Informeret samtykke til intensiv terapi. Y13 (BIB)

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde

Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

Formålet er at sikre korrekt indhentning af informeret samtykke til behandling ved indlæggelse på intensiv terapi afsnit og dokumentation af samtykket i henhold til dansk lovgivning og akkrediteringsstandarderne.


Målgrupper og anvendelsesområde

Instruksen henvender sig til læger ansat på Intensiv Terapi Afsnit 13 Rigshospitalet - Glostrup.

Beskriver formål med og ansvar for indhentelse af informeret samtykke til intensiv terapi. Intensiv terapi inkluderer en række behandlinger og undersøgelser, der er omfattet af bestemmelser for højrisikobehandlinger.

Tilbage til top


Definitioner

Generel intensiv terapi omfatter:

Blodprøvetagning og prøver til mikrobiologisk undersøgelse,

Transfusion af blod og blodprodukter, kræver særligt samtykke, hvis pt.er habil.

Røntgenundersøgelser inkl. CT, MR og ultralyds skanninger,

Anlæggelse af perifere i.v. adgange, arteriekanyle, CVK, ventrikelsonde, KAD,

Medicinindgift,

Respiratorbehandling, NIV og CPAP,

Dialysebehandling,

Kirurgiske indgreb incl. tracheotomi kræver særskilt samtykke.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Patienterne falder i 5 kategorier:

  1. Den vågne habile patient. Patienten giver ved indlæggelse samtykke til intensiv terapi. Informationen skal indeholde alle for patienten relevante oplysninger om aktuelle behandlingsplaner og risici samt konsekvenser af manglende behandling og mulige alternativer til den foreslåede behandling. Hvis det er umiddelbart aktuelt informeres patienten om respiratorbehandling, NIV og dialysebehandling.
  2. Også blodtransfusion skal nævnes, hvis dette er aktuelt. Patienten har dog ret til at frabede sig informationen.
  3. Patienter under 15 år: Informeret samtykke skal indhentes fra forældremyndighedens indehaver. Denne skal træffe beslutninger som tilgodeser barnets tarv. Hvis dette ikke er tilfældet kontaktes børne- og ungeudvalget i hjemkommunen. Proceduren herfor følger Sundhedsstyrelsens vejledning.
  4. Patienter i alderen 15-17 år: Informeret samtykke som under 1. Hvis patienten ikke er i stand til at forstå konsekvenserne af sin stillingtagen, kan forældremyndighedens indehaver give informeret samtykke.
  5. Den midlertidigt inhabile patient: Pårørende kan ikke give samtykke til behandling i situationer, hvor der ikke er øjeblikkeligt behandlingsbehov.
  6. Den varigt inhabile patient: Hvis patienten er under værgemål, kan informeret samtykke gives af værgen. Hos varigt inhabile som ikke er under værgemål, kan nærmeste pårørende give samtykke. Pårørende skal handle i patientens interesse. Hvis dette ikke er tilfældet, kan embedslægen kontaktes. Hvis patienten modsætter sig behandling giver informeret samtykke fra værge/pårørende ikke ret til tvangsbehandling. Der henvises til procedure om tvangsbehandling af patienter med somatiske sygdomme.

Alle patienter gives information om diagnostik og behandling tilpasset behandlingssituationen og patientens øjeblikkelige formåen, uanset om patienten kan give informeret samtykke eller ej. Samtidig informeres om, at ingen behandling iværksættes uden lægelig vurdering af indikation og kontraindikation hos den enkelte patient.

Øjeblikkeligt behandlingsbehov.

For alle patienter gælder, at i situationer hvor øjeblikkelig behandling er påkrævet for patientens overlevelse eller for på længere sigt at forbedre patientens muligheder for at overleve eller for at opnå et væsentligt bedre resultat af behandlingen, kan behandling indledes eller fortsættes uden informeret samtykke, hvilket naturligvis ikke hindrer at samtykke indhentes, hvis det er muligt.
Informeret samtykke indhentes efterfølgende, hvis det bliver muligt.

Dokumentation af informeret samtykke.

Af indlæggelsesnotat i patientjournalen skal en af følgende formuleringer fremgå:

  1. Patienten har øjeblikkeligt behandlingsbehov og behandlingen er indledt uden informeret samtykke.
  2. Patienten har givet informeret samtykke til generel intensiv terapi, CVK, respiratorbehandling, NIV, dialyse og blodtransfusion nævnes hver for sig, hvis der er givet samtykke hertil.
  3. Patienten er under 15 år, og forældremyndighedens indehaver har givet informeret samtykke til intensiv terapi, også her nævnes CVK, respiratorbehandling, NIV, dialyse og blodtransfusion separat.
  4. Patienten er 15-17 år, men kan ikke forstå konsekvenserne af stillingtagen til generel intensiv terapi, hvorfor informeret samtykke er indhentet hos forældremyndigheden (dennes navn anføres).
  5. Patienten er varigt inhabil og værge/nærmeste pårørende (+ dennes navn) har givet informeret samtykke til intensiv terapi.

Ved procedurer, der ikke er omfattet af ovenstående ”Generel intensiv terapi” indhentes særskilt informeret samtykke, når det kræves og dokumentationen følger ovenstående formuleringer.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Indlæggende og journalskrivende læge har ansvaret for at instruksen følges.

Stuegangsgående læge har ansvaret for at der, når det bliver muligt, indhentes samtykke efterfølgende, i situationen hvor behandlingen er indledt uden informeret samtykke.
Dette dokumenteres i journalen

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Sundhedsloven, specielt kapitel 5 og 6.

Sundhedsloven https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=183932

Bekendtgørelse om information og samtykke og om videregivelse af helbredsoplysninger mv. https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=21075

Tilbage til top


Bilag

Tilbage til top