Skift af JJ-kateter hos patienter i Afdeling for Nyresygdomme

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Formål

Skift af JJ-kateter
 

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger og plejepersonale, Afdeling for Nyresygdomme

Tilbage til top

Definitioner

Fremgangsmåde

Selve indgrebet foretages af urologerne i universel anæstesi på operationsgangen. Indgrebet foregår som udgangspunkt ambulant i dagsseng i Ambulatoriet. Patienten skal som udgangspunkt møde kl. 8.30.  

Patienter, som har behov for liggende transport og/eller hjælp af hjemmeplejen til at komme ud ad døren, kan dog planlægges sidst på programmet, så patienten først skal møde kl. 10.00. Er dette ikke muligt, indlægges patienten i et af sengeafsnittene dagen før indgrebet.

Sekretæren i Ambulatoriet får mundtlig besked af urologerne om dato for indgreb. Sekretæren booker herefter patienten med præindlæggelse (indlæggelsestype 4) i dagseng + booker en telefonisk tid en uge før indgrebet som overbookning i dagsengene. Denne tid tæller altså ikke med i antal patienter i dagsenge.

Se VIP ”Dagseng i Afdeling for Nyresygdomme” for hvilke forberedelser lægen, sekretæren og sygeplejersken skal foretage ved patienter som får foretaget indgrebet ambulant i dagseng. 

En uge før patienten har tid til indgrebet, ordinerer dagseng lægen præmedicin og forbyggende antibiotika via ’Smartsæt til dagseng’, skriver operationsoplæg samt kontakter patienten mhp. informeret samtykke og information om at tage antibiotika på dag -1, 0 og +1. Træffes patienten ikke hjemme, booker dagseng sygeplejerske en ny telefonisk tid til dagen efter som overbookning i dagsengene. Denne tid tæller altså ikke med i antal patienter i dagsenge.

Hvis operationsoplægget viser ændringer i patientens tilstand i forhold til at pt. skal i anæstesi kontakter dagseng læge koordinerende AN læge på ###TELEFON###, som vurderer om anæstesien har behov for at se/tale med pt. inden indgreb. I så fald planlægges dette af sygeplejerske i ambulatoriet.
 

Forberedelser ved dagseng i Ambulatoriet:

Der gives mundtlig og skriftlig information til patienten.

Sygeplejersken sikrer, at patienten er fastende. Patienten skal faste 6 timer før og må drikke klare væsker indtil 2 timer før indgrebet jf. Region H VIP ”Faste i forbindelse med anæstesi”. 

Sygeplejersken sikrer at patienten har taget antibiotika fra dagen før indgreb og på indgrebsdato.

Anæstesitilsyn: Udføres som udgangspunkt på lejret/om morgenen inden indgreb, når patienten kommer til anæstesien. Se undtagelse i ovenstående afsnit.

Sygeplejersken foretager EWS samt urinstix for leukocytter og nitrit. Ved positivt svar på stix kontaktes dagseng læge.

Medicinen frigives i Sundhedsplatformen.

Hos patienter med diabetes måles blodsukker. Hvis patienten er nummer 2 eller senere på operationsprogrammet opsættes GI-drop ifølge ordination. Der vil være ordineret GI-drop til alle diabetikere og er patienten nummer 1 på programmet opsættes dette blot ikke, men seponeres af forvagten når denne udskriver patienten.

Patienten gives smertestillende præmedicin ifølge ordination (1 g paracetamol og 5 mg oxycodon).  

Patienten skal have hospitalstøj og patientarmbånd på samt en ren seng (med sengekort). Der skal være dropstativ på sengen.

 

Forberedelser hos allerede indlagt patient:

Patientjournalen skal indeholde et operationsoplæg.  

Alle patienter skal have foretaget et anæstesitilsyn forud for indgrebet. Anæstesiologen kontaktes på ###TELEFON### patienter mhp. tilsyn.

Patienten skal være fastende 6 timer før og tørstende 2 timer før indgrebet.

Der gives mundtlig og skriftlig information til patienten.

Urinstix for leukocytter og nitrit. Ved positivt svar på stix kontaktes forvagt. 

Patienten skal have hospitalstøj og patientarmbånd på samt en ren seng (med sengekort). Der skal være dropstativ på sengen.

Hos patienter med diabetes ordineres GI-drop til patienten, hvis denne er nummer 2 eller senere på operationsprogrammet. Da patienten formodes at være uræmisk på tidspunktet for anlæggelse af indgrebet, ordineres mindre dosis insulin end generelt anbefalet i region H uagtet blodsukkerniveau; Insulin aspart, 10 IE i 500 ml glucose 100 mg/ml infusion

Desuden ordineres præmedicin (pamol 1 g + oxynorm 5 mg) og antibiotika selexid på dag -1, 0 og +1


Postoperativt / hjemsendelse:

Der foretages EWS når patienten kommer retur fra indgrebet.

Patienten må spise og drikke samt mobiliseres lige efter indgrebet.

Patienten observeres for smerter.

Patienten observeres for vandladning. Pt. må hjemsendes, når der har været vandladning efter indgreb og patienten som minimum er observeret 1 time.

Patienten tilses af dagseng lægen, før patienten kan gå hjem. Ved komplikationer indlægges patienten/forbliver patienten indlagt. Dagseng lægen skriver et journalnotat om hjemsendelse og seponere evt. ikke givet GI-drop. Desuden sikres at der er lagt plan for patienten (fx næste dialyse, næste kontrolbesøg og/eller næste skift af JJ-kateter).

Information til patienten:

Undgå kontaktsport, da JJ-kateteret kan forskubbes. Kontaktsport er sport hvor man har direkte berøring med andre spillere fx håndbold, fodbold, kampsport mv. Øvrig motion er sikkert. Sex – ingen restriktioner.

I starten er følgende symptomer normale: lidt blod i urin, smerter/ømhed i forbindelse med vandladning, hyppig vandladningstrang og hos kvinder: tyngdefornemmelse i underlivet. Symptomer vil aftage med tiden.

I tilfælde af komplikationer (feber, svien ved vandladning, store smerter i flanken eller underliv store mængder blod i urinen eller at JJ-kateter falder ud) efter udskrivelse skal patienten kontakte det afsnit, som patienten har et tilhørsforhold til – alternativt et af sengeafsnittene.
 

Dokumentation

Dokumentation af forberedelser, postoperative observationer og hjemsendelse foretages på papirskema og indscannes i SP efterfølgende.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Overlæge ###NAVN###, Overlæge ###NAVN###, Oversygeplejerske ###NAVN### og sygeplejerske ###NAVN###, Ambulatoriet og Hjemmedialysen ###TELEFON###.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag