Start og slut af behandling på Respirationscenter Øst

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 


Formål:

Instruksen henvender sig til alt personale på Respirationscenter Øst mhp. at sikre en ensartet og lovhjemlet ordination af respiratoriske hjælperhold – herunder forudsætninger for etablering, ændringer af antal ordinerede overvågnings-timer, samt ved ophør af behandlingsindikation.

At skabe et overblik over processen med etablering af hjælperhold til respiratorisk overvågning, således at personalet på et overordnet plan kan informere patienten om det forventede forløb.

Tilbage til top


Definitioner/beskrivelser

Behandlingsindikation: Patientgruppen udgør en meget heterogen gruppe hovedparten med en tilgrundliggende lidelse fra det neurologiske område fx muskelsvindssygdomme. Se Kronisk respirationsinsufficiens som følge af neuromuskulære lidelser thoraxdeformatiter mv.pdf side 60 for uddybning af patientgruppens grundsygdomme .

Fælles for alle er, at utilstrækkelig vejrtrækning er et kronisk problem, som kræver vedvarende/livslang hjælp i form af respirationsbehandling i en eller anden variant og udstrækning se Kronisk respirationsinsufficiens som følge af neuromuskulære lidelser thoraxdeformatiter mv.pdf side 11.

Såfremt det i de kommende år skulle vise sig, at nye store grupper af patienter vil have behov for respirationsbehandling, vil disse ikke uden videre kunne indplaceres under denne højtspecialiserede funktion se Kronisk respirationsinsufficiens som følge af neuromuskulære lidelser thoraxdeformatiter mv.pdf side 51.

I relation til behandlingsindikation vil der vil blive udarbejdet særskilt instruks herfor.

Ordination af hjemmerespiratorbehandling:

Det er som udgangspunkt relevant at vurdere disse patienter efter deres respiratoriske hjælpemiddelbehov, graden af selvhjulpenhed og progressionshastighed af sygdom se Kronisk respirationsinsufficiens som følge af neuromuskulære lidelser thoraxdeformatiter mv.pdf side 11.

Overvågning:

Patient i respiratorisk behandling, som har tilknyttet oplærte hjælpere, der opholder sig indenfor syns-og høreafstand af patienten, medmindre andet overvågningsniveau er præciseret. For at overvågning ved hjælpere ordineres, skal motorisk og/eller kognitivt funktionsniveau vurderes indenfor gældende rammer beskrevet i nedenfor

Motorisk funktionsniveau:

Kognitivt funktionsniveau:

Flere fra den tilhørende patientkategori har enten pga. alder eller anden grundmorbus nedsat kognitivt funktionsniveau. Dette i en grad, der påvirker deres evne til selv at sikre deres respiratoriske behandling. I disse tilfælde er der ligeledes indikation for respiratorisk overvågning.

Retningslinjer::

Ordinationsbrev:

Et brev til hjemregion indeholdende den lægefaglige ordination på behandling og overvågning til patienten; brevet er en samtidig orienteringsskrivelse til hjemkommunen omkring den forestående behandling og overvågning, samt de socialfaglige problematikker der skal løses i forbindelse med behandlingen og pleje af patienten. Derudover gives der skriftlig information om relevant lovgivning og vejledninger, der vedrører sektoransvar i forbindelse med hjemmerespiratorbehandling.

Hjælperhold:

Ufaglært hjælperhold:

Hjælperhold bestående af ufaglært personale som enten er oplært på RCØ ud fra kompetencekompendium eller sidemandsoplæringsprogram i hjemmet med efterfølgende 1 dags teorikursus afholdt af RCØ. Se Link -Struktureret sidemandsoplæring i hjemmet

Faglært hjælperhold:

Hjælperhold bestående af faglært personale som enten er oplært på RCØ ud fra kompetencekompendium eller ud fra sidemandsoplæringsprogram i hjemmet med efterfølgende 1 dags teorikursus afholdt af RCØ. I praksis består de faglærte hold primært af sygeplejersker og social og sundhedsassistenter. Der kan i særlige tilfælde gives dispensation til sygehjælpere.

Indikation for faglært hjælperhold er følgende:

 


Fremgangsmåde

Lægefaglig indstilling til ordination af hjælperhold – brug ”Ordination af hjælperhold-skema”  – følgende punkter skal tages stilling til jfr. ovenstående definitioner. Vurdering kan kun foretages i forbindelse med indlæggelse, ambulant konsultation på RCØ eller ved tilsyn:

Indhentning af informeret samtykke:

Etablering af hold:

Instruktion af hjælperhold:

 

Udvidelse/reduktion af ordinerede behandlingstimer eller ændring af overvågningsniveau (faglært/ufaglært).

Vurdering kan kun foretages i forbindelse med fremmøde på RCØ eller ved tilsyn. Ved ændringer op til +/- 2 timer er kortaflæsning tilstrækkeligt jf. nedenstående:

Ophør af behandling, herunder seponering af hjælperhold sker på baggrund af 1 af nedenstående forhold (uddybes efterfølgende):

Ved ophør af behandling og seponering af hjælperhold, kontaktes hjemregion samt evt. bureau pr. mail af socialfaglig rådgiver.

Afslutning af respiratorisk behandling, hvor behandlingsindikation ikke længere er til stede

Patienten bruger ikke sin behandling i tilstrækkeligt omfang



Ansvar og organisering

Afsnitsledelsen på RCØ har ansvaret for, at instruksen implementeres i afsnittet og at det relevante sundhedsfaglige personale har kendskab til og på et overordnet niveau kan redegøre for proceduren – herunder at de løbende konferencer afholdes.

Afsnistledelsen har ansvaret for at ordinationsbreve udfærdiges og fremsendes, at informere og vejlede patienterne omkring procedure med ansættelse af hjælpere, herunder sikre, at der foreligger samtykke til udveksling af oplysninger. Herudover ansvar for at indhente viden omkring evt. socialfaglige problemstillinger relaterede til behandlingen.

Forløbskoordinator har ansvaret for at patienten får en tid til behandling indenfor den ordinerede ramme og at patient og hjælperbureau informeres om indlæggelsesdato.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Sundhedsstyrelsen 2012 Kronisk respirationsinsufficiens som følge af neuromuskulære lidelser, thoraxdeformiteter m.m. – tilrettelæggelse af behandling (SST rapport 2012)

I relation til alle forhold der vedrører seponering af behandling er det væsentligt at den behandlingsansvarlige læge er bekendt med og efterlever følgende:

Stk. 2. Patienten kan på ethvert tidspunkt tilbagekalde sit samtykke efter stk. 1.

Stk. 3. Ved informeret samtykke forstås i denne lov et samtykke, der er givet på grundlag af fyldestgørende information fra sundhedspersonens side, jf. § 16.

Stk. 4. Et informeret samtykke efter afsnit III kan være skriftligt, mundtligt eller efter omstændighederne stiltiende.