BESTILLING OG KONTRASIGNERING AF KEMOTERAPI i afdelingen børn og unge med kræft og blodsgdomme

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Denne instruks definerer hvordan planlægning, booking, ordination og kontrasignering af kemoterapi foregår for Læger i afdelingen for børn og unge med kræft og blodsygdomme afsnit 5054, 5051, 5002, Rigshospitalet

Instruksen beskriver hvad lægen skal sikre af kriterier, undersøgelser, og klarlægge og sikre sig inden booking, ordination og kontrasignering af kemoterapi.

Tilbage til top

Definitioner

SP = Sundhedsplatformen

X/O- skema = Papirversion af retningsgivende behandlingsplan i SP

 

Tilbage til top

Fremgangsmåde

BAGGRUND                                                                                                                                       

Kemoterapi administreres som behandlingsdage/serier iht. gældende protokoller for maligne sygdomme.

Det er behandlingsplanen i SP der er gældende. Alle dosismodifikationer og ændringer i en behandlingsplan for den pågældende patient dokumenteres i behandlingsplanen i SP.

X/O-skemaet kan anvendes som vejledende, og bruges til at tale ud fra med familierne. SP er altid retningsgivende

 

Planlægning, booking, ordination og kontrasignering af kemoterapi

Ved stuegang eller ambulant besøg skal lægen orientere sig om hvilken kræftsygdom, forløb samt behandlingstidspunkt patienten er nået til iht. behandlingsplanen.

Lægen skal her tage stilling til hvornår næste kemoterapeutiske behandling skal være og kravene til dette:

  • Hvad er kriterierne for opstart af næste behandling, herunder hæmatologiske værdier, EDTA, EKKO, audiometri mv.
  • Forudgående evalueringsundersøgelser (knoglemarv, skanninger, mv.)
  • Operationsoplæg og case bestilling med dertilhørende best. ord på cytologi, histologi. Udfylde rekvisitionssedler mv.
  • Sikre bookningerne gøres

Ved tvivl konfereres der med børneonkolog.

 

Tildeling af nyt behandlingsskema:

Det er en fastansat børneonkologs (helst verificeret af erfaren seniorlæge) ansvar at lægge den korrekte behandlingsplan i sundhedsplatformens behandlingsmodul ” Beacon” (EPICs kræftmodul). Det er også en fastansat børneonkolog der kan lægge papirformatet; ”kryds- og bolle-skema”(hvis det haves) i patientens fysiske journal der kan anvendes som vejledende, og bruges til at tale ud fra med familierne. SP er altid retningsgivende

  • Før tildeling af et nyt behandlingsskema skal vægt/højde opdateres for at undgå en teknisk fejl i SP.

 

Ordination af kemoterapi:

Bestillende/ordinerende læge skal være fastansat på børneonkologisk afdeling.

  • Lægen sikrer at para-kliniske værdier, forundersøgelser og evaluering er opfyldt.
  • Vægt må højst være 2 uger gammel og højde højst 3 mdr. gammel (obs for patienter < 1år/10 kg). Ved første behandling skal værdier være målt og dokumenteret 2 gange uafhængigt. For børn i per oral vedligeholdelsesbehandling må vægten være op til 4 uger gammel.
  • OBS på dosisreduceringer ved børn <1 år, og/eller 10 kg og om i.s.-cytostatika dosis er korrekt iht. alder.
  • Ved bestilling markerer man, at seneste vægt/højde anvendes og evt. dosismodifikation grundet toxicitet angives. Hvis der er tale om varig reduktion ændres alle fremtidige doser.
  • Sikre korrekt cytostatika, dosering, og maximal dosis samt evt. justere hydreringsvæske ved behov.
  • Sikre at kemoterapien kontrasigneres inden kl. 14 dagen før indgift for at sikre rettidig levering. Ved akut behov kontaktes kontrasignerende læge på 5054/5051. I 5002 kontaktes seniorlæge.
  • Lægen bestiller kemoterapi til en hel serie/blok om muligt på samme bestilling 
  • Kontakt apotek hvis der er behov for levering tidligt på dagen (eks IT kemo - normalt henter ###NAVN### dette daglig fra morgenstunden). Ved IT booking skal kontra min. 2 dage før af hensyn til OP planlægning!
  • Der laves notat i SP at patienten opfylder kriterier, kemo er bestilt, til hvilken dato, hvor barnet skal møde til behandling samt hvis der er afvigelser fra behandlingsplanen. Ved varige ændringer i planen skal der foreligge et behandlingsplan notat.
  • Kemoterapien sendes til pulje 5051 signer resultater (Pulje: RH GGK Pæd 5051GGKO Hæm/onk børn Amb Signer resultater. Omdøbes til RH PÆD 5051GGKO HO KEMO-KONTRA SIGNER RESULTATER)
  • Støttebehandling, anti-emetika og lignende signeres i behandlingsplanen. Det er ikke nødvendigt at signere sygeplejeordinationer og bl.pr med hard-stop da sygeplejersken gør dette på behandlingsdagen.

