Dispensering og administrering af medicin for social- og sundhedsassistenter

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

Vejledningen beskriver hvilke kvalifikationer og kompetencer social og sundhedsassistenter i Respirationscenter Øst skal besidde, for at kunne varetage dispensering og administration af medicin.

- At beskrive hvilket uddannelsesforløb social og sundhedsassistenter skal gennemgå for at opnå kompetencerne til at dispensere og administrere medicin til patienter indlagt på RCØ

- At fastslå ansvarsfordelingen

 

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Denne vejledning beskriver opgaverne relateret til dispensering og administring af medicin for soscial og sundhedsassistenter ansat på Respirationscenter Øst.

Tilbage til top


Definitioner

Dispensering: De processer, hvorved ordinerede lægemidler tilberedes til indgift, dvs. afmåles, ophældes i anden beholder, opløses eller blandes med andre lægemidler.

Administration: Personalets omdeling og hjælp til patientens indtagelse af lægemidler. Til dette hører også personalets observation af patienten i forbindelse hermed.

Uddannelsesforløb:

Delegeret ordination: Overdragelse af retten til, at iværksætte behandling med udvalgte lægemidler til andre faggrupper end læger. Der er to former for delegation; generel og konkret delegeret ordination.

Konkret delegeret ordination: PN-ordination til en konkret patient. Skal ordineres af en læge på forhånd.

Rammedelegation til en konkret patient: Plejepersonalet får overdraget retten til behandling af en konkret patient med et regime, som lægen på forhånd har ordineret. 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Den grundlæggende forudsætning for, at social- og sundhedsassistenter kan dispensere og administrere medicin er, at de har gennemgået og bestået relevant medicin kursus. Uddannelsesforløbet aftales mellem afdelingssygeplejerskerne og social- og sundhedsassistenten. Den praktiske oplæring planlægges ud fra social- og sundhedsassistentens kompetence under hensyntagen til afsnittets daglige drift.

Afdelingssygeplejerskerne afgør hvilke og hvor mange social og sundhedsassistenter, der skal have mulighed for at blive uddannet til medicin håndtering ud fra deres kompetencer.

Afdelingssygeplejerskerne afgør om social og sundhedsassistenten efter endt uddannelsesforløb kan få tildelt den uddelegerede opgave til dispensering og administration af medicin til patienter, der er indlagt. Herunder om social og sundhedassistenten forstår og kan arbejde efter afsnitttets regler om delegeret ordination.

Den praktiske del af uddannelsesforløbet, som foregår i afsnittet, varetages af en sygeplejerske, der er udpeget af afdelingssygeplejerskerne.

Social- og sundhedsassistenten skal i dette abejde:

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen har uddelegeret ansvaret til afdelingssygeplejerskerne således, at de kan give den enkelte social- og sundhedsassistent ansvar for dispensering og administrering af medicin.

Det er afdelingssygeplejerskernes sammen med sygeplejerske med særligt ansvar for udviklings ansvar at vurdere, hvornår og om den enkelte social- og sundhedsassistent skal tilbydes efteruddannelse i medicin.

Det er afdelingssygeplejerskernes opgave, at sikre at social- og sundhedsassistenten får et uddannelsesforløb i afsnittet.

Den person, som administrerer lægemidler skal frasige sig opgaven:

- hvis vedkommende ikke mener sig i stand til at varetage opgaven forsvarligt

- hvis vedkommende ikke kan observere patienten tilstrækkeligt

Plejepersonalet har ansvar for at der dokumenteres efter gældende retningslinjer i SP

Afsnitsledelsen på RCØ er ansvarlig for at vejledningen implementeres i afsnittet og at det relevante sundhedsfaglige personale har kendkab til og anvender denne i praksis

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Læggemiddleordination, delegering, medicinafstemning, naturlægemidler- og standardplaner - medicinvejledning 2.

Dispensering, administration, selvmedicinering og udlevering af lægemidler - medicinvejledning 4

Synspunkt: Medicingivning på eget ansvar, Sygeplejersken 1997, 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top