3. Afsendende afdeling har ansvaret for bestilling af transport.

Reum indlæggelse_KIRafsnit_flowdiagram_Version0,6_0822.pdf

 

Indlæggelse på RLB sengeafsnit 3062 på RH Blegdamsvej (RH BDV)

Indlæggelse på sengeafsnit 3062 på RH BDV for specialiserede patienter jvf. specialevejledningen følger ovenstående principper. Dog skal indlæggelse konfirmeres af speciallæge på Blegdamsvej.

Indlæggelse skal ses som den lavest prioriterede løsning i håndtering af patientforløbet, men såfremt behov for akut/subakut overflytning er til stede skal dette tilgodeses, fortrinsvist i dagtiden. Kun i særlige undtagelsestilfælde kan midlertidig indlæggelse på andet hospital overvejes mhp senere overflytning.

Arbejdsgang ved overflytning fra sengeafsnit/FAM:

  1. Først kontakt af lokal læge/gennemgangslæge til vagthavende læge på RH BDV på telefon ###TELEFON### mellem 8:00 til 18:00, udenfor dette tidsrum etableres kontakt til vagthavende læge via ansvarshavende sygeplejerske på sengeafsnit 3062 på telefon ###TELEFON###.
  2. Vagthavende læge RH BDV clearer overflytningen med vagthavende overlæge og orienterer ansvarshavende sygeplejerske på sengeafsnit 3062.
  3. Sygeplejerske på udefunktion informeres af lokal læge om at kontakte ansvarshavende sygeplejerske på sengeafsnit 3062. Sygeplejerske på afsendende afdeling har ansvaret for bestilling af transport.

 

Ved udskrivelse og behov for opfølgning på udefunktion:

Sygeplejerske/sekretær på sengeafsnit kontakter sygeplejerske/sekretær på udefunktion med henblik på at aftale tidspunkt.

Patienter indlagt på RH BDV vil typisk blive fulgt op i ambulatoriet samme sted, men såfremt problemstillingen er egnet hertil kan opfølgning også ske i ambulatorierne på Glostrup eller udefunktionerne afhængig af optageområde.

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top