Behandling af perifere neuropatiske smerter med botulinum toksin. Patientforløbsbeskrivelse

Formål
Målgruppe, anvendelsesområde samt afgrænsning af patientgruppe
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Formålet er at beskrive patientforløbet for behandlingen af perifere neuropatiske smerter med botulinum toksin i Neuropatisk Smerte og CRPS klinik 7PA, Rigshospitalet - Glostrup.

Tilbage til top

Målgruppe, anvendelsesområde samt afgrænsning af patientgruppe 

Målgruppen er læger og behandlerassistent involveret i behandlingsforløbet. Patientgruppen er beskrevet under fremgamgsmåde.

Tilbage til top

Definitioner

Fremgangsmåde

Visitation til vurdering i Neuropatisk Smerte og CRPS klinik foretages af klinikansvarlig ###NAVN### samt af ###NAVN### og ###NAVN###.

Indikationen for behandling med botulinum toksin for perifere neuropatiske smerter, stilles endeligt ved forundersøgelse ved læge i Neuropatisk Smerte og CRPS klinik.

Forud for behandlingsforsøg med botulinum toksin skal patienterne være færdigudredt og diagnosticeret med perifere neuropatiske smerter, i henhold til gældende diagnostiske kriterier.

Området for de subkutane behandlinger skal være velafgrænset, ikke for stort og svare til hvad man vil kunne forvente at behandle med Versatis eller Qutenza plastre.

Patienterne skal være forsøgt behandlet i relevante doser med første linje behandlinger for neuropatiske smerter, (se figur 2 og 3) samt forsøgt relevant fysio- og/ eller ergoterapeutisk behandling.

Da studier samt klinisk erfaring har vist at patienter med allodyni har bedst effekt af subkutane botulinum toksin behandlinger, vil patienter med denne fænotype blive prioriteret til botulinum toksin behandlinger.

Lægen foretager fokuseret neurologisk undersøgelse herunder sensorisk testning med vurdering af termosans, smertesans/hyperalgesi, alm. berøringssans og allodyni (som NRS) samt udbredelse af ovenstående.

Efter at lægen har stillet indikationen, deltager læge og behandler assistent ved den første behandlingsseance sammen, hvor der ligeledes udarbejdes behandlingsmål (SMART mål).

Behandlings- og vurderingsseancer, herunder evaluering af effekt ud fra SMART mål, varetages ud fra nedenstående program.

 

###TABEL_1###

 

Behandlinger foretages gennemsnitligt hver 3. måned.

Ved manglende effekt efter 2. behandlingsforsøg afsluttes behandlinger.

Hvis effekt efter behandling ikke er aftagende, selv ved udskudt kontrol efter 6måneder, forventes det ikke at smerterne kommer igen hvorfor patienten afsluttes.

Alle patienters behandlinger skal vurderes af læge (evalueringskontrol) én gang om året i forhold til om denne skal fortsættes efter det behandlingsregime der er lavet af Behandler assistent.

 

Figur 2 – Behandlingsalgoritme for perifere neuropatiske smerter

 

###TABEL_2###

 

Figur 3  - Behandlingsvejledning for første linje behandling af neuropatiske smerter

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Overlæge ###NAVN### er ansvarlige for det faglige indhold. Den enkelte læge og behandlerassistent involveret i forløbet er ansvarlig for at kende og følge beskrivelsen.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag