Orto: Ryg: Halostræk, plejeforløb af

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 Halo- Gravity traction

Formål

Denne Vip har til formål at beskrive en overordnet standart for udredning af pleje og behandling af børn i Halo-gravity traction, til sikring af en ensartet høj kvalitet i plejen på baggrund af den foreliggende evidens.

 

Halo-gravity traktion anvendes til rygpatienter med en svær skoliose forud for en skolioseoperation. Halo-gravity traktion er en metode til nænsomt at strække rygraden opad, i en mere lige position end patientens udgangspunkt. Dette muliggør en bedre korrektion i forbindelse med den kommende operation og mindre risiko for postoperative komplikationer.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Klinisk personale i BUKIR, Juliane Marie Centret, Rigshospitalet 

Tilbage til top

 

Fremgangsmåde

Præsamtale:

Patienten kommer til præsamtale ugen før indlæggelsen, hvor de taler med kirurg, anæstesi og en sygeplejerske. Patienten møder aftenen før operationen til indlæggelse på BUKIR AKL. Aftenen inden skal der tages blodprøver.

Anlæggelse:
Halo-kronen anlægges på operationsgangen under general anæstesi. Der anvendes typisk 6-8 pins, som er de skruer, der går fra Halo-kronen ind i kraniet og fastgøre Halo-kronen. Herefter kan strækket anlægges. Sengen laves af portørerne på operationsgangen. På Halo-kronen fastgøres en snor, der kører op gennem en trisse på en vandret stang, der sidder på sengen. Snoren fortsætter videre til endnu en trisse, hvorefter der hænges en vægt på snorens ende. Der startes typisk med at sætte 2-5 kg på strækket, afhængig af størrelse (der kan startes med op til 20% af kropsvægt). Der øges almindeligvis med 1 kg om dagen afhængig af størrelse og hvor godt det tolereres af patienten. Der kan øges op til 50 % kropsvægt eller til størst vægt som tolereres. Dette er ud fra kirurgens vurdering ud fra den enkelte patient. Pins strammes af kirurgen efter 1-2 dage. Kirurgen kontrollere løbende og efterspænder ugentligt.

I afdelingen:
Patienten forbliver indlagt under hele forløbet, som oftest vare 4-8 uger, men kan vare længere. Vi har en special designet kørestol og talerstol til patienter i strækbehandling, de står begge i rekvisitten. Disse må ikke lånes ud eller anvendes til andre patienter.

Daglig kontrol:
Læge: Pin sites check. Check af kranienerve 9-12: Patienten spørges om synkeproblemer og ændret smag. Patienten bliver bedt om at, se fra side til side og lave skulderløft ved at trække skuldrene op til ørene. Tungebevægelse undersøges ved at patienten skal række tunge, bevæge tungen fra side til side, samt lave en ”bule” i kinden. Gerne ugentlig kontrol af reflekser og styrker ved stuegangsgående læge.

Sygeplejerske:

Patienten modtages i afdelingen og familien vises rundt. Patienten måles og vejes og der afholdes en indlæggelsessamtale jvf. Navigator i SP. Der informeres om at der så vidt muligt tilstræbes enestue. Familien orienteres om, at det også er muligt at komme ud af hospitalet og gå en tur med kørestol eller talerstol.

Yderligere informeres de om medicin og afklaring af administrationsform. Nogle patienter har behov for fast paracetamol og ibuprofen, andre har ikke. Der ordineres morfin, kvalmestillende og laksantia som PN. Det første døgn efter påsættelse af Halo-stræk, kan patienten godt opleve voldsom kvalme og have behov for fast kvalmestillende.

Patienten kan ligge på ryggen i sengen, sidde i kørestol og gå med talerstol med vægten på. I sengen kan fodenden sænkes for at mindske tendensen til at blive trukket op i hovedenden. Ligeledes kan antal kg. mindskes med op til 50-70 % når patienten er i liggende i sengen (individuel vurdering – tages op til stuegang). Trækket er på hele tiden, på nær ved forflytning, badning, toiletbesøg etc. Patienten må gerne komme i bad, når de selv føler sig klar. Har patienten problemer ved at spise med strækket, kan dette tages af under spisning efter aftale med stuegående læge. I nogle tilfælde ordineres lungefysioterapi.

I hver vagt adspørges patienten om synkeproblemer og ændret smag. Observer om arme og ben bevæges frit og bed patienten løfte skulderne op til ørene.

Pinhuldspleje opstartes på dag 3 – se VIP:Pindpleje, ekstern fiksation. Forældrene oplæres i dette så de selv kan varetage det.

Det er vigtigt, at patienten og forældrene føler sig medinddraget i forløbet, så de føler de har kontrol og er medinddraget i behandlingen. Dette kan blandt andet gøres ved at spørge "Hvad der er vigtig for dig/Jer i dag eller underindlæggelsen?". Samt høre til hvordan deres rutiner er derhjemme. Det kan f.eks. være vigtigt for patienten at have noget tid uden forældre, hvor de kan tale med venner mm. Det kan ligeledes være vigtigt med familietid, hvor de ikke bliver forstyrret, dette kan afhjælpes med et skilt på døren.

Gode fif:

  • Det kan være en god idé at råde forældrene til at tage et målebånd med og klippe af for hver dag eller lave deres egen tavlekalender hvor rtg, aftaler mm. står på.
  • Det kan også være sjovt for patienten at have et målebånd på væggen, så han/hun selv kan følge med sin opretning.
  • Det kan være dejligt for patienten med en rund pølle under nakken, når de ligger i sengen. Se bilag 5
  • Et stativ til iPad’ og telefon. Se bilag 5

 

Tilbud til patienten under indlæggelsen:
- Skole i dagtiden fra mandag til fredag
- Hr. ###NAVN### er en café for unge mellem 12-24 år
- Pædagog på afdelingen i dagtiden fra mandag til fredag
- Bibliotek
- Et kreativt værksted ved navn ”Smilet”
- Entré til Københavns Zoo
- Entré til Den Blå Planet

Radiologisk kontrol:
Røntgen kontrol af columna cervikalis (AP + lateral) i stræk efter ca. en uge, evt. senere kontrol. Kontrol af korrektion (A I + B I) hver 2.-3. uge.

Scoliose operation:
Omkring 1 uge før operationen skal patienten have en ny præsamtale med fokus på scoliose operationen. Tale med kirurgen, anæstesien, fysioterapeut og en sygeplejerske.

Aftenen inden operationen skal der tages en ny BAC-test.

Oftest bevares strækket under operationen og halo-kronen fjernes til slut af operationen.

 

 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen, afsnitsledelsen og klinisk spl.specialist er ansvarlig for at distribuere vejledningen til klinisk personale i BUKIR.

Afsnitsledensen er ansvarlig for at implementere og formidle vejledningen i samarbejde med relevante aktører.

 

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag