Procedurevejledning trykkammeret - Katastrofeplan

Leverancekontrakt nr. 4 ml. Region Skåne og Region ###FOLDER###

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag

 

 

Formål

Procedure for belastning af trykkammer der overstiger kapacitet.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

ANOP, HOC vagthold

Rådighedsvagt, Tilstedeværelsesvagt (###NAVN###) og ###FOLDER###gt.

Tilbage til top

Definitioner

Fremgangsmåde

For akutte patienter der er ABC-stabile og på egne konditioner (eksempelvis dykkersyge, kulmonooxidforgiftninger (vurderet som uden risiko for inhalationsskade og potentielt truet luftvej), og visse gasemboliske manifestationer) kan patienterne, med HBO-lægeledsagelse og efter individuel vurdering overflyttes til behandling i trykkammeret ved Søværnets Dykkerskole, Holmen. Søværnets læge kontaktes af HBO lægen via Joint Rescue Co-ordination Centre (JRCC) på telefon ###TELEFON###. JRCC formidler kontakt til vagthavende dykkerlæge i søværnet, som efter konference med vagthavende HBO-læge på Rigshospitalet planlægger det videre forløb i søværnets trykkammer.

HBO lægen kontakter herefter AMK i Region Hovedstaden på telefon ###TELEFON### ( vagthavende AMK læge) og der aftales afhentningstidspunkt. Dette koordineres med søværnet. Indikation for behandling og beslutning om transport tages af HBO-lægen på Rigshospitalet, ligesom behandlings ansvaret er HBO-lægens.

Det forudsættes, at en HBO-læge følger med patienten og leder behandlingen i Søværnets trykkammer.

Den tekniske betjening af trykkammeret er en opgave der løses af Søværnets personale. Der medbringes akuttaske inklusiv medicin, udstyr til intubation og monitorering.

For akutte patienter der kræver mekanisk ventilation og intensivt behandlingskrævende (eksempelvis nekrotiserende bløddelsinfektioner, gasemboliske manifestationer, kulmonooxidforgiftninger) kan behandling ikke gennemføres i Danmark. Nærmeste trykkamre med døgnberedskab og intensiv behandlerkapacitet er i påkomne tilfælde (nævnt i prioriteret rækkefølge):

1.       Trykkammeret ved Göteborg Universitets Sygehus. Kontakt ved alarmering er:

          Omstillingen på Sahlgrenska/ Östra Universitets Sygehus i Göteborg, Sverige på Tel:

          ###TELEFON###

Begær herefter kontakt til den vagthavende læge ved trykkammeret (Tryckkammarjouren) som har 24/7 døgnberedskab.

2.       Trykkammeret ved Oslo Universitets Sygehus Ullevål, Rikshospitalet i Oslo, Norge. Trykkammeret i Oslo

          kontaktes via den vagthavende dykkerlæge på hospitalet telefon: +47 904 00 929.

Det videre forløb koordineres herefter med intensivafdelingen og trykkammerenheden på Oslo Universitets Sygehus. 

Indikation for behandling i udenlandsk trykkammer stilles af HBO-lægen på Rigshospitalet i samarbejde med modtagende sygehus. Overflytning af patienter til Göteborg eller Oslo sker i et samarbejde mellem AKC, Rigshospitalet (da der i nogle af disse tilfælde også vil skulle stilles anæstesisygeplejerske til transporten) og AMK Region Hovedstaden. Hvilken type transport og hvilken lægeledsagelse der er behov for aftales ligeledes.  Det kan være en mulighed at flytte patienter direkte fra andre danske sygehuse til udenlandske HBO centre, evt. ved hjælp af helikopter. Det er HBO-lægen på RH der afgører, om der er indikation for akut HBO-behandling, og om en patient i givet tilfælde kan flyttes til udlandet direkte fra andet hospital uden om RH.

Ovenstående kontakter er konfirmeret og accepteret af de respektive trykkamre.

Service går også den anden vej, dvs. i tilfælde af større nedbrud/kapacitetsmangel i Sverige og Norge kan vi assistere med behandling af svenske eller norske patienter.

Disse patienter vil blive meldt til AKC via traumeteam-vagten på telefon: ###TELEFON### der koordinerer det videre forløb i samarbejde med den vagthavende HBO-læge ved trykkammeret på Rigshospitalet.

Der eksisterer en skriftlig aftale indgået mellem Region Skåne og Region Hovedstaden i 2012. (se vedhæftede bilag)

Nedenstående procedure skal følges i forbindelse med:

  • Større hændelse med f.eks. mange brand- og røgskadede kulilteforgiftede personer, hvor Rigshospitalets behandlingskapacitet overskrides.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag