5.0.5 Fertilitet i forbindelse med allogen KMT

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Formål

At beskrive mulighed ved udtagning og nedfrysning af ovarievæv samt sæddeponering før allogen KMT.

At patienter får den bedst mulige information omkring fertilitet i forbindelse med allogen KMT.

At personale der henviser, plejer og behandler patienter til allogen KMT får viden om fertilitet.

Tilbage til top

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger, der henviser til allogen stamcelletransplantation.

Læger og sygeplejersker i Klinik for Blodsygdomme Team 2, der varetager behandling og pleje af patienter, der skal allogen knoglemarvstransplanteres.

Tilbage til top

 

Definitioner

KMT: Knoglemarvstransplantation

Oopherectomi/ovarieektomi: Kirurgisk indgreb i generel anæstesi, hvor der udtages ovarievæv. Vævet fryses (cryopræserveres) og gemmes til senere brug. Vævet kan retransplanteres i patienten mhp. reetablering af hormonproduktion samt til fertilitetsbehandling.

Sæddeponering: Cryopreservering af sæd.

Cryopreservering: Nedfrysning i nitrogen

Tilbage til top

 

Fremgangsmåde

1. Piger og kvinder

Piger/kvinder i den fertile alder bør tilbydes henvisning til fertilitetsklinikken mhp rådgivning om muligheden for udtagning og nedfrysning af ovarievæv som fertilitetsbevarende procedure.

Med henblik på detaljer vedrørende dette, henvises til instruks fra Dansk Hæmatologisk Selskab (DHS) samt Fertilitetsafdelingens VIP om Fertilitetsbevaring hos kvinder med malign sygdom.

Principielt findes 2 situationer:

  1. Piger/kvinder med malign lidelse, hvor der potentielt kan være tale om infiltration af maligne celler i ovariet.
  2. Piger/kvinder med ikke malign sygdom.

 

Den kliniske værdi af nedfrysning af ovarievæv til senere brug skal i hvert tilfælde vurderes i forhold til patientens psykiske og fysiske tilstand og muligheden for senere at kunne gennemføre en graviditet.

Patienter, der henvises til allogen stamcelletransplantation bør, af henvisende afdeling have fået tilbudt mulighed for rådgivning om udtagning og nedfrysning af ovarievæv på fertilitetsklinikken. Hvis ooforektomi sker for tæt på transplantationen, ex. ved forundersøgelse øges risiko for infektion og manglende heling før konditionering til transplantationen starter.

I tilfælde hvor ooforektomi ikke er foretaget, kan proceduren planlægges af allogen transplantationskoordinatorerne i samarbejde med fertilitetsklinikken.

I forbindelse med rådgivning om muligheden for udtagning og nedfrysning af ovarievæv på fertilitetsklinikken, bliver patienten informeret om operationsrisici, muligheder, samt eventuelle forbehold for senere at få tilbagelagt ovarievæv. Herunder om der er risici for at overføre eventuel tidligere kræftsygdom fra ovarie til patienten, hvis ovariet senere sættes tilbage i patienten.

 

2. Drenge og mænd

Drenge/mænd i den fertile alder skal have mulighed for deponering af sæd før start på konditionering i forbindelse med allogen KMT.

Sæddeponering tilbydes drenge som er startet pubertet samt voksne mænd.  Ofte er sæddeponering foretaget ved sygdomsdebut, men kan arrangeres i forbindelse med forundersøgelse, Transplantationskoordinatorerne skal være adviseret mhp. planlægning.

Patienten kommer til information og undersøgelse hos læge i Afsnit for Vækst og Reproduktion. Hvis patienten har fået intensiv kemoterapi kort før sæddeponering, kan sæddponering muligvis ikke kommer på tale. Patienten bliver informeret bl. a. om risici ved senere anvendelse af den nedfrosne sæd.

 

Link: Sæddeponering under 18 år

Link: Sæddeponeringsprocedure (over 18 år)

 

3. Efter transplantation

Patienter der er blevet knoglemarvstransplanteret har efter transplantationen mulighed at tale med læge og sygeplejerske i ambulatoriet om fertilitet. Der vil blive henvist til relevante samarbejdspartnere hvor det skønnes relevant.

 

Link til VIP i Hæmatologisk klinik om Information om seksuelle problemstillinger

 

Tilbage til top

 

Ansvar og organisering

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Bilag