Ulempeliste til akut dækning af vagter for læger på PCB

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Målgrupper og anvendelsesområde

Ulempelisterne for læger der tilhører forvagtslaget eller mellemvagtslaget på Psykiatrisk Center Ballerup anvendes ved pålæggelse af vagt og weekend dagtjeneste (fraset mini-BV-funktionen) ved akut opstået sygdom.  

Ulempelisternes formål er at skabe en tydelig, sikker og hurtig arbejdsgang ved akut opstået sygdom, som samtidig lever op til bestemmelserne i Yngre Lægers overenskomst og arbejdsmiljølovgivningen.  

Ulempelisterne skaber et incitament for de omfattede læger til at byde ind ved akut opstået sygdom for at forhindre at blive pålagt vagt med kort varsel på et andet tidspunkt. Samlet øger ulempelisterne forudsigeligheden for de omfattede læger. 

Tilbage til top

Definitioner

Vagt = Arbejde efter kl. 18  

Vagthyppighed = Maksimalt hver 6. døgn i gennemsnit over normperioden ved tilstedeværelsesvagt (den vagttype forvagter og mellemvagter arbejder i) 

Normperiode = 14 ugers periode for Psykiatrisk Center Ballerup. 

Ekstraordinært tilkald = Kan have to forskellige former, som er beskrevet i hhv. §23 og §24 i overenskomsten for Yngre Læger https://www.laeger.dk/ekstraordinaere-tilkald-yngre-laeger 

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Akut sygemelding foregår jf. den beskrevne procedure i vagtinstruksen Vagtvejledning for læger PC Ballerup 

Ved morgenkonferencen, eller hurtigst muligt herefter, hvis sygemeldingen indkommer efter morgenkonferencen, bekendtgøres at der er opstået akut sygdom.  

Ved sygemelding til vagt skal denne i første omgang forsøgt dækkes ved at omlægge en af de tilstedeværende yngre læger fra det sygdomsramte vagtlag fra dagtjeneste til vagt. Denne yngre læge skal herefter tage hjem og møde til vagten senere. Ledelsen har beslutningskompetencen til at omlægge tjenestetiden. 

Såfremt det ikke er muligt at omlægge en yngre læge fra dagtjeneste til vagt er det næste skridt at der ringes til alle læger fra det sygdomsramte vagtlag inkl. eksterne vagttagere mhp. at afsøge muligheden for om en læge ønsker at dække vagten frivilligt. Ved akut opstået sygdom i weekend dagtjenester (fraset Mini-BV) er dette første skridt. Ligeledes sendes der en mail rundt til maillisten "alle yngre læger Ballerup" og laves et opslag i Facebookgruppen "Yngre Læger på PCB". Kun såfremt dette ikke lykkes at dække vagten herigennem bør vagten pålægges jf. Ulempelisten. 

Ansvaret for at ringe rundt til vagtlagets læger og evt. Pålægge vagten er uddelegeret til bagvagten. Det er bagvagtens ansvar at vagten skal være dækket frivilligt eller at den pålægges inden middagskonferencen kl. 12.15. Ifm. dette kan det ved morgenkonferencen besluttes at uddelegere opgaven med at ringe rundt til alle der kunne komme i betragtning til at tage vagten til en af de tilstedeværende yngre læger. Selve det at pålægge vagten bør dog altid være bagvagtens opgave.   

Såfremt ingen af de læger der blev kontaktet ønsker at byde ind på den pågældende vagt må denne vagt pålægges. Ifm. Dette bruges ulempelisten. Det er den læge der står øverst på ulempelisten der skal pålægges vagten. 

Læger kan ikke pålægges vagt hvis de 

  • Er syge 
  • Er på ferie 
  • Har sovedag efter aften-nattevagt 
  • Er på kursus 
  • De ikke har haft følgevagter endnu 
  • De ved at få pålagt vagt bryder arbejdsmiljølovens bestemmelser for hviletid (mindst 11 timers hvile mellem to døgns hovedtjenester, maksimalt 48 timers arbejde/uge) 
  • De er på et andet arbejde (bibeskæftigelse). Dog forventes det at man som vagtbærende læge ikke har bibeskæftigelse i et omfang der umuliggør at man kan bidrage til vagtdækning ved akut opstået sygdom. 

Læger bør ikke pålægges vagt hvis de 

  • Skal til begravelse, bryllup eller barnedåb 

Læger der tilhører forvagts- eller mellemvagtslaget og som har børn har ingen særlig beskyttet status ift. at blive pålagt vagt.  

Når en vagt skal pålægges bør dette gøres indenfor det sygdomsramte vagtlag. I det usandsynlige tilfælde at alle vagtlagets læger ikke kan pålægges vagt jf. ovennævnte årsager kan mellemvagterne pålægges at møde som forvagter. Forvagter kan ikke pålægges at møde som mellemvagter.  

Det er både den enkelte læge og ledelsen der har ansvar for at overholde arbejdsmiljøloven ifm. at der pålægges vagter. 

Da der opstår et normtimeplus ifm. omlægning fra dagtjeneste til vagt eller pålæggelse af en ekstra vagt bør den yngre læge tilbydes en kompensatorisk fridag hurtigst muligt herefter for at reducere overarbejdstimer og det heraf resulterende behov for afspadsering. 

Hvis den samme læge som står øverst på ulempelisten mere end én gang ikke kan kontaktes og det derfor er nødvendigt at pålægge andre læger, som er placeret længere ned ad listen, en vagt, vil denne læge kunne indkaldes til en drøftelse med ledelsen. 

Opdatering af ulempelisterne 

Ulempelisterne kan kun opdateres af de af ledelsen dertil udpegede personer, som er vagtplanlæggerne ###NAVN### og ###NAVN###. 

Ulempelisterne er placeret i et faneblad i den aktuelle vagtplan fil. Ulempelisterne kan således findes på google-drevet og p-drevet. Der udsendes ikke særskilte mails vdr. Opdatering af ulempelisterne. 

Af ulempelisterne fremgår navn, stamafsnit, stillingsbetegnelse, ansættelsesdato og telefonnummer fra de vagtbærende læger fra de hhv. vagtlag. 

Når en læge er blevet omlagt fra dagtjeneste, har budt ind på en vagt ved sygdom eller er blevet pålagt en vagt er det den pågældende læges ansvar at skrive til ###NAVN### og ###NAVN### og orientere om at vedkommende er blevet pålagt vagt. 

Ligeledes skal lægen skrive en mail til ###NAVN### mhp. registrering af timer og tillæg. 

Følgende situationer giver nedryk til nederste plads på ulempelisten:  

  • Pålagt vagt  
  • Frivilligt tilbudt at komme ind for at dække ved sygdom  
  • Omlægning fra dagtjeneste til aften-nat 
  • Nyansatte læger indskrives på ulempelisten ved ansættelse og står nederst på ulempelisten.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag