Anlæggelse af longline

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Sundhedsfagligt personale i neonatalklinikken

Tilbage til top


Definitioner

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

  1. Anlæggelse af Longline (Andre CVK lægges af anæstesiafd.)
  2. Indikationer:

Longline anlægges hos børn med langvarigt behov for en sikker i.v. adgang, eller hvor det er vanskeligt at anlægge en perifer venflon. (parenteral ernæring, pressorstoffer, prostaglandin mm)

Fordele:

holder længere end perifere venflons, nedsætter ødelæggelsen af perifere vener, reducerer risiko for hudnekroser, nedsætter smerte- og stresspåvirkning fordi der skal stikkes sjældnere

Ulemper:

Tager længere tid at anlægge end perifere venflons, infektionsrisiko, tromboserisiko. Kan ikke anvendes til blodprøvetagning, blodtransfusioner samt høje infusionshastigheder.

To typer longlines anvendes i afd:

  1. 22G samlet sæt med longline incl. guidewire og split -”venflon”. Hvis venen er tilstrækkeligt stor foretrækkes denne, spec. til mature børn, fordi det er muligt at give infusion med stor hastighed. Der kan oftest trækkes blod tilbage på kateteret, hvis det er beliggende i en stor vene. Der kan tages blodprøver på dette kath., men det gøres ikke rutinemæssigt.
  2. Medex 27G. Findes i 2 længder : 12.5cm og 20cm med guidewire. Vælg det kortest mulige kateter. Fordel, at den er så tynd, at den kan anlægges via en neoflon. Tilstoppes nemt,  Så blodprøvetagning og blodtransfusioner via longline er som udgangspunkt kontraindiceret. Det kan desuden være vanskeligt f.eks. at kunne give fuld parenteral ernæring til et maturt barn via den tynde longline.

Før anlæggelsen:

Det kræver tid og ro. Der skal være en ekstra person tilstede for at kunne holde, trøste og give sukkervand under proceduren.

Udstyr:

 

Anlæggelse:

 

 

###TABEL_1###

 

 

OBS! der skal altid infunderes min. 1ml/time i longline, ellers tilstoppes den!

 

OBS! der må ikke skylles efter medicingivning (eller ved kateterproblemer) med mindre end 10ml-sprøjte, da katetret kan gå i stykke ved de høje tryk, som mindre sprøjter kan give!! De forfyldte sprøjter med 3 ml. isotonisk nacl kan anvendes da lumen er den samme som i 10ml-sprøjte.

 

Røntgenkontrol:

Den korrekte placering af kateterets spids er i v. cava sup./inf. Den må IKKE ligge i atriet. Kontrolleres med røntgen. De tynde Medex katetre er røntgenfaste og behøver derfor ikke kontrastvæske. Ved kontrol af de tykkeres 22G katetre indgives 0.3ml Omnipaque 300 mgI/ml i katetret max 5 sekunder inden billedet tages, - der skal ikke skylles efter. Efter billedet er taget kan det forsøges at aspirere kontrasten, og der skylles under alle omstændigheder grundigt.

 

Antibiotika

Gives ikke rutinemæssigt ved Longline anlæggelse.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top