Sugning i næse, mund og svælg på RCØ

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Denne instruks beskriver opgaver relateret til sugning i næse, mund & svælg, for at sikreen så ensartet pleje og behandling som muligt samt:

Instruksen henvender sig til plejepersonale på Respirationscenter Øst.

Tilbage til top


Definitioner

Cuff: Oppustelig ballon på tracheostomitube, som lukker af over stemmelæberne.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Det er hensigtmæssigt at have patienten med i hele processen. Dette sker gennem medinddragelse og information undervejs. Du har ansvaret for, at patienten ikke oplever ubehag og angst under proceduren.

Det vil opleves som ubehageligt, hvis man ikke selv er i stand til at synke eget spyt og sekret.

Ophobning af bakterier i de øvre luftveje øger risikoen for, at patienten pådrages en infektion. På samme måde som ved sugning i tuben, er det vigtigt at overholde de hygiejniske principper for at undgå spredning af bakterier.

For at kunne udføre en korrekt sugeprocedure er det nødvendigt, at have viden om de øvre luftvejes opbygning og funktion.

Hvor tit skal der suges?

Behovet for sugning varierer. Du skal kende de forskellige tegn på behov for sugning:

 

Remedier

Et sugekatheter kan evt. erstattes af en olivenknop, et spidsrør, sugestudsen eller et afklippet sug. Olivenknoppen kan være af plast eller glas. Er den af glas, skal den genbruges, og vaskes dagligt sammen med eventuelle slanger. Spidsrøret, sugestudsen, olivenknop af plast og det afklippede sugekatheter skiftes dgl. eller efter behov.

 

Sugeprocedure

Den procedure, der skal bruges ved sugning i næse/mund/svælg, skal være ren.

Står du i en situation hvor du både skal suge i tuben og næse/mund, vær da opmærksom på rækkefølgen:

Det hygiejniske princip er at beskytte patientens luftveje mod bakterier og undgå forurening af udstyr og omgivelser. Forbered patienten på sugningen, og sørg for at han/hun er indforstået med dette og føler sig klar.

Sugeproceduren fra trakealsugning i tuben er den samme, som du skal anvende ved sugning i næse/mund/svælg.

 

Observation og sygepleje

Sugning i munden

Sekretet samler sig ofte bagtil i munden. Det giver mindst gene for patienten, hvis spidsen af suget placeres imellem kinderne og tænderne bagtil i munden. Vær opmærksom på ikke at suge direkte på drøbelen og ikke gå for langt ned i halsen. Det er vigtigt med god mundhygiejne, idet slimhinderne let bliver irriterede, og der kan komme små rifter og blærer i munden og på tungen.


Sugning i næsen

Ved sugning i næsen skal suget kun lige indenfor i næseborene. Sugningen erstatter, at man rømmer sig, snøfter eller pudser næsen, som patienten ikke selv kan. Både ved sugning i mund og næse er det vigtigt at følge patientens instrukser og ønsker.

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Afsnitsledelsen på RCØ er ansvarlig for at instruksen implementeres i afsnittet og at det relevante personale har kendskab til og anvender denne i praksis.

Plejepersonalet er ansvarlig for at der dokumenteres efter gældende retningslinjer i SP 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Helle Plough Hansen: ”Teknikker og procedurer - En håndbog for sygeplejersker”. 1.udgave. 5.oplag. 2007, Munksgaards forlag      

Knut Dybwik: ”Respiratorbehandling – lærebok for sykepleiere”. Universitetsforlaget, Oslo, 2. udgave 2000, 2. oplag 2001

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top