Apomorfin-pen, patientforløbsbeskrivelse for patienter der skal testes

Formål
Målgruppe, anvendelsesområde samt afgrænsning af patientgruppe
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At beskrive indikation og procedurer for opstart med Apomorfin-Pen til patienter med Idiopatisk Parkinson sygdom.

Tilbage til top


Målgruppe, anvendelsesområde samt afgrænsning af patientgruppe 

Klinisk personale, læger, sygeplejersker og social og sundhedsassistenter der varetager de praktiske opgaver i forbindelse med test.

 

Tilbage til top


Definitioner

Supportsygeplejerske: Leverandør af hvert lægemiddel har en supportsygeplejerske, der kan kontaktes kl. 06.00-24.00 alle ugens dage. Telefonnumre forefindes på relevante afsnit. 

 

Virkningsmekanisme og indikation:

Apomorphine hydrochloride er en potent post-synaptisk dopamine agonist som virker på både dopamin D1 og D2 receptorer, og den kliniske effekt er at sammenligne med levodopas.  Apomorphin opløst i saltvand i koncentrationer på 0.5 eller 1% indgives indgives subkutant som injektion med pen (dosering 2-6 mg) eller hvis behov for kontinuerlig behandling ved hjælp af en lille pumpe (2–6 mg i timen), som bæres på kroppen. Denne behandling reducerer den daglige ”off” tid hos parkinson patienter i alle stadier af deres sygdom og medvirker til, at levodopadosis kan reduceres. Anvendes vanligvis kun i de vågne timer, men kan udvides til døgnbehandling, hvis invaliderende natlige motoriske symptomer ikke kan afhjælpes på anden vis. Det anbefales at natdosis reduceres til ca. 2/3 af dagsdosis, og at der holdes minimum et par timers behandlingspause for at undgå udvikling af tolerance (1).

Apomorfin: Flydende APO-morfin 5 mg/ml infusionsvæske, opløsning

Apomorphin Pen. Opløsningen er klar, stort set farveløs, lugtfri og uden synlige partikler. 1 ml indeholder 10 mg apomorphinhydrochlorid.

Efter subkutan administration ses klinisk effekt allerede efter 5-10 minutter, Halveringstiden er omtrent 35 minutter og virkningsvarigheden gennemsnitlig på 60 minutter (1).

Anvendes til behandling af patienter som ikke er tilstrækkeligt behandlet på andre parkinson lægemidler. Kan gøres ved vanskelige kontrolerbare fluktuationer og individualiseret afhængig af patientens motoriske og non-motoriske problemstillinger. Kan overvejes hos patienter som har mere end 5 doseringer om dagen og/eller mere end 2 timers off. og/eller 1 times svære dyskinesier (2).

Forud for testen forventningsafstemmes der med patient (og pårørende) både i forhold til effekt og bivirkninger som følge af testen.

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

 

Patient vurderes af neurolog i Klinik for Bevægeforstyrrelser, 7PA, til at være kandidat til Apomorfin-Pen og lægen ordinerer Pen-test i journalen.

 

Patienter, som udvælges til behandling med Apomorfin Pen, skal være i stand til at genkende, hvornår “off”-symptomerne starter, og være i stand til at injicere sig selv eller have tilgang til en ansvarlig plejer, som kan injicere dem.

Patienten informeres om virkning og bivirkninger. Skriftligt materiale om Apomorfinbehandling gennemgås og udleveres.

 

Forud for Apomorfin test skal patient have indtaget Domperidon 10 mg 1 tablet x 3 dagligt i 3 dage og 1 tablet på selve testdagen. Domperidon gives kun hvis EKG er normalt (ikke forlænget QTc).

 

Den vanlige behandling med agonister skal pauseres fra kl. 21.00 dagen før testen.

Den vanlige behandling med levodopa skal pauseres efter kl. 07.00 på dagen for testen.

Patienten skal tage øvrig medicinering som vanligt. 

 

Sundhedspersonale sikrer sig at patients ”Patient Ansvarlige Læge” (PAL) eller ”Behandlings Ansvarlige Læge” (BAL) er i ambulatoriet og kan kontaktes ved behov.

Der bestilles EKG og Parkinson blodprøver forud for Pen test. Svar skal foreligge inden test.

 

Testdagen:

Patienten møder til Apomorfin test på Klinik for Bevægeforstyrrelser, 7PA kl. 10:00.

 

Blodtryk tages før Apomorfin test og ved hver injektion som gives. Såfremt blodtrykket er lavt, skal det vurderes af en læge om Pen testen kan igangsættes.

Apomorfin test skal afkonfereres med PAL/BAL i tilfælde af et blodtryksfald på mere end 20 mm Hg i Systolistik/Diastolisk-blodtryk og/eller der tilkommer svære bivirkninger til behandlingen, i forhold til evt. videre testning.

 

Test udføres efter skema (Se bilag med PEN test skema herunder UPDRS-III motorisk del) og stoppes ved positivt respons som klinisk vurderes individuelt fra patient til patient.

 

Patienten og evt. støttepersoner undervises og vejledes i injektionsteknik, observation af indstikssted og bivirkninger. Der udleveres informationsmateriale.

Hvis patienten ikke selv kan injicere Apomorfin, må en hjemmesygeplejerske instrueres. Undervisningen foretages af support-sygeplejerske.

 

Afslutning

Apomorfin-Pen ordineres i patients journal. Der sendes recept og ansøges om tilskud.

Der laves plan for udtrapning af Domperidon i FMK.

Der planlægges ambulant kontrol hos Parkinsonsygeplejerske én uge efter opstart og efterfølgende individualiseret efter behov.

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Parkinsonsygeplejerske ###NAVN### overlæge ###NAVN###-###NAVN###, overlæge ###NAVN### er fagligt ansvarlige for indhold i dokumentet og for at implementere patientforløbsbeskrivelsen til personale, som er involveret i de praktiske opgaver i forbindelse med test.

Den enkelte medarbejder er ansvarlig for at kende og følge de retningslinjer, som er beskrevet i patientforløbsbeskrivelsen.

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

  1. National behandlingsvejledning (nNBV): https://neuro.dk/wordpress/nnbv/pd-sen-behandling-af-motoriske-symptomer/
  2. Angelo Antonini et al. Developing consensus among movement disorder specialists on clinical indicators for identification and management of advanced Parkinson’s disease: a multi-country Delphi-panel approach. CURRENT MEDICAL RESEARCH AND OPINION 2018, VOL. 34, NO. 12, 6013

 

Tilbage til top


Bilag

Apomorfin Pen-test skema.docx

UPDRS III s.1.pdf

UPDRS III s.2.pdf

 

Tilbage til top