FÆLLES Søvn-EEG undersøgelse, Instruks til

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Nærværende instruks henvender sig til læger og neurofysiologiassistenter/bioanalytikere, der udfører søvn-EEG.

Søvn-EEG registrering øger muligheden for at påvise forandringer i EEG under indsovning, dybere søvn, opvågning og i perioden umiddelbart efter opvågning. Især sidstnævnte er vigtig, idet en del forandringer primært ses dér.

I enkelte tilfælde bedes om 1-2 timers EEG UDEN søvn for at observere anfaldsfænomener i vågenkurve.

Tilbage til top


Definitioner

EEG: Elektroencefalografi 

EEG1: Standard EEG

EEG2: EEG med søvn, samlet optagetid er op til en time

EEG3: EEG med søvn, samlet optagetid er 1-2 timer.

Foto: Intermitterende fotostimulation

 

Vedrørende EEG1

EEG1 er som udgangspunkt af 30 min varighed.
Der henvises til ”praktisk instruks for EEG”, hvor der står: ”Er der tegn til, at patienten falder i søvn, kan optagelsen forlænges i håb om at opnå søvn. Hvis patienten ikke sover efter 30 minutters optagelse kan man vurdere, om det er praktisk muligt og hensigtsmæssigt at fortsætte optagelsen yderligere. Falder patienten i søvn, optages 10 minutter under søvn (stadie 2), hvorefter patienten vækkes. Der fortsættes yderligere mindst 5 minutter, så opvågningsfasen er med i undersøgelsen. Undersøgelsen afsluttes.”

 

Følgende er fælles for EEG2 og EEG3:

Fremgangsmåde

Visitation

Der skal som regel foreligge et Standard-EEG før visitationen, eventuelt fra anden region.
Typisk foreligger der et normalt EEG eller et abnormt EEG, der ikke afklarer patientens problemstilling.
Undersøgelsen skal visiteres af en af Neurofysiologisk Kliniks speciallæger.

Ved visitation til søvn-EEG skal der tages stilling til, om der skal afviges fra nedenstående standarder for EEG2 og EEG3, herunder afvigelser mht. længden af søvn, til opvågning efter søvn og til eventuelle provokationer: hyperventilation og foto. Desuden tages stilling til påsætning af EMG-elektroder hvis dette er hensigtsmæssigt.

Der skal ved visitationen tages stilling til, om undersøgelsen skal være af op til 1 eller op til 2 timers varighed (se særskilt for EEG2 og EEG3 nedenfor).

Hvis der ønskes et længerevarende EEG UDEN søvn skal dette stå klart og tydeligt, så den udførende tekniker ved at der er ønske om at holde patient vågen.

Booking

Undersøgelserne sættes til fra kl. 12.

Patientens forberedelse

Patienten skal natten forinden have sovet ca. 4 timer mindre end vanligt, dvs. gå i seng 2 timere senere end vanligt og stå op 2 timer tidligere end vanligt. Patienten skal helst have spist kort før optagelsen.
I enkelte tilfælde hvor der ønskes at patienten er vågen, skal dette naturligvis informeres til patient, så vedkommende er udhvilet ved undersøgelsen.

Udførelse

Ved indskrivning i Nervus skal man ud for ”requested by”, hvor man normalt skriver ”S” for standard EEG, skrive S2 eller S3 som henholdsvis refererer til om det er et EEG2 eller EEG3 der er visiteret til/er udført.

Assistenten/bioanalytikeren sikrer sig, at patienten har spist og er mæt før optagelsen, ellers gives sukkervand/saftevand. Dette gælder også, hvis patienten har diabetes. I tvivlstilfælde kontaktes en læge.
Optagelsen foregår i et roligt, mørklagt lokale.
Hvis patienten oplyser om forhold, der kan fremme søvnen, skal disse så vidt muligt imødekommes. Det kan være patienten gerne vil ligge på siden eller helt undtagelsesvist på maven, høre stille musik eller have tæppe på (dyne må IKKE anvendes, da dette gør det vanskeligt at se evt. bevægelser under dynen).
Patienten monteres med elektroder som til standard-EEG inkl. evt. EMG-elektroder. Der optages video.

HVIS patienten når at døse/sove inden optagestart, skal man først vække patienten når man har opnået al den søvn, man skal bruge, se nedenfor.

Provokationer

Når der laves hyperventilation og fotostimulation, udføres de efter retningslinjer uddybet i instrukser herfor, dog ses specifikation under EEG2 og EEG3 nedenfor mht. hvornår det udføres i selve optagelsen.

Link til ”Hyperventilation under EEG-optagelse, Instruks for”
Link til ”Fotostimulation under EEG-optagelse, Instruks for”

EEG2:

Undersøgelsens varighed

45-60 minutters optagelse.

Optagelse

De første 6 minutter udføres som EEG1 med 2 min i hver afledning, hvorunder der er øjenåbning/blink/øjenlukning (se ”Praktisk instruks for EEG” for uddybning). Døser patient hen herunder, ventes med flere x øjenåbning/lukning til når patient er vågen igen, kan evt. gøres under opvågning. Det er dog fortsat vigtigt at skifte afledning i de indledende 6 min for at sikre den tekniske kvalitet af undersøgelsen.

Herefter udføres som udgangspunkt hyperventilation, hvorefter man stiler mod 20 min med døs/søvn. Dette efterfølges af 10 min opvågnen, hvoraf de første 5 min går ud på at holde patient vågen, tænd lyset og tal evt. med vedkommende (men ikke for meget hvis det forstyrrer kurven). Patienten må gerne ligge med åbne øjne noget af tiden, hvis det gør det nemmere at holde ham/hende vågen. De sidste 5 minutter udføres foto, hvorefter man kan afslutte optagelse.

Hvis patienten ikke døser efter 30 minutters optagelse, må undersøgelsen afbrydes (efter at man har lavet fotostimulation), da det herefter ikke er muligt at nå 20 min døs/søvn samt 10 min opvågnen indenfor 60 min. Hvis tiden tillader mere end 60 minutters optagelse, kan man vælge at forsøge endnu et stykke tid (fx yderligere 15 min), men dette er ikke et krav.

Supplerende information

Hyperventilation og fotostimulation hører som udgangspunkt med til undersøgelsen, men der kan ved visitationen være specificeret at det skal udelades. Hyperventilation vil i nogle tilfælde være kontraindiceret (se ”Hyperventilation under EEG-optagelse, Instruks for”).
Hyperventilation foretages først i optagelsen, men hvis patienten allerede sover fra starten, skal man IKKE vække patienten, men i stedet udføre det til slut efter foto. Fotostimulation udføres altid efter søvn, min. 5 min efter at patient er blevet vækket.

EEG3

Undersøgelsens varighed

Ved EEG3 afhænger tiden med søvn af indikationen:

Hvis mistanken retter sig mod genetisk generaliseret epilepsi, eller hvis indikationen er mere åben, skal patienten sove ca. 1 time inklusive døs og derefter vækkes. Der registreres herefter ½ time, hvorunder patienten holdes vågen.

Hvis mistanken retter sig mod fokal epilepsi, for eksempel temporallapsepilepsi, skal patienten sove ca. ½ time inklusive døs og derefter vækkes. Der registreres herefter 15 minutter, hvorunder patienten holdes vågen.

Såfremt EEG viser forandringer, der afklarer indikationen for undersøgelsen, f.eks. hvis der er mange paroksystiske forandringer, som ikke er set ved tidligere EEG, kan søvnperioden afkortes til ½ time, men opvågningsfasen skal stadig foreligge. Er man i tvivl konfereres med den EEG-ansvarlige læge eller den ansvarshavende neurofysiolog.

Ved CSWS-mistanke gælder det om at få så megen søvn, som muligt indenfor optagetid på 2 timer. Opvågningsfase skal vare 15 min hvor det er meget vigtigt at holde patienten vågen fx ved samtale, hvorefter undersøgelsen kan afsluttes.
Ofte vil melatonin-indgift være indiceret (se nedenfor).

Optagelse

De første 6 minutter udføres som EEG1 med 2 min i hver afledning, hvorunder der er øjenåbning/blink/øjenlukning (se ”Praktisk instruks for EEG” for uddybning). Døser patient hen herunder, ventes med flere x øjenåbning/lukning til når patient er vågen igen, kan evt. gøres under opvågning. Det er dog fortsat vigtigt at skifte afledning i de indledende 6 min for at sikre den tekniske kvalitet af undersøgelsen.

Hvis søvn ikke er opnået indenfor 75 minutters optagelse, må undersøgelsen afbrydes.
Hvis søvn først opnås efter 60 minutter, lader man patienten sove i 30 minutter efterfulgt af 30 hhv. 15 minutters opvågnen (se nedenfor) under stadig EEG-registrering.

Supplerende information om provokationer 

Hyperventilation og fotostimulation hører som udgangspunkt ikke med til undersøgelsen, men der kan ved visitationen være specificeret at det skal udføres.
Hvis der er bedt om hyperventilation ved visitering, udføres dette som regel efter de indledende 6 min, hvorefter patient skal falde i søvn, men hvis patienten allerede døser/sover fra starten, skal man IKKE vække patienten, men i stedet udføre det til slut efter foto. Hyperventilation vil i nogle tilfælde være kontraindiceret
(se ”Hyperventilation under EEG-optagelse, Instruks for”).
Hvis der i visitering er bedt om fotostimulation, udføres dette til slut i optagelsen efter opvågning, og der skal altid gå mindst 5 min efter opvågning, før det udføres. Hvis ikke der opnås søvn, laves foto lige inden man afslutter optagelsen, dvs. 5 min før slut.

I Bilag findes en oversigt over de forskellige EEG-typer, der kan printes ud/lamineres og lægges på undersøgelsesrummene.

Melatonin

Specielt vedrørende børn: I en del tilfælde kan fornyet EEG efter Melatonin-indgift anbefales efter det første standard EEG. Stillingtagen til fornyet optagelse efter indgift af Melatonin (Fælles EEG, standard, indikationer, undersøgelsestyper, melatonin ved optagelsen) kan ske efter konference med henvisende afdeling eller på henvisers initiativ.

Overvågning af patient fra andet rum

Idet der foretages videoundersøgelse, SKAL patienten overvåges under hele optagelsen.
Hvis det er teknisk muligt, kan man overvåge patienten fra en computer i et nærliggende lokale. Man skal overvåge både EEG og video.

Afslutning

Undersøgelsen lukkes ned på optagemaskinen som vanligt og undersøgelsen overføres til serveren. Husk også at lukke ned på den computer der evt. er blevet overvåget fra.

Efterbehandling

Undersøgelsen bedømmes af neurofysiologiassistent/bioanalytiker og herefter følges den sædvanlige procedure for bedømmelse, videohåndtering og svarafgivelse.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen er ansvarlig for implementering.

Den enkelte medarbejder, der udfører undersøgelsen, er ansvarlig for at kende og følge instruksen. 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Ingen
 

Tilbage til top


Bilag

 Skrivebord tabel EEG123.pdf

Tilbage til top