Influenza og nyfødte børn

Neonatalklinikken er indrettet på en måde så alle indlagte børn betragtes som beskyttelsesisolerede i forhold til influenza, enten i lukket kuvøse, eller bag lukket dør hvor personale og familie med symptomer på influenza ikke må komme.

Kontakt som giver risiko for smitte

Husstandslignende kontakt er udover bofællesskab også ’tæt kontakt’ = samvær tættere end 1 m i mere end 1 time, eller slimhindekontakt.

Inkubationstid og smitteperiode

Inkubationstiden er 3 – 9 dage, smitteperioden fra 1 dag før første symptom til 24 timer efter sidste symptom (kun for børn som er hjemme). Tamiflubehandling forhindrer ikke smitte.

Isolation

Se PVI. Gravide i 2.og 3. trimester skal så vidt muligt ikke passe disse børn. Børn med påvist infektion kan først afisoleres efter 2 negative PCR (det er strengere krav). Børn med mistænkt influenza kan afisoleres når den første PCR undersøgelse er negativ (hvis de ikke skal holdes isoleret for mistanke om anden smitsom sygdom). Raske forældre til isolerede børn skal have god hygiejne, må ikke have kontakt med andre børn, men behøver ikke at bruge værnemidler.

Nyfødte på barselsgangen eller hjemme hvis mor får influenza:

Influenza A kan være alvorligt for et spædbarn, brysternærede børn bliver dog ikke så hyppigt og alvorligt syge som børn der ikke er brysternærede. Det er derfor vigtigt at fortsætte amningen, brug ansigtsmaske og god håndhygiejne. Hvis mor er for syg til at amme eller ikke kan kontrollere sin hoste bør barnet have moderens udmalkede mælk på flaske.

Spædbørn der kommer hjem fra barselsgangen til en familie med influenza:

Udsættelse for smitte bør minimeres og god hygiejne i form af håndvask i varmt vand i 15 – 20 sekunder, samt minimere kontakten med den syge.

Prøvetagning

Alm steril hvid podepind på bagvæggen af svælget i virusmedium (står i køleskabet i laboratoriet), evt. sug af sekret fra næse eller trakea i samme glas. Skal være på KMA inden kl 8.30, så kan der forventes svar samme dag. Viruslæge på KMA har DECT 5-8943

 

Behandling/profylakse med Tamiflu

Hvis det gives inden 48 timer efter symptomdebut reducerer det sygdomsvarigheden med knapt et døgn hos børn (børn under 1 år indgik dog ikke i forsøgene (1). Der er ikke evidens for andre effekter. Indikation for behandling er kompliceret eller svær sygdom. Kontraindiceret ved nyreinsufficiens. Tilbageholdenhed med profylakse til børn under 3 mdr. Se iø DPS vejledning (2)

 

Særlige risikogrupper er defineret i SFR anbefalinger.

Vi regner med 2 grupper af nyfødte som risiko-børn i forbindelse med influenza:

1. Børn som vejede under 2500 gram ved fødslen og som endnu ikke har nået den dag hvor de skulle være født (som endnu er før terminen) eller som endnu ikke er helt raske.

2. Børn som har kroniske sygdomme som indrager hjerte, lunger eller immunsystem.

Nedenfor redegøres for 3 situationer:

1. Barnet i risikogruppe udvikler symptomer tydende på influenza. Barnet podes og sættes i antiviral behandling så hurtigt som muligt (>48 timer er der næppe effekt)

2. Barnet i risikogruppe har husstandslignende kontakt med en person, der har fået påvist InfluanzaA. Barnet sættes i forebyggende antiviral behandling samt rådes til god hygiejne.

3. Barnet i risikogruppe har husstandslignende kontakt med en person, der er mistænkt for infektion med InfluenzaA. Den mistænkte i husstanden podes straks og sættes i antiviral behandling. Barnet sættes i profylaktisk antiviral behandling, der kan ophøre hvis PCR er negativ. Der rådgives om god hygiejne.

 

Indlagte ikke-risiko børn

Skal podes ved symptomer og isoleres, men ikke have tamiflu. Skal ikke have profylakse ved smitte, men isoleres.

Udskrevne 'GN'-børn som er hjemme

Ved smitte eller symptomer vurderes om barnet er i risikogruppe. Herefter henvises til egen læge, vagtlæge eller evt. lokal børneafdeling. For RH-patienter henvises til børnemodtagelsen. Hvis egen læge eller vagtlæge skal ordinere tamiflu skal han kontakte bagvagten ###TELEFON###.

 

Referencer

1. Malosh et al. Efficacy and Safety of Oseltamivir in Children: Systematic Review and Individual Patient Data Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Clin Infect Dis. 2018 May 2;66(10):1492-1500

2. http://paediatri.dk/images/dokumenter/vejledninger_2018/Influenza_2018.pdf