NET, UL-vejledt perkutan leverbiopsi

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

At beskrive procedure ved ultralydsvejledt perkutan leverbiopsi under indlæggelse i Afdeling for Hormon- og Stofskiftesygdomme.

Tilbage til top


Definitioner

Perkutan leverbiopsi er en invasiv procedure til diagnostisk afklaring af fokale processer i leveren. Vejledningen omhandler ultralydsvejledt finnålsbiopsi med 0,9 mm kanyle og ultralydsvejledt grovnålsbiopsi med 1,2 mm kanyle.

Formål: Afklaring af fokal patologi i leveren.

Kontraindikationer:

Ved dårlig almen tilstand, manglende kooperation og svær hjerteinsufficiens bør man være tilbageholdende med at foretage leverbiopsi.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Instruktion af patienten:

Under lokalbedøvelse vil en knap 2 mm tyk kanyle blive stukket ind i leveren, og der vil blive taget en lille vævsprøve ud. For at minimere risikoen for blødning skal patienten efterfølgende blive i sengen i 6 timer. På leverens overflade kommer der ofte en lille blødning, der kan genere mellemgulvet. Det giver smerter i maven eller i højre skulder, hvilket ses hos cirka 25%. Alvorligere blødning er sjælden. Der er behov for blodtransfusion hos omkring 1/500 og operation hos 1/2000.

Af journalen skal fremgå, at patienten er mundtlig og skriftlig informeret.

Bestilling

Ordinerende læge skriver et oplæg i journalen. Samtidig tages stilling til og lægges plan for evt. AK-behandling/anden blodfortyndende behandling (se nedenfor). Skal ordineres i journalen. Oplægget bør indeholde information om patienten har carcinoid NET (Histologi viser serotoninproducerende celler - oftest ved tyndtarmsNET eller metastaser herfra) og dermed kan tænkes at få behov for Octreotid. 

Er der tvivl om der foreligger carcinoid krise, er der intet i vejen for at give iv injektion af Octreotid 300 mikrogram. Se instruks for NET, Carcinoid krise.

Sekretær bestiller leverbiopsien i RIS.

Plan for blodfortyndende medicin

Acetylsalicylsyreholdige præparater, clopidogrel, persantin og NSAID bør ophøre 5 dage før biopsi og kan genoptages i vanlig dosering 2-3 døgn efter.

Patienter i AK-behandling med marevan eller marcoumar skal pausere behandlingen 3 dage før undersøgelsen. AK-behandlingen genoptages i vanlig dosis dagen efter biopsi. Der behandles med innohep på dagen for biopsi og i de næstfølgende dage, indtil INR er i niveau. Der henvises til Dansk Selskab for Trombose og Hæmostases bridging-applikation, se www.dsth.dk

Forprøver

Forud for leverbiopsien skal følgende være opfyldt:

Er den kliniske tilstand stationær kan én uge gamle prøvesvar accepteres. I modsat fald bør perioden afkortes under hensyntagen til den aktuelle tilstand, evt. med forprøver taget og analyseret umiddelbart før biopsien.

Ved INR >1,50 behandles med  inj. konakion 5 mg i.v., og INR kontrolleres 8 timer senere.

Faste forud for leverbiopsi: Patienten faster fra midnat og tørster fra kl. 06.00. 

Fremgangsmåde på PE3131:

Dagen før leverbiopsi:

Sekretæren: Bestiller blodprøvepakken ”Ny patient” og forprøver.

Sygeplejersken: Foretager EWS-scoring af patienten og indledende sygeplejevurdering

Lægen: Optager journal. Godkender blodprøver forud for gennemførelse af leverbiopsi. Til patienter med carcinoid tumor i tyndtarmen eller ukendt primær neuroendokrin tumor ordineres inj. Octreotid 300 mikrogram subkutant til administration umiddelbart før patienten kører til leverbiopsi + p.n. Symptomer på carcinoid krise er udtalt flushing, blodtryksfald og påvirket almentilstand. 

Patienten: Møder kl. 09.00. Når der er taget blodprøver, og når sygeplejerske og læge har udført ovennævnte procedurer, kan patienten gå på orlov til dagen efter, med mindre der skal behandles med konakion.

På undersøgelsesdagen:

Patienten: Møder fastende til aftalt tidspkt.

Sygeplejersken: Modtager patienten og sikrer, at patienten er fastende fra midnat. Måler puls og blodtryk inden leverbiopsi. Anlægger PVK på patienter, der kan tænkes at få behov for Octreotid.

Efterkontrol

Patienten er sengeliggende i 4 timer (de første 2 timer fladt sengeliggende, de næste 2 timer med eleveret hovedgærde). Har værdierne været stabile, kan patienten efterfølgende være oppegående. 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen og VIP-administrator

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Dansk Selskab for Trombose og Hæmostase www.dsth.dk

Ott P. Perkutan leverbiopsi. Ugeskrift for Læger 2003; 165: 1571-1573

Rockey DC et. al. Liver Biopsy. Hepatology 2009; 49: 1017-1044

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

Tilbage til top


Bilag

https://publikationer.regionh.dk/pdf/full-8800/ultralydsvejledt-biopsi.pdf

NET ULvejledt biopsi tjekliste.docx

Tilbage til top