 

Kontra signering af kemoterapi:

Kontrasignerende læge skal være specialist i børneonkologi/seniorlæge. Kontrasignering foregår hverdage 09-09.30 i samtalerummet på 5051. Kontrasigneringspuljen bør revurderes senest kl. 13.45.

Kontrasignatur gøres i forstyrrelsesfri zone i samtalerum på 5051 og dect-telefon slukkes. Ved eventuelle forstyrrelser startes processen fra trinnet før afbrydelsen.

Kontrasignerende læge:

  • Sikrer at vægt/højde er opdateret og virker realistisk iht. vækstdiagram samt anvendt til kemo-bestilling.
  • Man orienterer sig i seneste kontinuationsnotater.
  • Sikrer at bestillingen stemmer overens med behandlingsplan.
  • Hvis bestillingen er korrekt, kontrasigneres cytostatika.
  • Hvis der er fejl eller mangler i bestillingen, sikrer kontrasignerende læge at dette rettes

Akutte og weekend bestilling:

  • Ved akutte weekendbestillinger skal om muligt konfereres med anden onkolog i huset, men vil typisk kræve at behandlingsansvarlig læge kontaktes telefonisk.

 

Frist for bestilling og levering af cytostatika

Blandecentralen leverer normalt indenfor 120 min. til samme dag. Deadline for bestilling af kemoterapi til næste dag er kl. 14, hvis kemoterapien skal leveres inden kl. 10. Kemoterapi i 5051 bestilles automatisk til kl. 7:30. Ambulante patient-tider er styrende for tidspunktet for levering på 5002.

Holdbarheden for de forskellige cytostatika er varierende fra 4 timer til 14 dage. Se de enkelte VIP og eller kontakt blandecentralen, hvis det er nødvendigt at bestille kemoterapi til dagen før eller behandlingen forsinkes.

Ved ændringer i behandlingsplaner eller afbestilling af cytostatikum ringes der til blandecentralen på 5-1832 eller 5-3442 (i vagten). Det afstemmes ml. læge og sygeplj. hvem som kontakter blandecentralen.

 

Sekretær arbejdsgang for kontrasignering:

  • Sekretær tjekker pulje RH GGK PÆD 5051GGKO HÆN/ONK BØRN AMB SIGNER RESULTATER dagen forinden og finde de fysiske journaler frem til kontrasignatur-journalvogn. Puljen omdøbes til RH PÆD 5051GGKO HO KEMO-KONTRA SIGNER RESULTATER
  • Sygeplejesekretær på 5054 og 5002 er ansvarlige for at vogne køres til samtalerummet på 5051 senest kl.9
  • Kontrasignerende læge tager vognen retur, og er ansvarlig for at informere sekretær hvis der er journaler der skal på listen til dagen efter.

 

Oral kemoterapi:

Manuel ordination af per os kemoterapi uden for behandlingsplan må foretages af PAL.

Manuel ordination af per os kemoterapi må foretages af BAL når der er tale om en eksisterende ordination fra en behandlingsplan, der seponeres og genordineres når det f.eks. skal være muligt at pauserer dosis på FMK, ordinationen ikke kan frigives eller andre administrative udfordringer.

Manuel ordination af per os kemoterapi må foretages som engangsordination af læge, når der er tale om en eksisterende ordination fra en behandlingsplan der ikke kan frigives eller der er andre administrative udfordringer

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afdelingens ledelse samt vejleder har ansvar for implementering af denne instruks

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag