Dyrs færden og ophold

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Baggrund
Politik på Rigshospitalet

Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Formål

At hindre spredning af patogene mikroorganismer fra dyr til mennesker.

 

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen omfatter sundhedspersonale på Rigshospitalet der diagnosticerer, behandler og rehabiliterer patienter som har tilknytning til brugshunde eller kæledyr.

Baggrund

Der har de senere år været debat i udlandet om dyr på hospitalerne. I USA har man mindst et sted indrettet afsnit med forskellige kæledyr til kronisk syge børn. Man har eller har haft forsøgsordninger med, at ældre kunne have deres kæledyr med under indlæggelse på hospital. I 2003 var der en længere debat blandt infektionshygiejne personale i England om, hvordan man skulle forholde sig til svagtseendes førerhunde specielt i dialyseafdelinger, uden at der fremkom en egentlig konklusion herpå.

Disse problematikker har endnu ikke været fremherskende i Danmark, men man kan vente, at den kommer på et eller andet tidspunkt og da formentlig vil have pressens bevågenhed. Det er derfor ønskeligt at have en politik herfor.

Dyrs mulighed for at overføre infektioner

Alle dyr kan være bærere af mikroorganismer, der kan medføre alvorlige infektioner (zoonoser) hos mennesker. De fleste af denne type infektioner spredes via fødevarer, men kan også spredes ved direkte kontakt med dyr. Dyr kan ligeledes fungere som smittekilde ved spredning af multiresistente bakterier.

Politik på Rigshospitalet


Kæledyr hos patienter og personale
 

Alle kæledyr udgør en potentiel smitterisiko og derfor er det ikke tilladt hverken patienter eller personale, at medbringe kæledyr på Rigshospitalet. Undtaget herfra er servicehunde.



Servicehunde

  • Patienter med behov for en servicehund, f.eks. blinde patienter og patienter med angst, kan medbringe servicehunde til ambulante kontakter på Rigshospitalet.
  • Servicehunde kan almindeligvis ikke medbringes ved indlæggelse på hospitalet.
  • Opstår der situationer hvor behov for afvigelse fra ovenstående kan komme på tale, skal klinikledelse kontakte Infektionshygiejnisk Enhed, med henblik på udarbejdelse af supplerende hygiejniske forholdsregler

 


Forsøgsdyr

Der henvises til link: Dyr til forskning og træning indenfor det humant sundhedsvidenskabelige område

 


Skadedyr

Ved observation af skadedyr (mus, rotter m.v.) rettes omgående henvendelse til Drift og Teknik:

Blegdamsvej 5-7777

Glostrup 3-2320

  

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Det er klinikledelsens ansvar, at vejledningen følges.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil