Sygepleje - Aspirationsdagen

Sygepleje - Aspirationsdagen

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Sygeplejeinstruks

Personale i Fertilitetsklinikken

Tilbage til top


Definitioner

Aspirationsdagen er den dag i behandlingsforløbet, hvor der udføres ægudtagning på kvinden og modtages sædprøve fra manden, hvis ikke brug af sæddonor

Tilbage til top


Fremgangsmåde

 1. Modtagelse

Patient og ledsager modtages snarest efter mødetidspunkt kl. 08.15 eller kl. 09.00

2. Sædprøve og sædseddel

Afleveres til en bioanalytiker i sædlaboratoriet, som kontrollerer at sædseddel er udfyldt korrekt med navne og CPR.nummer på begge parter og at etiketten på sædbægeret er identisk med kvindens navn.  

3. Kontrol af hCG-administration

Der spørges til tidspunkt for injektion af hCG-sprøjten Ovitrelle®

4. BT + NRS score

Før aspiration måles BT og P. Patientens smerteopfattelse NRS scores og der spørges til nervøsitet. Det vurderes individuelt af sygeplejersken i dialog med patienten, om der er behov for beroligende. Der anvendes kun Tabl. Halcion® 0,25 mg ved særlige behov ikke rutinemæssigt. Ved NRS-score på nervøsitet>5 drøftes årsag/forklaring og om der eventuelt er behov for ekstra medicin under indgrebet. Her kan anvendes injektion Midazolam® 1 mg/ml intravenøst.

 

5. PVK

Anlægges i albuebøjning med blå venflon. Er dette ikke muligt lægges PVK i håndryggen anlæggelse af pvk (link til PVK)

6. Præmedicin

Skal indtages ca. ½ time før aspirationstidspunkt. Medicinen er let smertestillende.

Præmedicin: Tbl. Pamol® 1 g, 2 tbl. 500 mg

Efter behov repeteres forløbet for aspirationen. Parret får et forventet tidspunkt og behøver ikke vente i klinikken.

7. Modtagelse på aspirationsstuen

Parret kaldes ind på stuen af sygeplejerske forudgået af Time-out (Se under organisering og ansvar). Patient og ledsager identificeres med navn og CPR-nummer i DMDC (elektronisk journal). Der spørges til Cave.

8. Lokal- og iv-medicin

Inj. Citanest Dental Octapressin 30 mg/ml+0,54 mikrogram/ml Prilocain Hydrochlorid +telypressin, 2 x 1,8 ml (2 ampuller). Der kan gives 4 ampuller to i hver side ved særlige behov for lokalanæstesi.

Inj. Rapifen® 0,5 mg/ml, 2 ml og evt. inj Midazolam® 1 mg/ml, 5 ml

Medicineringen udføres i henhold til instruksen: Sygepleje - smertebehandling ved aspiration

Ved akut blødning i forbindelse med aspirationen kan læge ordinere 1 g Tranexamsyre® 100mg/ml, opløsning i.v., (Cyclokapron), blandet op i 100 ml Nacl.

9. Pulsoxymeter

Patienten overvåges med pulsoxymeter Intelle Vue MP5SC under hele aspirationen. Relevante data dokumenteres i SP under vurderingsskemaer

10. Opgaver for sygeplejerske som assisterer under aspiration

Klargøring af aspirationsstuen:

 

Varmebord dækkes (skal være 37 grader Celcius) med et sterilt afdækningsstykke som underlag:

Bordet dækkes med et sterilt afdækningsstykke

Bord til afvaskning og lokalbedøvelse klargøres:

Efter afvaskning og anlæggelse af lokalbedøvelse lægges sterilt afdækningsstykke under patienten og der gives sterile benposer på.

11. Opgaver for sygeplejerske, som tager sig af patienten/parret

Modtager patienten/parret på aspirationsstuen. Patienten informeres om at tømme sin blære så godt som muligt og afklæde sig det nederste tøj inklusive trusser. Patienten hjælpes derefter tilrette på undersøgelseslejet.

Sygeplejerskens primære opgave er at yde omsorg til patienten/parret og give relevant information under indgrebet. Hun er ansvarlig for den smertestillende medicinindgift tilpasset den enkelte patients behov. Skal observere patientens tilstand under og umiddelbart efter aspirationen herunder forebyggelse af fald, når patienten rejser sig fra lejet.

Skal bistå kolleger, hvis de mangler noget eller hvis der evt. er behov for at engangskaterisere patienten forud for indgrebet.

12. Observationer efter aspirationen 

Ledsager eller pårørende opfordres til at blive hos patienten i observationsfasen. Er der ikke en pårørende tilstede vurderer læge/sygeplejerske om patienten kan være alene eller om tilstanden kræver tæt observation af sygeplejerske. Det anbefales ikke at søge toilettet, før hun føler sig mindre medicinpåvirket og er i stand til at gå selv. Skal følges af pårørende eller sygeplejerske og døren må ikke låses.

Patienten skal hvile mindst en halv time efter aspirationen.

I forbindelse med hjemsendelse spørges patienten om blødning, smerter, vandladning, kvalme, svimmelhed og bevidsthedsniveau relateret til medicinindgiften.

Sygeplejersken måler BT og P. Smerteniveauet NRS-scores. Ved NRS-score>3 tages stilling til eventuelt ekstra smertestillende. Der anvendes Supp. Diclon® 100 mg. Ved NRS-score på 5 eller derover konfereres med den læge, som har udført aspirationen. Hun må gerne have lette mavesmerter og føle sig træt. Desuden spørges om der har været vandladning efter indgrebet og hvor meget hun bløder. Må gerne bløde svarende til menstruation. Ved manglende vandladning opfordres hun til at drikke rigeligt og være bevidst om at få vandladning i timerne efter hjemsendelse.

Er patienten klar til udskrivelse, seponeres PVK. Indstiksstedet observeres. Patienten informeres om at tage hjem og slappe af resten af dagen. På grund af den beroligende medicin må hun ikke selv køre bil og det anbefales, at hun har en pårørende hos sig resten af dagen og gerne natten.

I dagene efter udtagningen kan hun forvente, at have blødning svarende til slutningen af en normal menstruation. Lette til stærke menstruationssmerter er også helt normalt. Patienten må gerne tage smertestillende Paracetamol-tabletter (f.eks. Pamol, Panodil, Pinex), 1 gram hver 6. time (2 tabletter á 500 mg).

Patienten opfordres til at kontakte eller henvende sig i Fertilitetsklinikken indenfor klinikkens åbningstid ved akut opståede komplikationer. Udenfor åbningstiden kontaktes 1813. Hvis der er taget mange æg ud eller hun er blevet katheriseret, opfordres hun til at være særlig opmærksom på at drikke rigeligt (2-3 liter). Ved overstimulation følges sygeplejeinstruks for OHSS.

Sygeplejersken udleverer informationspjecen " Efter ægudtagning - Vejledning til dig, der har fået taget æg ud" med dato og tidspunkt for, hvornår patienten skal kontakte laboratoriet mhp oplysning om transferering dag 2 eller dag 5. Uanset transfereringsdag informeres patienten om at påbegynde lutealfasesupport med Vaginaltablet Lutinus® på 2. dagen efter ægudtagningen om aftenen. Dosis 1 vaginaltablet a 100 mg x 3 i døgnet, ca. hver 8. time i 14 dage. Behandlingen skal fortsætte alle 14 dage også selv om eventuel menstruation starter, da blødning kan forekomme trods positiv hCG. Behandlingen ophører derefter uanset graviditetsudfald.

Progesteron (Lutinus) er et naturligt kvindeligt kønshormon, som understøtter slimhinden i uterus. Mest almindelig bivirkning er øget hvidligt udflod fra skeden. Desuden kan der forekomme bivirkninger som opleves som graviditetssymptomer - træthed, brystspænding og kvalme. Menstruationen kan udeblive kunstigt så længe vaginaltabletterne tages.

13. Dokumentation

Inden patienten modtages til anlæggelse af PVK samt præmedicinering orienterer sygeplejersken sig både i SP og DMDC (elektroniske patientjournaler). Patienten modtages og vurderingsskema udfyldes i SP. I forbindelse med udskrivelse opdateres vurderingsskema samt der oprettes et kontinuationsnotat vedr. transferering og opstart af Vaginaltablet Lutinus®.


Ansvar og organisering

Den gode ASP – alle faggrupper:


 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Smertevurdering og smertedokumentation, generelle principper for

Perifert venekateter (PVK), anlæggelse og håndtering af 

In vitro fertilisering