MR scanning/ Mr kuvøsen

MR scanning/MR-kuvøsen

OBS!!! Ved alle transporter til MR, udfyldes checklisten af både læge og sygeplejerske (listen er vedhæftet nederst på siden).

Klargøring inden scanning:

Tæppecoil, som omslutter hele barnet (se figur 1 nedenfor), hentes efter aftale inden scanningen i Nordfløjen i rum 2, hvor scanningen også foregår.

OBS: Tæppecoilen afhentes kort inden brug og tages ikke med på GN efter endt scanning.

Figur 1: Tæppecoil

Figur 1: tæppecoil

 

Bestilling:

 

Børn med vægt op til ca. 5-5,5 kg kan ligge i MR-kuvøsen. Længden er nok mere afgørende. Barnet kan max være 55 cm langt. Ved tvivl bør barnet "prøves" i kuvøsen i god tid inden undersøgelsen.

Lægen sender henvisning med relevante oplysninger via SP (i præferencelisten for GN findes favorit best/ord hvor nedenstående er fortrykt). Det er vigtigt, at henvisningen udover henvisende læges dect-nummer også indeholder en detaljeret baggrund og indikation for undersøgelsen uden brug af indforståede forkortelser. Uden denne information, kan neuroradiologerne ikke planlægge de optimale sekvenser.

Herunder følger en liste over de kliniske informationer, der som minimum bør stå i henvisningen:

  1. Gestationsalder
  2. Aktuelle alder
  3. Symptomer og klinisk mistanke, herunder
    1. aEEG-fund
    2. fund fra ultralyd af cerebrum
    3. evt. fokalitet
  4. Ved ønske om angio bedes anført, om vi mistænker arteriel eller venøs patologi
  5. Kan barnet scannes i MR-kuvøsen? (se ovenfor)

Indikationen for MR-scanning skal konfereres med de læger, der er ansvarlige for tolkning af undersøgelsen (vagthavende neuro-radiolog dect. ###TELEFON###).

 

Planlægning af scanning incl. sedation for indlagte børn:

Børn, der scannes i MR-kuvøsen:

GN varetager sedation og overvågning af børn i MR-kuvøsen. GN-læge vurderer i god tid det enkelte barn mhp. behov for sedation (se flowchart senere i denne VIP) og respiratorisk støtte under MR-scanningen. Plejepersonale og evt. læge fra GN ledsager barnet. Plejepersonale fra evt. stamafdeling ledsager også patienten, såfremt GN vurderer, at der er tale om et kompliceret patientforløb, hvor indgående kendskab til patienten er nødvendig.

 

Børn, der scannes på MR-afdelingens eget leje:

Neuroanæstesien (vagthavende ###TELEFON###) varetager anæstesien og overvågningen af børn, der scannes på MR-afd´s eget leje Fraset populationen af indlagte børn under 3 mdr. samt særligt komplekse små børn, som skal have opvågning på GN. I så tilfælde kontakter neuroanæstesien GN mhp. nærmere aftale.

Ved planlagt undersøgelse behøver vi ikke at kontakte anæstesien, idet dette konfereres internt imellem MR-afdeling og neuroanæstesi. Vi kan ikke love forældre, at scanningen bliver gjort uden generel anæstesi. Forældre skal således forberedes på generel anæstesi, og ved tilsyn dagen inden må de nærmere retningslinier med henblik på sedering aftales imellem forældre og anæstesilæge.

Ved akutte undersøgelser kontaktes først MR-afdeling, og hvis der findes en akut tid, kontaktes neuroanæstesiologisk bagvagt, som informeres om indikation, og hvornår der er tid på MR-afdeling. Bagvagt på neuroanæstesi vil da sætte barnet på akut liste, og de vil selv kontakte bagvagt på MR-afdeling om det akutte program, og hvornår neuroanæstesi kan stille op. Vores sygeplejersker på GN skal kontaktes 1 time inden planlagt undersøgelse, således at vi har tid til at forberede barnet og kørsel til MR-afdeling.

 

Planlægning af scanning incl. sedation og opfølgning for ambulante børn:

GN har altid behandlingsansvaret præ/post scanning samt evt. sedation af børn, der kan scannes i MR-kuvøsen.

Hvis barnet ikke kan scannes i MR-kuvøsen, er det neuroanæstesien (###TELEFON###), der har sedationsansvaret. Planlægning for denne patientkategori hører ikke under GN. I stedet henvises til ###NAVN### (dect. ###TELEFON###). Akutte børn under 3 mdr., eller børn med særlig komorbiditet, skal dog have opvågningsforløb på GN, hvilket også gælder alle intuberede neurobørn < 1 år.

Ved børn, hvor GN har behandlingsansvaret, skal vi booke ambulant aftale til svar på scanning ved kontaktlæge (tidligst 7 dage efter skanningen er gennemført). Hvis barnet visiteres fra en anden afdeling, har visiterende afdeling selv ansvar for at booke en ambulant aftale til svar på scanning.

 

Klargøring af patienten:

Inden afgang: GÆLDER ALLE BØRN!!!

 

 

 

Placering af barnet i kuvøsen:

Figur 2:markering for placering af hovedet i kuvøsen

Figur 2:markering for placering af hovedet i kuvøsen


 

 I MR-forrummet:

Forholdsregler:

 

Ikke intuberet barn:

Det er ikke altid nødvendigt med en læge til stede under scanningen (dette dokumenteres af lægen i journalen inden scanningen). Sygeplejersken bliver under hele scanningen og følger barnet tilbage til GN.

I en del tilfælde kan skanningen gennemføres, uden at barnet bliver intuberet. Som forberedelse til en sådan MR-scanning skal sygeplejersken følge nedenstående flowchart:

Sygeplejersken klargør:

 

Intuberet barn/Cpap barn:

Er barnet intuberet følger både sygeplejerske og læge

BabyPac transportrespirator anvendes, idet den er MR-kompatibel. Den anvendes også til børn i cpap, blot uden fugter (se figur 3 nedenfor). Engangsslangesæt ligger under kuvøsen og ellers i højskabet i kuvøserummet. Børn i high-flow skiftes til cpap.

Der medbringes en lang og en kort iltslange samt en lang og en kort atm. luftslange til at koble i væggen i MR-rummet. De ligger under kuvøsen og er mærket med ”MR-kompatibel”.

Figur 3: samling af cpap via Baby-pac

Figur 3: samling af cpap via Baby-pac

 

Medbring i øvrigt:

Sedation til barnet (ordineret af læge)

Selv-inflaterende ventilationspose til manuel ventilation

 

Fremvisning af billeder og afgivelse af svar:

Fremvisning af scanningerne foregår til lægernes almindelige rtg. konference. Ring samme dag om morgenen (senest kl. 08:30) til ###NAVN### (###TELEFON###) eller MR-telefonen (###TELEFON###), så sørger de for at være til stede til rtg. konferencen.

Generelt informeres forældre først om prøvesvar, når der foreligger en skriftlig godkendt beskrivelse.

 

kontrolskema - Kuvøse.pdf

Apparat MR.docx