Specialtandpleje, akut tandbehandling og socialtandpleje

 

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag

Målgrupper og anvendelsesområde

Socialrådgivere og sundhedspersonale på Psykiatrisk Center Nordsjælland. Instruksen skal sikre, at patienterne tilbydes relevant tandbehandling.

Målgruppen for specialtandpleje er patienter, der har en betydelig og varig nedsat funktionsevne fx som følge af sindslidelse. Funktionsnedsættelsen skal medføre, at de har svært ved at medvirke til almindelig tandbehandling.

Patienter der modtager specialtandpleje har en maksimal egenbetaling på 2.050 kr. pr. år. (2021 takst). Taksten reguleres en gang årligt.

Målgruppen for social tandpleje omfatter særligt socialt udsatte personer, herunder gadehjemløse og personer, der kan benytte herberger, varmestuer, væresteder på grund af hjemløshed, herunder personer som ikke kan opholde sig i egen bolig.

Personer, der modtager forskellige former for sociale indsatser efter serviceloven eller er i kommunal behandling efter sundhedsloven, fx alkoholbehandling eller stofmisbrugsbehandling, og som har ingen eller lille arbejdsmarkedstilknytning, kan også være omfattet af ordningen.

 

Tilbage til top

Definitioner

Specialtandpleje: Specialtandplejen er for patienter, der på grund af en betydelig og varig nedsat funktionsevne, f.eks. som følge af sindslidelse, har svært ved at medvirke til almindelig tandbehandling. Såvel indlagte som ambulante patienter kan tilknyttes specialtandplejen, hvis de opfylder kriterierne. Patienter, der modtager specialtandpleje, betaler en egenbetaling på 2.130 kr. pr. år (2023 takst), uanset behandlingsbehov. Taksten reguleres én gang årligt

Akuttandbehandling: Patienter tilknyttet specialtandplejen kan også behandles akut på nedenstående klinikker.

Socialtandpleje: Målgruppen for socialtandpleje omfatter særligt socialt udsatte personer, herunder gadehjemløse og personer, der kan benytte herberger, varmestuer, væresteder på grund af hjemløshed, herunder personer som ikke kan opholde sig i egen bolig. Formålet er at give en vederlagsfri, akut, smertelindrende og funktionsopbyggende tandpleje, herunder at give forebyggende råd og vejledning i forhold til vedligeholdelse af behandlingen.

Omsorgstandpleje: Omsorgstandplejen er for borgere, som på grund af kronisk nedsat førlighed eller vidtgående fysisk eller psykisk handicap kun vanskeligt kan udnytte det almindelige tandplejetilbud i voksentandplejen i praksis. Det er hensigten, at omsorgstandplejetilbuddet ydes til borgere med begrænset egenomsorg og behov for hjælp i almindelige daglige funktioner eller for personlig pleje. Omsorgstandplejen gives i form af forebyggende og behandlende tandpleje. Bopælskommunen kan opkræve en egenbetaling af borgere, der er visiteret til omsorgstandpleje. Egenbetalingen prisreguleres hvert år og udgør i 2023 maksimalt 570 kr.

Tandlægevagten og Tandskadevagten;
Ved mindre tandskade eller akut tandpine kan Tandlægevagten kontaktes, når egen tandlæge holder fri. Det skal bemærkes, at tilbuddet ikke er gratis.
​Ved alvorlig og akut behandlingskrævende tandskade eller efterblødning efter tandudtrækning og operation kan Tandskadevagten kontaktes via Akuttelefonen ###TELEFON###.

Patienter, der ikke hører til specialtandplejens, socialtandplejens eller omsorgstandplejens målgruppe, benytter egen tandlæge. Flere tandlæger accepterer at lave en kort akut indsats, selvom betaling først kan ske efterfølgende.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Nedenstående oversigt viser, hvilke specialtandpleje klinikker de enkelte kommuner i Nordsjælland benytter.

Socialrådgiver udfærdiger, sammen med behandlende læge/sundhedsfaglig kontaktperson, ansøgning til specialtandpleje. Ansøgningen sendes direkte til specialtandpleje klinikken, som vurderer om patienten opfylder kriterierne.

Ved henvisning til socialtandpleje og omsorgstanpleje, kontaktes patientens handlekommune med henblik på information om henvisningsprocedure og behandlingssteder i den enkelte kommune.

###TABEL_1###

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Specialtandlæge:

Socialrådgiver udfærdiger, sammen med behandlende læge/sundhedsfaglig kontaktperson, ansøgning til specialtandpleje.

Patientens sundhedsfaglige kontantperson/behandlende læge er ansvarlig for, at specialtandplejen får de relevante oplysninger om patienten, for gennemførelse af behandlingen.

Socialrådgiver tager sammen med patienten, kontakt til hjemkommune, såfremt der skal ansøges om enkelt ydelse til hel- eller delvis dækning af behandlingsudgiften. Se Aktivlovens § 82-82a (og link i nedstående).

Afsnitspersonalet vurderer, om patienten skal følges af medarbejder til tandbehandlingen.

Patientens kontaktperson på afsnittet varetager planlægning af eventuel ledsagelse af patienten.

 

Tilbage til top

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Tilbage til top

Bilag