Blærekateter 3041/3042

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

 Personale på NK operationsgang 6023, med funktioner på operationsstuer

Tilbage til top


Definitioner

At kunne tømme blæren og måle urinmængden med mindst mulig infektionsrisiko og gener for patienten.

KAD bør kun anlægges, når der er særlig indikation for dette. Det skal fjernes hurtigst muligt, dvs. så snart indikationen ikke mere er tilstede.

Hvis det i anæstesi-procedurekort til pågældende operation er angivet, at der er indikation for anlæggelse af Kateter á demeure, kan dette anlægges uden yderligere dokumentation for indikation i patientjournalen/Opus, forudsat at patienten har givet samtykke til proceduren før anæstesiindledning. Sygeplejepersonalet dokumenterer selve anlæggelsen af KAD i sundhedsplatformen.

Hvis Kateter á demeure anlæggelse ikke fremgår som procedurestandard, skal anæstesilæge eller kirurg vurdere indikationen og ordinere proceduren i patientjournal/Opus før anlæggelse. Patient samtykke indhentes samtidig af det speciale, der stiller indikationen. Sygeplejepersonalet dokumenterer selve anlæggelsen af KAD sundhedsplatformen. 

Hvis indikationen for anlæggelse af KAD opstår efter anæstesiindledningen, skal den læge der stiller indikationen, dokumenterer i patientjournalen/sundhedsplatformen:

1. Indikation for KAD

2. At samtykke ikke er muligt.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Brug af urinvejskateter udgør den største enkeltstående risikofaktor for udvikling af sygehus­erhvervede urinvejsinfektioner. Bakterier spredes intraluminalt eller via urethra uden på kateteret og op i blæren og stammer hovedsageligt fra patientens egen bakterieflora. Risikoen for at på­drage sig kateterrelateret urinvejsinfektion afhænger af tekniske og patientrelaterede faktorer, herunder først og fremmest kateterets liggetid. Kvinder har større risiko end mænd. De rapporte­rede hyppigheder af bakteriuri varierer fra 1-5% ved enkeltstående kateterisation, 10-30% ved korttids kateterbehandling op til 100% ved kateteriseringsperiode på 3 uger eller mere svarende til, at bakteriurifrekvensen øges med 5% for hver dag, kateteret ligger. Ved kort tids kateteranvendelse kan bakteriuri i vid udstrækning undgås ved at efterleve de i denne vejledning beskrevne principper. Bakteriuri er derimod vanskeligt at undgå ved længerevarende kateteranvendelse.

Flere undersøgelser viser, at suprapubiske blærekatetre giver færre urinvejsinfektioner ved kort­tidsbrug end de transuretrale katetre. Samtidig undgås uretrale komplikationer. Intermitterende kateterisation er et alternativ til kateter á demeure.

Indikationer for Kateter á demeure kan være:  

OBS: Kontraindikationer.

Ansvar:

Det påhviler afsnitsledelsen NOA, at anæstesiprocedurekort er opdaterede.

Det er ordinerende læges ansvar at notere indikation og samtykke i patientjournal/sundhedsplatformen.

Anlæggelse af KAD på både mænd af kvinder udføres af sygeplejersker, der forinden har gennemgået en oplæring i disse procedurer. Oplæringen indbefatter teoretisk undervisning (aseptik og komplikationer) og praktisk undervisning, hvor proceduren gennemføres sammen med oplært sygeplejerske. 

Håndhygiejne:

Kontaktsmitte via personalets hænder er den mest almindelige måde, hvorpå smitte overføres fra patient til patient og mellem patienter og personale. Håndhygiejne er en af de vigtigste enkeltstående handlinger til at forebygge smittespredning ved kontaktsmitte og derved undgå sygehusinfektioner.

Håndhygiejne omfatter hånddesinfektion med spritholdigt middel og/eller håndvask med almindelig vand og sæbe. Der er evidens for, at hånddesinfektion med et spritholdigt hånddesinfektionsmiddel fjerner og dræber mere end 10 gange så mange bakterier på hænderne, end der fjernes ved almindelig håndvask. På Rigshospitalet anbefaler IHE brug af hånddesinfektion som førstevalg i forbindelse med de fleste patientrelaterede procedurer frem for håndvask, hvis hænderne ikke er synligt forurenede.

Valg af kateter:

 

Valg af kateterpose:

Steril TimeDiurese sæt anvendes ved:

Steril kateterpose anvendes ved:

Anlæggelse af KAD på kvinder:

 Fixering:

Anlæggelse af KAD på mænd:

Fixering:

Anlæggelse af KAD på børn:


Hos børn afhænger valg af kateter af barnets alder og størrelse.

Vejledende kateterstørrelser:

Den endelige beslutning om størrelse på kateteret er den ansvarlige anæstesilæges.

Fixering:

Engangskaterisering - steril intermitterende kateterisation (SIK):


Intermitterende kateterisation på operationsgangene skal udføres sterilt. Kateteret fjernes inden 10 minutter. Patienten må ikke forlade operationsafdelingen med et engangskateter.

Ved engangskaterisering (SIK) dokumenteres i ORBIT under peroperativ dokumentation 1.

Referencer:

 

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 Teamansvarlig. Ansvarlig for revidering og implementering

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Dansk Standard DS2451-7, styring af infektionshygiejne i sundhedssektoren – del 7: Krav til brug af kathtre,der efterlades som urinvejsdrænage. Dansk Standard 2001

Dansk Standard DS2451-6, styring af infektionshygiejne i sundhedssektoren – del 6: Krav til infektionsprofylakse ved brug af urininkontinenshjælpemidler til engangsbrug. Dansk Standard, 2001

Håndbog i Infektionshygiejne Rigshospitalet, Hygiejnevejledning nr. 08-01-Blærekathetre.

Kolding, A. K. og Sebens, S; Operationssygepleje, Nyt nordisk forlag, 1 udg 2010

Walter, S.; Uretralkateterisation, videnskab og praksis/kliniske procedurer. Ugeskrift for Læger 2004;166(43):3822

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top