Isolation - kontakt og dråbesmitte i JMC anæstesi- operation- og opvågningsafdeling

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Formålet med vejledningen er, at patienter i JMC’s Afdeling for Bedøvelse og Operation ikke bliver udsat for dråbe- og kontaktsmitte, samt at undgå smittespredning til andre patienter og personale sammesteds.

Vejledningen beskriver håndtering af smittepatienter i JMC’s Afdeling for Bedøvelse og Operation med henblik på at skabe en hensigtsmæssig afvikling af dagens operationsprogram.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen henvender sig til alle anæstesilæger, anæstesisygeplejersker, operationssygeplejersker og opvågningssygeplejersker i JMC’s Afdeling for Bedøvelse og Operation.

Tilbage til top

 

 

Definitioner

MRSA: Methicillin resistente Staphylococcus aureus

Dråbesmitte af MRSA: Når der er fundet MRSA i næse og svælg OG der er symptomer på lungeinfektion.  

Kontaktsmitte af MRSA: Når der er fundet MRSA i sår, urin og huden. Eller når det er fundet i næse og svælg UDEN at der er symptomer på lungeinfektion (selvom patienten hoster postoperativt, så er det stadig kontaktsmitte).

Kontaktpunkter: Sengebord/rullebord, kontakter, knapper til overvågningsudstyr, håndtag, sengehest, fjernbetjening, vandhane og lignende.

Isolation: Hensigtsmæssig placering af patient for at forebygge smittespredning.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Patienter i smitteisolation der skal opereres

Bookning:

Ved bookning af operation skal der tilføres 60 minutter ekstra til opvågning på lejet.

Ved bookning af operation på det ambulante børneleje medfører det, at der er plads til 3 patienter.

Alle MRSA smittede patienter (børn) skal indlægges på BUK-KIR 4053.

 

Intern transport:

Anæstesien informerer portøren om, at patienten skal køres direkte ind på lejet.

 

Opvågning:

Opvågning af MRSA-patienter med dråbesmitte foregår altid på lejet.

Opvågning af MRSA-patienter med kontaktsmitte foregår som udgangspunkt på lejet.

 

Slutrengøring på operationsstuen:

Skiltning på døren med relevant isolation fjernes ikke før rengøring er udført.

Engangsudstyr kasseres og kontaktpunkter, monitoreringsudstyr, kabler, slanger etc. rengøres først med en forfugtet vand- og sæbeklud og desinficeres efterfølgende med klorholdigt produkt (minimum 1000 ppm). Rengøres af sygeplejerske.

Rengøringspersonale tilkaldes til klorrengøring af gulv.

 

Isolationsskilte:

Når en patient isoleres, skal dette markeres tydeligt med et af Rigshospitalets isolationsskilte

 

Kontaktsmitte i opvågningen

Den vagthavende ansvarlige læge 5-1346 skal i samarbejde med koordinerende sygeplejerske 5-1345, afgøre om der skal oprettes en isolationsplads i opvågningen. Dette gøres ud fra en samlet vurdering af, hvad der er mest hensigtsmæssigt for afvikling af operationsprogrammet.

Hvis en opvågningspatient er i kontaktsmitteisolation, skal der allokeres en opvågningssygeplejerske til opvågningspatienten. Fordi man skal være klar til at handle i akutte situationer i opvågningen, vil det ikke være praktisk muligt at varetage plejen af andre patienter og samtidig overholde de infektionshygiejniske forholdsregler.

Patienten bookes på plads 12 eller på en plads i opvågningen, hvor pladsen ved siden af lukkes.

Patienten tildeles en primærsygeplejerske.

Medicin mv. hentes af øvrigt personale og sættes på bordet, så berøring undgås.

Isolationspladsen inddeles i en ren og en uren zone.

Rullebord med engangsovertrækskittel (gerne blå), handsker, hånddesinfektion og isolationsskilt klargøres. Isolationsskilt placeres på døren til plads 12, alternativt placeres isolationsskiltet på ydersiden af sengegavlen.

Skraldespand placeres i en uren zone.

 

Værnemidler:

Det fremgår af isolationsskiltet hvilke værnemidler der skal anvendes. Isolationsskilt findes skuffe i opvågningen.

 

Medicinsk udstyr og hjælpemidler:

Udstyr skal om muligt være engangs-/en-patients udstyr. Flerpatients udstyr skal rengøres og desinficeres efter (link) VIP: Rengøring og desinfektion af udstyr, inden det anvendes til andre patienter.

 

Linned:

Ved behov for at skifte tøj eller linned føres tøjsækken hen til sengepladsen. Vådt tøj og linned kommes i en tøjsæk, som efterfølgende emballeres i en stor klar plastpose. Tøjsækken, lukkes på stuen inden den anbringes i skyllerum/opsamlingsrum.

 

Besøgende:

Besøgende skal blive ved patienten og må ikke benytte fælles faciliteter, drikkevogn eller have kontakt med andre patienter. Besøgende skal foretage hånddesinfektion, inden pladsen/opvågningen forlades. Hvis de besøgende er inddraget i plejen, skal de anvende personlige værnemidler, svarende til det, personalet anvender.

 

Intern transport:

Umiddelbart før transport tilbage til sengeafdelingen, skal plejepersonalet sørge for, at sengehest og sengegavl desinficeres med klorholdigt produkt (minimum 1000 ppm).

Portøren skal ikke bære personlige værnemidler under transporten.

Medfølgende papirer (inkl evt. papirjournal placeres i plasticpose og hænges på medbragt dropstativ).

Kan medfølgende personale forvente at have direkte kontakt til patienten under transporten, så ifører de sig værnemidler svarende til isolationsskiltet.

 

Slutrengøring:

Engangsudstyr kasseres og kontaktpunkter, monitoreringsudstyr, kabler, slanger etc. rengøres først med en forfugtet vand- og sæbeklud og desinficeres efterfølgende med klorholdigt produkt (minimum 1000 ppm). Rengøres af sygeplejerske.

Rengøringspersonale tilkaldes til klorrengøring af gulv.

 

Patienter der kommer til iv-anlæggelse:

Kontaktlægen i stamafdelingen skal tjekke i journalen, hvilken type smitte der er tale om. På den baggrund booker sekretæren patienten.

Hvis der er tale om dråbesmitte skal patienten i isolationsstue i afdelingen, og anæstesien kommer i afdelingen og lægger PVK.

Hvis der er tale om kontaktsmitte kan patienten sidde i venteværelse på lige fod med alle andre, og patienten må derfor gerne få lagt PVK på 4013.

Når der kommer en patient til PVK-anlæggelse, kan denne patient sidde i venterum, og der skal ikke rengøres efterfølgende i venteområdet. Der lægges PVK i møde-/pvk-rum bag opvågningen eller i opvågningen fx på plads 3, hvor der er god plads omkring. Personalet iføres værnemidler -engangsovertrækskittel og handsker. Der rengøres efterfølgende på kontaktpunkter med klor.

 

Andre patienter

Nyfødte og børn under 2 år, der har MRSA (En bærertilstand: Fund af MRSA hos patient der ikke har tegn på infektion) behandles som hovedregel ikke. Disse patienter smitteisoleres som andre patienter.

CF-patienter vil altid være beskyttelsesisolerede. Desuden vil de ofte være kontaktsmitteisolerede for pseudomonas. Det er nødvendigt at åbne patienten i SP og tjekke MiBAlert for om den er rød MiBAlert eller grøn MiBa, og om patienten er kontaktsmitteisoleret for andet end pseudomonas. Hvis patienten er kontaktsmitteisoleret for pseudomonas, må de ikke ligge sammen med andre CF-patienter. De må gerne ligge sammen med voksne patienter (afdelingsbeslutning).

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen er ansvarlig for, at personalet er bekendt med vejledningen, og at de fysiske rammer og nødvendige hjælpemidler er til stede, for at vejledningen kan følges. Den enkelte medarbejder er ansvarlig for at kende og følge vejledningen.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag