Pulmonologi- Sygepleje Antibiotika inhalationsbehandling til børn og unge

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At sikre ensartet og korrekt information og oplæring af patient og/eller forældre i inhalationsbehandling med antibiotika.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Sygeplejersker og læger i BUA, Rigshospitalet, som arbejder med at instruere børn, unge og forældre i inhalation af antibiotika.
 

Tilbage til top

Definitioner

Inhalation af antibiotika lægeordineres til patienter med mikrobiologiske fund af bakterier i lungerne som kræver inhalationsbehandling; enten som monoterapi eller som supplement til oral eller intravenøs behandling og som efterbehandling efter IV behandling med antibiotika.

Lægen ordinerer varighed af behandling/efterbehandling.
 

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Oplæring af børn, unge og forældre kræver kendskab til inhalationsteknik, udstyr, bivirkninger, hygiejniske principper, PEP fløjte/maske og inhalationsrækkefølge.

Opstart af et nyt præparat foregår altid i ambulatoriet eller sengeafsnittet, da nogle patienter reagerer på antibiotikainhalation med bronkospasme (pludselig indsnævring af musklerne i bronkiolerne, det kan forårsage åndedrætsbesvær, der spænder fra mild til svær). Ved bronkospasme skal der gives behandling i form af inhalation med Beta 2 agonist (salbutamol) og evt. anden medicin, afhængig af sværhedsgrad.

Patienten observeres under inhalation med antibiotika og 15 min efter. Hvis der forekommer astmatiske symptomer i form af ekstraordinær og pludselig hoste, tæthed i luftvejene/brystet, stoppes inhalationen og der forsøges med tilsætning af Beta 2 agonist for at vurdere om inhalationen kan fortsætte. Ved symptomer som voldsom hoste, indtrækninger og almen påvirkning stoppes inhalationen og der gives Beta 2 agonist via rent inhalationsudstyr. Læge tilkaldes med det samme.

Beredskab: Rent inhalationsudstyr og Beta 2 agonist. Hvis der opstår bronkospasme, skal inhalationsudstyr skiftes for at undgå yderligere udsætning for antibiotika.

Epi-pen skal være tilgængelig.

Hvis patienten har inhaleret det ordinerede præparat tidligere, vurderer ordinerende læge hvorvidt opstart kan foregå hjemme.

Patient/forældre skal informeres om følgende:

Hvilken bakterie behandles og hvorfor.

Information om hyppige bivirkninger ved aktuelle antibiotikapræparat og håndtering af disse.

Vigtigheden af sekretmobilisering forud for inhalation. Dette for at sikre at overfladen i luftvejene er så ”ren” for slim som muligt ved inhalation af antibiotika. Ligeledes informeres om rækkefølge ved brug af PEP fløjte/maske, evt. hostemaskine og de forskellige inhalationspræparater: https://www.rigshospitalet.dk/undersoegelse-og-behandling/find-undersoegelse-og-behandling/Sider/Inhalation--PEP-30831.aspx

Vigtigheden af at sidde oprejst under inhalationen. Patienter med neurologiske problemstillinger lejres til oprejst position, så vidt det er muligt.

Rolig og normal vejrtrækning under inhalation. Dette for at undgå hypo-/hyperventilation.

Information om at antibiotikainhalation ikke smager godt og at man med fordel, ud fra alder, kan give noget at drikke, spise en pastil eller andet undervejs.

 

Pædagogiske overvejelser:

Spørg ind til tidligere erfaringer ved procedurer.

Afstem forventninger og roller med barn, den unge og forældre.

Giv, så vidt muligt, barnet mulighed for medbestemmelse, ex. kan de vælge hvor de skal sidde, om de vil sidde alene eller hos forældre, om de vil have noget godt at drikke, noget at se på, en historie eller noget at læse i imens de får inhalation.

Råd og vejledning til Non farmakologiske metoder kan læses som inspiration til proceduren https://www.rigshospitalet.dk/afdelinger-og-klinikker/julianemarie/boernesmerteenheden/for-fagfolk/smertebehandling/Sider/nonfarmakologiske-metoder.aspx

 

Patient/forældre skal oplæres i følgende:

Hygiejniske principper ved administration af medicin.

Blanding/administration af antibiotika præparat.

Instruktion i korrekt anvendelse af inhalationsudstyr, hvordan inhalationsudstyr samles, brug af filter samt forklaring på hvorfor filter anvendes.

Korrekt rækkefølge af PEP og de forskellige inhalationspræparater patienten får – Og en forklaring på hvorfor det er vigtigt: https://www.rigshospitalet.dk/undersoegelse-og-behandling/find-undersoegelse-og-behandling/Sider/Inhalation--PEP-30831.aspx

Korrekt rengøring af udstyr - Rengøringsvejledning gennemgås og udleveres: https://www.rigshospitalet.dk/undersoegelse-og-behandling/find-undersoegelse-og-behandling/Sider/Rengoering-af-inhalationsudstyr-30849.aspx

Hvordan tager man inhalationen samt varighed: Varighed er ca. 5-10 min via E-flow og 15-20 min via anden inhalationsmaskine.

Procedure - Patient/forældre instrueres i:

  • Håndvask/desinfektion af hænder
  • At samle inhalationsudstyr
  • At åbne antibiotikaampuller og spritte membran af med klorhexidin-swaps
  • Håndvask/desinfektion af hænder
  • At tage engangshandsker på
  • At samle kanyle og sprøjte hygiejnisk og korrekt med non touch teknik
  • At trække korrekt mængde sterilt vand/NaCl op i sprøjte samt tilsætte det til antibiotikaampullerne
  • At vurdere hvornår opløsning er klar og brugbar samt trække den op i sprøjte og dosere i medicinkammer
  • At påsætte filter og maske/mundstykke som passer til pågældende patient
  • Anvendelse af inhalationsmaskinen
  • At slukke for inhalationsapparat efter endt inhalation samt hvordan udstyr skilles ad
  • Rengøring af inhalationsudstyr jf. vejledning

 

Obs: Enkelte typer inhalations antibiotika fås i blandet form, Ex. TOBI, og her gælder følgende:

  • Håndvask/desinfektion af hænder
  • At samle inhalationsudstyr
  • At påsætte filter og maske/mundstykke som passer til pågældende patient
  • At åbne antibiotikaampuller og dosere i medicinkammer
  • Anvendelse af inhalationsmaskinen
  • At slukke for inhalationsapparat efter endt inhalation samt hvordan udstyr skilles ad
  • Rengøring af inhalationsudstyr jf. vejledning

 

Sygeplejerske/læge anvender følgende beskyttelse ved oplæring og tilstedeværelse ved inhalation:

Kirurgisk maske

Beskyttelsesbriller/visir – Hvis indenfor 1 meter fra patienten eller ved hoste

Engangskittel med lange ærmer

Rene handsker

 

Værnemidler anvendes for at beskytte personalets arbejdsmiljø samt for at undgå at viderebringe bakterier til andre patienter

Ordinationer fra lægen:

Antibiotikapræparat

NaCl og eller sterilt vand – Ampuller med 10 ml

Beta 2 agonist: Ventoline inhalationsvæske 5 mg/ml eller Beta 2-Pulver inhalation (Ex 2 sug Buventol Easyhaler).

Epi-pen

Lægen skal hurtigst muligt søge tilskud til præparatet hvis dette ikke foreligger, da nogle præparater er meget dyre.

Sygeplejerske skal sikre sig:

Viden om hvorvidt patienten har PEP fløjte/maske og kan anvende den. Hvis ikke, skal der foregå vurdering ved fysioterapeut, for at afklare behov.

At der er søgt tilskud og at patienten kender til egenbetaling og hvordan de kan søge hjælp ved problemer med at betale det.

Tid til kontrol sug 1 uge efter endt behandling.

At patienten ved de skal beholde udstyr og maskine i tilfælde af behov for yderligere behandling på et senere tidspunkt.

Hvad udleverer vi:

Inhalationsmaskine og udstyr dertil, kanyler, kanylespand, Klorhexidin-swabs, sprøjter samt diverse nævnte vejledninger:

https://www.rigshospitalet.dk/undersoegelse-og-behandling/find-undersoegelse-og-behandling/Sider/Rengoering-af-inhalationsudstyr-30849.aspx

https://www.rigshospitalet.dk/undersoegelse-og-behandling/find-undersoegelse-og-behandling/Sider/Inhalation--PEP-30831.aspx

I tilfælde af at der IKKE er søgt tilskud, eller medicin IKKE kan leveres fra diverse apoteker, kan vi udlevere (medicinudlevering laves og ydelseskodes i SP) præparater til inhalation indtil det er i orden. Der er tale om dyre præparater og det er som oftest til egen afhentning på apotek. Hvis pt./familie har problemer med egenbetalingen, skal de ansøge deres kommune om hjælp til egenbetaling.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Teamet, læger og sygeplejersker, i Klinik for Børn og Unge med Lungesygdomme samt kliniske sygeplejespecialister har ansvaret for at udbrede kendskabet til denne VIP. Afsnitsledelser samt kliniske sygeplejespecialister har ansvaret for at sikre hensigtsmæssig implementering i afdelingerne.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag