Visitationskriterier og overlægeansvar for ungdomsretspsykiatri

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

 

Formål

Målgrupper og anvendelsesområde

Alt personale.  

Retningslinjer for visitering af ungdomsretspsykiatriske patienter i Region Hovedstadens Psykiatri (RHP) og en hensigtsmæssig og lovmedholdelig varetagelse af det retspsykiatriske område, herunder samarbejdet med Kriminalforsorgen.

Definitioner

 

Definitioner: Baggrunden for visiteringen er de opgaver, der er fastsat i RHPs visitationspapirer[1] om både den højt specialiserede ungdomsretspsykiatriske funktion og regionsfunktionen om primær vurdering af surrogatfængslede unge under 18 år, som har deres udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning.

se Specialevejledning for Børne-og ungdomspsykiatri, SST, 11. april 2019

De ungdomsretspsykiatriske patienter defineres på følgende vis:

  1. Varetægtsfængslede (i surrogat) på en sikret institution for unge med psykiatrisk behandlingsbehov.  I SP noteres  unde psykiatrinavigator- retslig foranstaltning vælg  "syg arrestant" eller surrogatanbringelse §765???. Varetægtsfængslede (i surrogat) i Ungdomspsykiatrien med psykiatrisk behandlingsbehov. Diagnosekode" I SP noteres under psykiatrinavigator- retslig foranstaltning vælg  "surrogatanbringelse §765"
  2. Strafafsonere med akut psykiatrisk behandlingsbehov. I SP noteres under psykiatrinavigator- retslig foranstaltning vælg  "syg arrestant". 
  3. Personer som skal have foretaget en mentalobservation under indlæggelse i.h.t Retsplejelovens §809, stk. 2. skal DZ046  anvendes som diagnosekode på mentale observationer, hvis de ikke har anden kontakt med psykiatrien. I SP registreres mentalundersøgelsen under psykiatrinavigator- retslig foranstaltning "mental undersøgelse"
  4. Personer, der efter mentalobservation venter på dom, og som skal opholde sig på lukket psykiatrisk afdeling. I SP noteres  unde psykiatrinavigator- retslig foranstaltning vælg  "surrogat anbringelse". 
  5. Strafafsonere, der overføres til psykiatrisk hospital efter straffefuldbyrdelsesloven (diagnosekode: DZ04.68) eller er det også syg arrestant??
  6. Personer med dom til anbringelse i psykiatrisk hospital ("Diagnosekode" I SP noteres  unde psykiatrinavigator- retslig foranstaltning vælg "Psykiatrisk særforanstaltning". Derudover skal der under navigator diagnoselisten tilføjes tillægskode "højt specialiseret funktion"(Azac4) på  hoveddiagnosen.
  7. Personer med dom til behandling i psykiatrisk hospital.  ("Diagnosekode" I SP noteres  unde psykiatrinavigator- retslig foranstaltning vælg "Psykiatrisk særforanstaltning". Derudover skal der under navigator diagnoselisten tilføjes tillægskode "højt specialiseret funktion"(Azac4) på  hoveddiagnosen
  8. Personer med dom til ambulant psykiatrisk behandling, med mulighed for indlæggelse  ("Diagnosekode" I SP noteres  unde psykiatrinavigator- retslig foranstaltning vælg "Psykiatrisk særforanstaltning". Derudover skal der under navigator diagnoselisten tilføjes tillægskode "højt specialiseret funktion"(Azac4) på  hoveddiagnosen

 

Kategorierne 1- 5 er før domsafsigelse og 6-8 er efter og sidstnævnte benævnes samlet også ”patienter med psykiatriske særforanstaltninger”.

 

Vilkår i psykiatrien

De juridisk administrative forhold, der gælder for den psykiatriske patient, skal til enhver tid afspejles i angivelsen af relevant(e) vilkår, på patientforløbet (sygdomsforløbet).

Vilkår indberettes som tidstro forløbsmarkører uafhængigt af den obligatoriske startmarkør, dvs. at forløbsmarkører for psykiatriske vilkår ikke kan bruges alene som startmarkører for et forløbselement.

Betegnelsen psykiatriske ”vilkår” omhandler:

•    Retslige vilkår jf. Retsplejeloven hhv. Lov om Social Service

•    Vilkår med tvangsforanstaltninger jf. Psykiatriloven

 

De retslige vilkår er logisk set uafhængige af tvangsvilkårene og omvendt, dvs. at retslige vilkår kan registreres samtidig med og tidsmæssigt uafhængigt af eventuelle tvangsvilkår.

Det er registreringer i den klinisk dokumentation, der automatisk trigger disse forløbsmarkører.

 

7.2.2 Retslige vilkår

###TABEL_1###

 

Registreringerne foretages i den psykiatriske aktivitet ”Psykiatriske særforanstaltninger” under fanebladet ”foranstaltning”.

Hvis en patient med retslige vilkår overflyttes til en anden overafdeling, uden at vilkåret afsluttes, skal der ikke registreres en slutkode for vilkåret på afgivende afdeling, da vilkåret ikke slutter. Til gengæld skal der registreres startkode på forløbselementet for den nye afdeling, og først slutkode, når det retslige vilkår endeligt afsluttes eller erstattes af andet retsligt vilkår.

For yderligere information om retslige foranstaltninger, se tværregional retningslinje i VIP (Region H).

[1]      Notat: Specialfunktionsbeskrivelser i børne og ungdomspsykiatrien. 11.04.2019

Tilbage til top

 

Fremgangsmåde

Visitering indenfor den højt specialiserede funktion: Retspsykiatriansvarlig overlæge[1] visiterer patienterne til ambulant eller indlæggelsesforløb på baggrund af henvisningerne fra CVD, og retspsykiatriansvarlig sekretær[2]  indtaster patienten i RHPs retspsykiatriske database og videresender henvisningerne til den pågældende afdeling, som dog for alle praktiske forhold vil være Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center afdeling Glostrup. Visitationen vil følge RHPs visitationspapir[3]. Det påhviler den behandlingsansvarlige overlæge at påtegne domspapirerne med henblik på fyldbyrdelse af dommen. Sekretæren sender den påtegnede dom til politiets afsoningskontor.

Det er den behandlingsansvarlige overlæges ansvar at praksis i behandlingen følger Sundhedsstyrelsens vejledning 9614 af 8. november 2010 om behandlingsansvarlige og ledende overlægers ansvar for patienter i kategorierne 7-8.

Indlæggelse af ungdomsretspsykiatriske patienter: Som alt overvejende hovedregel skal de retspsykiatriske patienter indlægges på B 204. Regelgrundlaget for en indlæggelse/overflytning skal der så vidt muligt være tid til at afklare og få på skrift. En indlæggelse af en retspsykiatrisk patient på B 204 vil af samme grund altid være aftalt med overlægen på B 204, og i dennes fravær af dennes stedfortræder[4] og B 204s afdelingssygeplejerske.

Der vil være undtagelser, hvis der skulle komme akutte og subakutte henvendelser fra enten BUP, politi eller kriminalforsorgen. I de tilfælde hvor der ingen kendelse er, og der er ikke er tid til at få patienten fremstillet i retten, og overlægen eller speciallægen i bagvagt vurderer, at patienten har et akut behandlingsbehov og det vil være uforsvarligt at vedkommende ikke får akut psykiatrisk behandling, kan en akut, frivillig indlæggelse komme på tale.

RHP og Region Sjælland har indgået en aftale om Region Sjællands mulighed for at bruge en sengeplads til ungdomsretspsykiatriske patienter[5]

 


[1]      Retspsykiatriansvarlig overlæge er for nærværende overlæge på B 204 og almindeligvis behandlingsansvarlig overlæge

[2]      Den eller de? Sekr skal ha flere opgaver: oprette forløb i OPUS, sende dom m påtegning til afsoningskontoret i politiet mm Skal drøftes med DHC

[3]      Notat: Specialfunktionsbeskrivelser i børne og ungdomspsykiatrien. RHP januar 2011

[4]      Der skal være udpeget en afløser for retspsykiatriansvarlig overlæge i dennes fravær

[5]      Se Aftale fra RHP om salg af sengepladser til Region Sjælland

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

  • specialevejledningen for børne og ungdomspsykiatri, SST, 11. april 2019
  • Notat: Specialfunktionsbeskrivelser i børne- og ungdomspsykiatrien. RHP, januar 2011
  • Vejledning nr 9614 af 8/11/2010 om behandlingsansvarlige og ledende overlægers ansvar for patienter, der er idømt en behandlingsdom eller en dom til ambulant psykiatrisk behandling
  • Aftale fra RHP om salg af sengepladser til Region Sjælland

Tilbage til top


Bilag