Arteriografi og Perkutan Transluminal Angioplastik (PTA)

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

 

Vejledningen skal sikre optimal behandling og pleje af patienter som henvises til -, behandles med - eller følges efter invasiv arteriografi og perkutan transluminal angioplastik (PTA) udført på radiologisk afdeling eller karkirurgisk regi på Rigshospitalet.

(PTA af carotis, nyrearterier og mesenterialarterier er IKKE omfattet af denne vejledning).

 

 

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

 Alt klinisk personale afd. RK

Tilbage til top


Definitioner

Ved arteriografi (A-grafi) forstås billedfremstilling af kartræet gennem kontrastinjektion i blodbanen og efterfølgende serie af røntgenbilleder.

Ved Perkutan Transluminal Angioplastik (PTA) forstås endoluminal ballondilatation af et stenotisk arteriesegment evt. med efterfølgende stabilisering ved anlæggelse af et metalgitter (stent) eller foret stent.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Henvisning/ambulant vurdering

Findes der ved vurdering i karkirurgisk ambulatorium indikation for A-grafi og evt. PTA, udfylder lægen AOP samt best/ord sæt for arteriografi. Patientens medicin gennemgås og det noteres i journalen specielt om der er præparater, som skal pauseres (blodfortyndende, diabetesmedicin). Det noteres om patienten har brug for transport.

Det forventes at det tydeligt fremgår:

Desuden forventes det, at der foreligger en beskrivelse af de ultrasoniske fund i lyskerne samt perifert om muligt.

Det sikres, at der ved undersøgelsen foreligger relevant kontrol af nyrefunktionen/GFR i henhold til gældende retningslinjer.

Er patienten i behandling med Metformin (Glucophage, Orabet), pauseres dette

pga. risiko for fatalt forløbende acidose ved kontrastudløst reduktion i nyrefunktionen.

Ved nedsat nyrefunktion overvejes det om undersøgelsen kan erstattes af non-invasinvasive undersøgelser uden kontrastindgift (MR-, UL-skanning eller Co2 a-grafi).

Er patienten i AK-behandling pauseres denne efter medicinpauseringsskema.

Har patienten mekanisk hjerteklap eller er der anden grund til bridging, gives under pausering lavmolekylær heparin (Innohep) (udleveres). Vedr. NOAK henvises til gældende retningslinjer i info-ark på ambulatoriestuer og i sengeafdeling.
Hvis patienten tidligere har haft allergisk reaktion overfor kontrast gives i forbindelse med undersøgelsen steroid paraply. Se venligst særskilt instruks.

Indlæggelse

Undersøgelsen

Undersøgelsen foregår enten på radiologisk afdeling eller i karkirurgisk afdeling.

A. femoralis punkteres under lokalbedøvelse og der indføres en guide-wire, hvorover sheath og kateter placeres. For at få fremstillet den relevante del af arterietræet indsprøjtes kontrast intra-arterielt.

Som hovedregel fjernes katetre og sheaths på lejet når undersøgelsen er slut.

Idet sheathen fjernes, komprimeres over indstikshullet i arterien (som regel lidt centralt for indstiksstedet i huden ved centralt indstik, lidt perifert for ved distalt indstik) i 20 minutter eller til hæmostase. 

Efter undersøgelsen

Patienten skal være TL og må ikke bøje svarende til indstiksstedet, men gerne vende sig forsigtigt. Mobilisering indledes efter 1-4 timer, afhængigt af, om der er udført PTA, hvor stor en sheath der er anvendt og om der er indsat "closure-device". LÆngden af sengeleje ordineres af den behandlende læge.

Efter 1-2 timers mobilisering, kan patienten udskrives (se venligst nedenfor) med mindre andet er aftalt/aftales.

Patienten opfordres til at drikke rigeligt (2-3 l det første døgn). Ved nedsat nyrefunktion (GFR under 60 ml/min) suppleres som anført med yderligere i.v. væske.

Antidiabetisk tabletbehandling med Metformin genoptages 48 timer efter undersøgelsen.

AK-behandling genoptages om aftenen efter undersøgelsen.

 

Observationer

De hyppigste komplikationer til arteriografi/PTA er

Udskrivelse

Der lægges plan for det videre forløb (inkl. ambulant kontrol (se venligst nedenfor)) og patienten informeres om evt. operation samt om at planen ved næstfølgende hverdagskonference enten bekræftes eller justeres.

Patienterne kan udskrives på undersøgelsesdagen såfremt indstiksstedet er upåfaldende.

Udskrivende lægen noterer sine observationer i SP. Notater på patienter, som IKKE har fået udført PTA fungerer som epikrise. Er der udført PTA skrives epikrise. FMK opdateres således. Karbase udfyldes. 

Ambulant kontrol

Er der udført  PTA, ses patienten af reservelæge eller sygeplejerske i ambulatoriet i henhold til afdelingens instruks efter 4-6 uger og efter 1 år.

Der foretages pulspalpation samt blodtryksmåling på ankelniveau (hos diabetikere: tåtryk) på begge ben eller hvis relevant duplex.

Dokumentation: observationer indføres i relevante skemaer/noteres i SP.

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top